МВР: "Червения пират" е антисоциален, в казуса няма политика

Изключват да е контактувал с хора от криминалния контингент
Обновена: 1 мар 2024 16:00 | 1 мар 2024 15:58, Стела Стоянова
70
МВР: "Червения пират" е антисоциален, в казуса няма политика
Снимка БГНЕС, архив

Няма съмнения, че именно Илко Захариев, станал известен като "Червения пират", стои зад злонамерените заплахи към представители на централната и местна власт. Това заяви директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков.

Илко Захариев беше задържан снощи в района на Боянските гробища, без да оказва съпротива. Пред органите на реда той е признал, че лично е извършил заплахите, допълни Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, цитиран от БНТ. Създал е десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните са съдия Цариградска, директорът на НАП, политици и мол. Следял е случващото се в обществения живот и това му е служело за ориентир, допълни Димитров.

От МВР изключват версията задържаният да е контактувал с лица от криминалния контингент.

"Нито има лица от криминалния контингент, с които той е комуникирал, нито има политически нюанс. Той е изключително антисоциален, няма лица, с които да контактува, той е живеел сам, водил е клошарски начин на живот, така че всичко това го изключваме", изтъкна Илков.

Директорът на ГД "Национална полиция" каза още, че задържаният показва психически отклонения и тепърва предстои да бъде диагностициран.

Експертите от ГДБОП установили по категоричен начин, че лицето е изпращало заплахите към вицепремиера Мария Габриел, съдия Владислава Цариградска, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР Любомир Николов и др. В телефоните на мъжа са открити всички имейли, съвпадащи на 100%.

След задържането му стана ясно още, че мъжът е заплашвал още министъра на образованието Галин Цоков, съда във Варна, столичен мол и СГП. Задържаният е изпратил 20 имейла със заплахи и до Агенция "Митници".

МВР задържа Червения пират около Боянските гробища в София в 20:30 ч. в четвъртък от служители на ГД "Национална полиция".

За него за първи път разказа шефът на ГДБОП Явор Серафимов. По негови думи редица политици и магистрати  са получавали месеци наред заплахи в електронната си поща, повечето от тях подписани от "Червения пират". Заплахите са от август 2023 г., като се касае за над 10 лица – представители на обществеността, държавни служители и дори служители на реда. Към момента продължават да постъпват сигнали за закани срещу магистрати, каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева по-рано днес.

Заканите са свързани с убийство и причиняване на телесни увреждания. Самият извършител в част от мейлите твърди, че е завършил с отличие местна сливенска гимназия.

В Захариев са открити телефоните, от които писал заканите. Той ползвал 15 мейла, за да сипе заплахите. Писал и преди месеци, когато отново бил задържан. Мейлите са с идентичен текст, съдържали обиди, а накрая пишело, че има пистолет, обясни шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП Владимир Димитров
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кВо случая е приключен забравете хаха.
23
1
 
6
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Е,като гледах репортаж от комисията заплахите чрез интернет са били доказателство за групата на нотариуса.Сега вече групата" я няма.Сбърках тогава като чух съобщението четено от съдийката като си представих автора му като Путин в осми клас или като Джони Деп в девети.Оказа се,че и пораснали българи си остават деца.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Червеният пират е момчето за пращане на заплахи на Мафията. Имат си хора за всичко. Дават му 20 лева и пощата и момчето работи.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накрая на всяка престъпна верига на Мафията на съда, властта и бизнесмените винаги стои някой клошар, бездомник, ром. Имате работа с Мафията, Да не очаквате да намерите там някой Боко или Пеевски, Пепи Еврото?
20
1
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 2 месеца
Как пък всички заплашвани са свързани с ,,нотариуса" Мартин Божанов? Как пък Червения пират се е докопал точно до техните номера? А може ли някой срещу 20 лева и телефонен номер,да го е ,,помолил" да подплаши точните магистрати? Ами като са го хванали,защо продължават заплахите към красивата Цариградска? Много са въпросите,а МВРето са едни под лиги на престъпните политици
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Oaa
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФАКТ :Вече 93% от българите в България , НЕ ВЯРВАТ , НА Н-И-К-О-Й !Има нещо по-страшно за една държава , от този ФАКТ ?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом един клошар е толкова ''силен'' , представеТЕ СИ КОЛКО Е СИЛАТА НА БАЦЕ И ПЕЕВСКИ ?
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПАК ЛИ ДА ПОВТАРЯМ :Вече 91% от народа в България , НЯМА ДОВЕРИЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТОРИ , ЗАЩОТО ВСИЧКО Е ПРЕ-ПРЕ-ПОЛИТИЗИРАНО . А МВР е станала , ЧАСТНА ФИРМА ЗА БУХАЛКА , НА герб и ДПС , ГОСПОДА , НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА .МЕРСИ !!!!
15
1
 
13
 
! Отговори
Фанта-зьори преди 2 месеца
Има градация в скалъпените истории на милиционерите. Понеже вече не остана руска разведка,нашите *** измислиха нещо криативно. Психясъл клошар,но иначе много интелигентен,случайно в телефонния указател попаднал на смелата адвокатка и още десетина власт имащи,като решил да ги плаши. Аз питам що пък точно тези,свързани с Петьо Еврото и оня другия дето гушна букета,пирата тях е избрал? Що не е плашил Тагаренко,Денко ,Кире и Мравояда Ристо? Няма кой да се върже на тези скалъпени истории,ами да и
14
1
 
18
 
! Отговори
Хванаха го! преди 2 месеца
Този червен пират фалира КТБ, той седи и зад пирамидите от 90-те като Югоагент! Той уби Луканов! Той уби и Навални! Утре от ПП-ДБ като фалират държавата пак ще е той! Той накара Христо Иванов да пие мазно турско кафе в скута на Пеевски! Той издигна и Ким Чен Ун и го накара да заплашва запада с ядрени ракети! Добре че са го прибрали от МВР! От утре ще живеем в градината на Еден!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ай стига с герберските ви номера , пак ли си намерихте ЖЕРТВА ? Това не е шега за клошарско дедективско следствие ... Направо си е работа , и то ДЪЛБОКА , за сплашване на ''ГОВОРЕЩИТЕ'' които не ни отърват . Все още , в България има и образовани хора , не ги правете на хора които ядат доматите с колците . Баламите в Бг , свършиха !
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В гробищата има ли интернет?Умрелите са абонати сигур
11
0
 
12
 
! Отговори
Хаахахахт преди 2 месеца
Сериозно. Излагате се.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бг е к ло @к@ това нее държава б@@@@@го
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе да, няма мафия няма нищо само един луд който бил заплашвал, дано да си вярват защото всички знаем мафията е в държавата и то от поне 20 години.
8
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако търсите политически нюанс вървете на Дондуков 2 при Зеления чарап. Маже да дирите и двамата дебели пирати, и там нещата съвпадат на 100%.
7
0
 
9
 
! Отговори
баба Пена преди 2 месеца
То мафиоти бол у политиката, те пирата хванали, за ба-ура ли го хванахте че не става явно от статията
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво,скитник бил червения пират ,някакъв нещастен човек с психично здраве ,заплашвал политици с имейли )имал пистолет ,автомат ,а имали танк)май искат да изместят случващото се в държавата където има много по сериозни неща
5
0
 
15
 
! Отговори
НАГЛОСТ! преди 2 месеца
Някакъв луд, клошар, антисоциален и какво ли още не, разполага с лични данни и секретни информации, заплашва с верни факти, които не са публикувани никъде, както казаха и жертвите на заплахите сами! Наглеците от МВР-то за пълни лyмпени ли ни взеха? Пак си трият следите с набедени извършители от тези с многото фирми!