Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец

Служебните проверки са установили некомпетентност
122
Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец
Домът на убиеца. Снимка: Булфото

Загиналият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е жертва на недопустима некомпетентност и небрежност, проявена от полицаите в търновската областна дирекция на МВР.
Това става ясно от служебните проверки на кървавата акция за задържането на въоръжения и опасен психично болен в Лясковец, пише в. „Труд“.

Баретите от СОБТ атакували къщата на Петко Петков по план, изготвен съгласно снимки и описания, предоставени им от местни полицейски съгледвачи.

Още по темата

Само че съгледвачите, пратени да фотографират къщата на улица " Капитан Дядо Никола", се държали така, че моментално  били забелязани от Петко и майка му Стефанка.

Предупреден по този начин за предстояща атака от сили на реда, параноичният тип се приготвил за война.
Така пристигналите на 14 март командоси попаднали на засада.

Операцията на СОБТ е планирана седмица преди да се проведе по искане от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във ВеликоТърново.

Още на 28 февруари, на работна среща в СОБТ,  барети, криминални психолози и спецове от националната полиция анализират информацията за лудия, който пише жалби до всевъзможни инстанции, барикадирал се е в къщата си, сипе от терасата  заплахи, въоръжен е  и би могъл да застреля съседи и деца. Институтът на МВР получава задача да обрисува привичките и характера му, а ОДМВР - да разузнае обстановката вътре и около дома му.

На втора среща в националната полиция след няколко дни натоварените с тези задачи представят снимки и схема на жилището, както и психопортрет на опасния болен и въоръжен човек.

"Петко Петков е емоционално нестабилен, склонен към агресивно поведение с цел самозащита и отмъщение. В критични ситуации би реагирал импулсивно и необмислено. Агресивното му поведение може да бъде насочено както към случайни граждани, така и към майка му и него самия", заключават психолозите. И препоръчват (забележете!): "Предвид това е нецелесъобразно с него да се водят преговори, дори и за печелене на време. Преговорите биха му осигурили време за по-ефективно противодействие и биха увеличили риска. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел намаляване до минимум на ответна реакция от негова страна."
Направен е план за бърза и изненадваща атака.

Два дни по-рано оперативен от ОДМВР отива да снима нарочената за проникване кооперация. Само че го прави по начин, в резултат на който "между него и служителя е установен жестомимичен контакт", пише в рапорта. С доста голяма степен на сигурност можем да предположим, че Петко му е показал среден пръст от терасата. Така или иначе, полицейският Джеймс Бонд обикалял с вдигнат фотоапарат, а пищовът под сакото му се виждал - случайно, или по някаква приумица. 

Отделно на адреса на душевноболния бил изпратен районният полицейски инспектор със задача да снима тайно пътната му врата - става ли за разбиване с крак, или не става. Дали се е опитал да остане незабелязан? Може би, но отишъл там в пълно бойно снаряжение и с фуражка на главата.

Параноични и без това, лудият Петко и майка му разбират, че ченгетата се готвят да ги посетят и се приготвят за война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Параноични и без това, лудият Петко и майка му разбират, че ченгетата се готвят да ги посетят и се приготвят за война". Това е краят на тази безумна статия. Аз когато отивам да посетя някого нося цветя, ако е жена или бутилка алкохол, ако е мъж. Никога не отивам въоръжен до зъби и не щурмувам жилището. Колкото до това, че МВР е изготвило профил на заподозрения и е разработило операция на спец-частите, човек остава с впечатлението, че са имали работа в международен терорист. Пълна пародия.
57
1
 
11
 
! Отговори
а преди 10 години
А съпругатана убития командос да осъди управлението на полицията, и те да и платят като си извадят от дюшека парите от подкупи.
56
1
 
13
 
! Отговори
а преди 10 години
Да бяха се консултирали със сценаристите на Под прикрите, можеше да е по-успешна акцията.
55
1
 
