ГМО – все по-близо до вас

Регистрацията на модифицирани семена в ЕС ще стане по-лесна
5 юли 2011 19:30,
175
ГМО – все по-близо до вас
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Регистрирането на семена, получени чрез генно модифициране, ще стане по-лесно в ЕС, когато влезе в сила регламентът за отглеждането на ГМО, гласуван днес на първо четене от Европейския парламент.

С новите правила решенията вече няма да се взимат на европейско ниво, а от правителствата на страните членки.

Поради липсата на консенсус по темата досега страните членки не са одобрили нито едно разрешение за ГМО. Според досегашната процедура при липса на съгласие от всички държави Еврокомисията допуска ГМО, ако няма сериозни научни възражения.

По тази сложна процедура Европейската комисия беше много предпазлива заради чувствителността на темата и от 2003 г. досега е одобрила само един вид царевица – MON 810 Bt, и един един сорт картофи – "Амфлора". Те се използват за храна за животни.

Когато решението стане национално обаче, правителствата ще станат по-уязвими за натиска на големите производители, предупредиха депутати по време на обсъжданията в Страсбург.

В момента производството на ГМО е разрешено само в 8 държави: Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Германия. Франция и Германия изрично забраниха ГМО царевицата. България също в момента не допуска сеене на ГМО.

Като улесни навлизането на ГМО, новата регулация ще оскъпи традиционното и органичното земеделие, не само защото модифицираните сортове изискват по-малко грижи, но и защото ще стане трудно опазването на чистите площи.

Фермерите ще трябва да харчат повече, за да изграждат чисти от ГМО зони. Проблем ще бъдат особено районите по границата между държави, допускащи и забраняващи ГМО.

Според защитниците на новата регулация обаче държавите, които искат да забранят генномодифицираните храни, ще имат повече възможности да го направят. Ако досега те трябваше да се позовават на "предпазна клауза", която беше често атакувана от компаниите производители пред съда, сега ще могат да се позовават на етични, морални, здравословни, екологични и др. причини да отказват допускането им до своята територия.

Друг аргумент на защитниците на новите правила е, че се поставя праг на ГМО от 0,9% в храните за хората – като месо, мляко и млечни продукти, над който ще бъде задължително то да бъде отбелязано върху етикета. В момента такъв лимит няма.

"Генното инженерство е факт от неолита, когато хората са започнали да опитомяват семена, а днес вече са създадени животни, чиято лактация е толкова голяма, че те не могат да оцелеят без човешката намеса", заяви евродепутатът от ЕНП Даниел Ханан.

Европейците като цяло не гледат с добро око на ГМО – 61 процента се страхуват от такива храни, а 21 на сто вярват, че те са безопасни. Всъщност дългосрочни научни резултати по темата няма и не е достатъчно ясно какъв е ефектът от ГМО върху човешкото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
20
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Напълно си прав. Населението на Земята нараства прогресивно, а в същото време чистите и обработваеми земи намаляват. Природата се променя, климата също. Ако не е генното инженерство ще закъса света за храна и то много. В следващите 10-ина години, този вид организми ще стане основна прехрана (или поне с дял над 60%).
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Храна ООД
85
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75-тиНяма междинни видове. Всеки организъм, който съществува или е съществувал на тази планета е вид. Той е или е бил ИДЕАЛНО приспособен към средата, в която съществува. Нито един от сегашните видове не е съществувал преди 5 млн години например. Но сме произлезнали от тези видове. И естесвено еволюцията не е праволинейна, както някой си я представят. Нейните закони са жестоки. От 5, 10 или 20 оцелява само 1 и така всяко следващо поколение.
84
5
 
21
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Задавали ли сте си въпроса защо няма никой друг вид "еволюирал", защо няма междинни звена - нито при човека, нито при който и да било вид, защо много от костите на т.наречените прачовеци са на глиган, *** или човешки, задавали си сте тоя въпрос??? Лъжливата теория на еволюцията НЯМА ОТГОВОР как е възникнал живота тя се занимава с вече появилите се видове, но никой еволюционист си няма и представа как е възникнал живота те просто не искат да приемат единствения разумен отговор, който Бог ни е дал в Словото Си водени са от дявола за носовете и не го осъзнават. Замислете се над тия неща ако имате с какво да мислите.АЗ ще ти кажа защо сатана вилъже, че сте произлязали от *** - защото иска да ви отдалечи от Господ и от Неговата закрила. Ако повярваш в Господ - и живееш какво иска Бог ще имаш вечен живот. Освен това - ако си произлязал от *** - ТИ СИ ПРОСТО ЕДНА БРОЙКА - много по-лесно могат да си правят всякакви експерименти с теб - без да имат никакви задръжки, без да имат морал и ценности - защо да се съобразяват - ти си просто една бройка от милиардите - възникнали СЛУЧАЙНО според сатанистите - но ако си създаден от Господ - ти си уникален - всеки човек е създаден от Господ УНИКАЛЕН - ето това е целта на сатанистите-еволюционисти - това искат да те заблудят.НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ ЗАБЛУЖДАВАТ!!!
83
0
 
17
 
! Отговори
Томас преди 12 години
74това са пълни глупости - няма никакви 500 милиона години.
82
0
 
25
 
! Отговори
9.11 преди 12 години
Трябва да се види филма The World According To Monsanto ! ГМ растения са опасни! За да ги отглежда един фермер трябва да купува семена и препарати от Monsanto, като на следващата година не може да използва семена от реколтата си за сеитба!? Не след дълго се появяват адвокатите на Monsanto и искат 5% от печелбата, "защото използвал" патентни семена!! В момента яко ни "пръскат" с chemtrails, за да въведем ГМО резистентно устойчиви на алуминий, които Monsanto "случайно" са патентовали!!!
81
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да разчитаме, че нашите политици ще кажат твърдо НЕ на ГМОто.
80
0
 
29
 
! Отговори
... преди 12 години
Хем ще ми го ядете, хем ще ми плащате.На такова ми заприличва...
79
0
 
24
 
! Отговори
Томас преди 12 години
68гмо не е създадено за да се сее в неподходящи земи - гмо е създадено като параван - парлама, с която лъжат баламите, а всъщност е инструмент за контрол.
78
0
 
19
 
! Отговори
До 78 преди 12 години
Като чета си мисля,че основните ти и любими източници на информация,са лесносмилаемите за ума писания във вестници и списания.
77
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъдещето на света е в Генно Модифицираните Организми. Крайно време е всички невежи да спрат да се обаждат по този въпрос.
76
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние сме междинният вид.
75
0
 
19
 
! Отговори
радо крана преди 12 години
СТЕФАН ГАНЕВ СЕДЕШЕ НА ТЕРАСАТА НА ПАНЕЛКАТА СИ.....ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ПОТАПЯШЕ *** СИ В ЕДИН ЛЕГЕН ПЪЛЕН СЪС САПУНЕНА ВОДА.ПОСЛЕ СЕ ОГЪЗВАШЕ ПРЕЗ ПАРАПЕТА И ИЗПУСКАШЕ ПО СЕДЕМ-ОСЕМ БАЛОНА,КОИТО БЛЕСТЯХА С ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА....ОТСРЕЩА ИМАШЕ СТРОЕЖ И НЯКОЛКО ТУРЧЕТА НАБЛЮДАВАХА ГЛЕДКАТА И СЕ ЗАБАВЛЯВАХА....ОТПРАВЯХА СОЛЕНИ ШЕГИ И ЕРОТИЧНИ ЗАКАНИ КЪМ *** ОТ ПОