МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!

Светлозар Лазаров за расистките призиви на протеста
Обновена: 17 фев 2014 09:20 | 17 фев 2014 09:20,
136
МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!
Снимка: архив, Булфото

МВР няма да толерира ксенофобските прояви и расистките призиви, категоричен бе пред ТВ7 главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който коментира петъчната ескалация на напрежението в Пловдив, когато протестиращи изпочупиха прозорците на Джумая джамия. Стигна се и до сблъсъци с органите на реда, а няколко души пострадаха.

"Пред Джумая джамия служителите на реда бяха обстрелвани с ракети, бомбички, бяха хвърляни факли и на този етап говорим за нарушаване на обществения ред. Гвоздеят обаче бяха ксенофобските прояви и расистките призиви. Има нещо, което се случва в момента и ние го пускаме да се приплъзва под повърхността – опитите за нарушаване на баланса на етническия модел, което е заплаха за националната сигурност", допълни той.

Още по темата
По думите му вече има образувано досъдебно производство за проповядване на етническа омраза.

"Съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично", каза още главсекът на МВР.

"Аз съм един от малкото хора, които наистина през последните 8 месеца стоят зад това – хората, гражданското общество да има право, да има възможност да изрази своите позиции, но само когато е в рамките на закона. Не съм аз човекът, който ще казва кой за какво може да бъде разследван, но се надявам да се потърси отговорност за това, което се случи", каза Лазаров.

По думите му Община Пловдив е била предупредена от МВР, че се очаква ескалация на напрежението на протеста пред Съдебната палата, но оттам разрешили той да се проведе.

Светлозар Лазаров разкритикува позицията на общината и даде за пример Луковмарш в София, където е имало предварителна информация, че се очаква ескалация на напрежението и лица, които са участвали на демонстрацията в Пловдив, ще се опитат да направят същото и в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова е била уведомена и го е забранила.

"Това беше коренно различна позиция, подчерта главният секретар и изрази надежда, че ще бъде потърсена отговорност на съответните административни лица за това, което се случи в града под тепетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
23
 
1
 
! Отговори
Българка преди 10 години
Само прости, тъпии злобни хора могат да приемат за "патриотични" подобни прояви. Подобни хора мислят, че патриотично е само да проявяваш агресия, разрушаване, омраза към чуждото. Според мен патриотичното може да сеизрази само ГРАДИВНО. Да СЪЗДАДЕШ нещо хубаво в родината си - да работиш, да раждаш и възпитаваш деца тук, да пазиш чиста страната си, да обичаш и хората, и природата, и изкуството. Но да рушиш е по-лесно, а простите се спускат към лесното.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!-------------------------------Етническа омраза няма и протестиращите Ви го казаха! Ние нямаме нищо против турците! Врагът е ДПС!
16
2
 
16
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Триетажната сграда, в която е настанено Главното мюфтийство е дарена на държавата през 1931 г. от българския предприемач от македонски произход Димитър Станишев (няма общо със Сергей Станишев) и неговата съпруга Луиза на вечни времена.Дарителите са пожелали къщата на Братя Миладинови 27 да служи за образуване на благотворителен фонд при Министерството на народното просвещение, от който да се отпускат стипендии на бедни българчета, родом или с произход от Македония и западните покрайнини..."
15
4
 
16
 
! Отговори
сус бре мангал преди 10 години
За 15 минути Турция не е ришила и не е направила бившия си санджак България в настояща територия на Турция. Много внимавайте с приказките си *** селяни! Спомнете си Кипър. Никой нищо не можа да каже на Турция. 15 минути, само 15 минути. Ердоан само чака сигнал.....................И кво ще направи кирливата ти Турция бе въшко...Докато имаме АЕЦ никой не може да ни бутне, АЕЦ ни гарантира сигурността..Ако тръгнат към нас и ЕС не се намеси, гърмим всички в кюпа.....
14
11
 
1
 
! Отговори
да17 преди 10 години
Да 17 ти. Да. И русия няма този път да се явява спасителка. Ще макате ямериканзите на кукуво лято.
13
3
 
23
 
! Отговори
х преди 10 години
Лазаров, Вие сте типичен ***, дооформем в структурата на МВР. Не се изказвайте по въпроси, които не разбирате и никога няма да разберете. Ще ми цитирате закони и права на гражданите. По-добре, кажете нещо за малкото останалите българи в държавата. Гражданство може да получи всеки , стига да кандидатства за него. Говорете за българите и българщината! Ако въобще знаете за какво иде реч.
12
3
 
23
 
! Отговори
истината преди 10 години
БСП/ДПС е в основата на *** на България....!
11
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кави патриоти сте бе пичове?Я вижте в някой речник,какво е точно значението на тази дума!
10
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 15 минути Турция не е ришила и не е направила бившия си санджак България в настояща територия на Турция. Много внимавайте с приказките си *** селяни! Спомнете си Кипър. Никой нищо не можа да каже на Турция. 15 минути, само 15 минути. Ердоан само чака сигнал.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eтническата омраза се разпалва от ДПС който използвайки глупостта на българските партии и размахвайки етническата карта сипят искане след искане.За съжаление няма кой да ги спре,който се обяви против веднага бива наричан ***,фашист,ксенофоб и т.н.
8
3
 
34
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Хвала на пловдивчани, истински българи, гордея се с вас! МВР да спре да пази истинските крадци - националните предатели и да се обърне срещу тях. Аз съм българин и няма да търпя да ги пазите, след като ние ви плащаме заплатите.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно мвр се командва от мюфтийството
6
3
 
17
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Откаде на каде ще забраняват протест ( протеста е право на БАЛГАРИНА да покаже и да изрази своята позиция )
5
3
 
39
 
! Отговори
ОСТАВКА-некадърници преди 10 години
ЕНИЧАРИ милиционери защо биете и пребивате БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ БОРЕЩИ СЕ ЗА ИЗКОННИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ,докога бе еничари ще ни ТУРЦИЗИРАТЕ,които иска да е ТУРЧИН и да си има своя дръжава,ами да заминава за Анадола.Тук е България при това Европейска...
4
2
 
29
 
! Отговори
Ушеффф преди 10 години
А ще толерира ли МВР коктейли *** по каската на офицер Ушев по подобие на светлия пример който ни показаха нашите украински събратя???
3
5
 
34
 
! Отговори
123 преди 10 години
Продължавайте така ДУПЕДАВЦИИИИ !!!
2
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВР са продажни лицемери и по(д)слушковци.
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"MВР няма да толерира ксенофобските прояви и расистките призиви, категоричен бе пред ТВ7 главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който коментира петъчната ескалация на напрежението в Пловдив, когато протестиращи изпочупиха прозорците на Джумая джамия"Нали полицията би трябвало да е безпристрастна. Как пак се записаха като "съдии" ? Щом използваш медиите за налагането на собственната си гледна точка - тогава взимаш страна и вече не си безпристрастен.