5
 
! Отговори
G G преди 10 години
Tolkova hora sme prebili bez prichina che tozi lud li shte ni se opune "Pogreshna otsenka" i rezultatite sa na litse
54
1
 
3
 
! Отговори
tereza преди 10 години
kade shamara da sloji red
53
1
 
6
 
! Отговори
В деня на стрелбата преди 10 години
Пукотевица, отляво, отзясно хвърчат куршуми, саксии летят , бабички тръгнаи за първия хляб сабалем залягат. След малко тишинна..... от бронирания джип се чува : - Кво патроните ли свърши? - Аха. - Да ти продадем малко, че от телевизията искат да занимат още един дубъл от друг ъгъл.
52
1
 
8
 
! Отговори
Чантаджиев преди 10 години
Тандема Овчев и левия му сол Лазаров водят в правилна посока МеВеРето-и всички ние виждаме първите плодове от дейността им .Уверен съм,че в близко бъдеще този същия урожай ще бъде няколко кратно увеличен и стратезите щедро наградени.Всяка промяна изисква жертви.
51
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До Абе като се сетя ...Това са новите мерки на правителството за намаляване на битовата престъпност!
50
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Сякаш гледаш филма "Шменти капели" на Влади Въргала и се чудя - нашите командоси комедийни актьори ли са, що ли?
49
1
 
12
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
Е, по-тъпо нещо не бях чел! Хвани единия, удари другия и накрая шут на Лазаров и Йовчев!
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега пък другите полицаи виновни.Ако има отвлечен самолет кварталния ли ще пратят да види обстановката?Случая е твърде подценен,мислено е,че ше протече съвсем рутинно,ще се направи добра реклама и затова са медиите на мястото.
47
1
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Не съм никакъв но ако аз бях щях да заповядам да евакуират хората в сградата и да я обгазят ........мисля че щеше да свърши работа !
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
cialata rabota e che vsichki ste se oqli ,i nishto ne stava ot vas .
45
1
 
6
 
! Отговори
-10 преди 10 години
"...Направен е план за бърза и изненадваща атака." - според вътрешният министър операцията е протекла по следния начин (изказано от трибуната на Народното събрание): В 6:00 часа (!!!) полицаите са позвънили на вратата и са извикали "Полиция, предай се" (!!!). Забелязвате ли нещо нередно в ситуацията?
44
1
 
11
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Некадърно подготвена, некадърно и изпълнена! Колкото и да ги изкарваме герои пострадалите и загиналия, отговорността по време на самата операция си е тяхна! Не ми се мисли, ако тези "уникално" обучени спец-полицаи трябва да се справят с истински терорист!!!
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова ли беше трудно в работен ден двама цивилни полицаи да позвънят на вратата и да го помолят да даде допълнителни показания по жалбите си и да му обещаят, че ще построят по-висока ограда на училището или ще забранят достъпа на деца извън учебно време или без учител. Колкото и да е луд той е извадил пушка щото и те са извадили пушки. Не го защитавам и даже ако беше заплашвал моето дете щях да съм го взривил много преди да дойде полицията но толкова *** и толкова ресурси изхабени ...
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май искат да ни вкарат във филм!
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На мен пък ми е много интересно, след като много от вас считат стрелбата на Петков за САМОЗАЩИТА, как така е застрелял Шарков В ГЛАВАТА? Това ако е самозащита, не знам. Обикновено, човек, който иска да се предпази, стреля в крака, в рамото, в коремната област. Но в главата? Ти на практика го убиваш, стреляйки в главата. Недоумявам.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 53но някой си е поръчал тв7 та те откъде са знаели че в 6ч ще има оперция за да са били там
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи всички са знаели, че ще има атака, дори са му дали време да се барикадира, но са настояли да действат като че е изненада. И защо бабата и синът й са се отбранявали като на война, като е ясно че този начин е безсмислен, а не са потърсили адвокат?