Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец

Служебните проверки са установили некомпетентност
122
Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковец
Домът на убиеца. Снимка: Булфото

Загиналият командос от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е жертва на недопустима некомпетентност и небрежност, проявена от полицаите в търновската областна дирекция на МВР.
Това става ясно от служебните проверки на кървавата акция за задържането на въоръжения и опасен психично болен в Лясковец, пише в. „Труд“.

Баретите от СОБТ атакували къщата на Петко Петков по план, изготвен съгласно снимки и описания, предоставени им от местни полицейски съгледвачи.

Още по темата

Само че съгледвачите, пратени да фотографират къщата на улица " Капитан Дядо Никола", се държали така, че моментално  били забелязани от Петко и майка му Стефанка.

Предупреден по този начин за предстояща атака от сили на реда, параноичният тип се приготвил за война.
Така пристигналите на 14 март командоси попаднали на засада.

Операцията на СОБТ е планирана седмица преди да се проведе по искане от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във ВеликоТърново.

Още на 28 февруари, на работна среща в СОБТ,  барети, криминални психолози и спецове от националната полиция анализират информацията за лудия, който пише жалби до всевъзможни инстанции, барикадирал се е в къщата си, сипе от терасата  заплахи, въоръжен е  и би могъл да застреля съседи и деца. Институтът на МВР получава задача да обрисува привичките и характера му, а ОДМВР - да разузнае обстановката вътре и около дома му.

На втора среща в националната полиция след няколко дни натоварените с тези задачи представят снимки и схема на жилището, както и психопортрет на опасния болен и въоръжен човек.

"Петко Петков е емоционално нестабилен, склонен към агресивно поведение с цел самозащита и отмъщение. В критични ситуации би реагирал импулсивно и необмислено. Агресивното му поведение може да бъде насочено както към случайни граждани, така и към майка му и него самия", заключават психолозите. И препоръчват (забележете!): "Предвид това е нецелесъобразно с него да се водят преговори, дори и за печелене на време. Преговорите биха му осигурили време за по-ефективно противодействие и биха увеличили риска. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел намаляване до минимум на ответна реакция от негова страна."
Направен е план за бърза и изненадваща атака.

Два дни по-рано оперативен от ОДМВР отива да снима нарочената за проникване кооперация. Само че го прави по начин, в резултат на който "между него и служителя е установен жестомимичен контакт", пише в рапорта. С доста голяма степен на сигурност можем да предположим, че Петко му е показал среден пръст от терасата. Така или иначе, полицейският Джеймс Бонд обикалял с вдигнат фотоапарат, а пищовът под сакото му се виждал - случайно, или по някаква приумица. 

Отделно на адреса на душевноболния бил изпратен районният полицейски инспектор със задача да снима тайно пътната му врата - става ли за разбиване с крак, или не става. Дали се е опитал да остане незабелязан? Може би, но отишъл там в пълно бойно снаряжение и с фуражка на главата.

Параноични и без това, лудият Петко и майка му разбират, че ченгетата се готвят да ги посетят и се приготвят за война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
9
 
! Отговори
нимка преди 10 години
Извинете ме, но ако нямаше смъртен случай, то цялата ситуация е един скеч: Петко показал среден пръст на полицая а той го снимал. При действието снимане се видял пистолета му. Какво Петко е показал още не се казва......
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И к'во праим ся - това не е въпрос това е отговор за цялото МВР... Те са 2ма а ние сами... По - добре да бяха снимали акция за залавянето на крадеца на компоти... по - можеше да няма жертви...
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още много ще има да се пати от тандема Йовчев-Лазаров , освен да уволняват наред професионалисти с опит и да назначават верни некадърници и парашутисти в МВР друго не правят . Така ще наблъскат службите с безполезни партизани , че после като паднат от власт ще трябва да се уволни 2/3 от личния състав.
35
2
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 10 години
Даже се съмнявам да са Търновски , по-скоро са полицайте от Горна Оряховица. Те като не саму поискали пари дето са му направили снимки пак е добре . А се оказах права, че на футболния мач Етър - Локо са решавали акцията .
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимендали пък няма да се окаже че тв7 с камерите си не са го провокирали
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Нещо не е така !как кой Бареков та той научава нещата от Пеевски а той от извънземните и така са първи на всякъде
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До kretiкак не се сещаш та кога политиците са подкрепяли вместо американската икономика българската
31
2
 
22
 
! Отговори
kreti преди 10 години
Нещо което казаха баретите анонимно , били въоръжени с Калашников правени в САЩ който струвал 1500э които били с малко по широка цев няколко микрона и ползвали патрони родно производство защото щатските били скъпи. Каските били без бронирано стъкло отпред , даже отворени без никакво стъкло. Някой пак се е насмукал покрай поръчките за въоръжение. Как може да се купува Калашник от САЩ след като ние го произвеждаме от години и то с много по добро качество.
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а дали не се прикрива случай аналогичен с този в Бели брези където барети и полицаи се избихаи един психично болен е удобна маскировка за станалия гаф защото много ми е чудно убития и другите трима на редица ли са били и как е уцелил трима като е стрелял затворен в банята
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полицаи съгледвачи провалили акцията в Лясковецтва брадчедите на Винету ли са или някаква друга рода?
28
1
 
18
 
! Отговори
естествено преди 10 години
стара нименклатурна практика е като се зададат съкращения, да за почнат от чистачките, като стане издънка със безхаберните началници да потърсят последната дупка на кавала.
27
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Милиционери с 30-40 наднормени килограмиНаперени барети ама само по погребениятаАрмия от 150-160 килограмови чички и лелки - поне ДВОЙНИ МИШЕНИНякаква повлекана с фалшива диплома шеф на фонд Земеделие управлява милиарди левовеТелевизиите свалиха нивото тотално - нелицеприятни водещи и репортери, фъфлещи навитаци, несменяеми некъдърници прескачащи от цвят на цвятНесменяеми политици - 24 години все едни и същи, мислещи се за безсмъртниВъпрос: Коя е тази държава?
26
2
 
7
 
! Отговори
kreti преди 10 години
Един подобен направи подобно показно и на Австрийската Полиция , успя да упука 3 броя полицаи и един санитар даже накрая го обградиха с воена бронирана техника за да го пречукат.Австриеца си беше направо провесионалист в стрелбата почти нямаше празно
25
2
 
40
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Това ли измислиха след неколкодневно мълчание Овчия и онова *** гл. секретар? Хвърлиха вината върху местните полицай вместо да застанат мъжки и да си подадат оставките както е редно. Майката на Петко разказа че въпросната сутрин са си били в кухнята когато са чули изстрели. За мен МВР е решило да си направи ПР акция, свидетелство за това са изстрелите преди някой да се опитва да говори с Петко, наличието на ТВ7 на място и огромния брой изстреляни патрони. Е ОСРАХТЕ СЕ. Сега си вървете!
24
4
 
26
 
! Отговори
kreti преди 10 години
Да се уволнят психолозите и полицейските шефове, акцията била планирана 1 седмица ужас и какво вратата била посилена не успели да е разбият и станали на решето и аз да съм и аз ще ги позастрелям. Жалко че не са застреляни хората които са се пресмивали на Петко Петков и са го целили с камъни. После защо човека се е озлобил.
23
3
 
37
 
! Отговори
zv преди 10 години
И ва крайна сметка, след целия филмов сценарии снесен пред медиите оставаме с впечалението, че отново няма да има оставки на министър, главен секретар.....отново някоя дребна рибка ще го отнесе!!
22
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един луд направи за смях полицията и баретите...А ако е някой по-добре технически подготвен, сигурно може да превземе България за половин час...
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя сценарий, дето е описан горе, направо да се филмира.
20
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виновна е бабата дето не е нашляпала полицайте и сина си преди да се сбият.
19
1
 
42
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Родната ни Милиция не можа да се справи с един луд ловджия. Тя ли ни пази?!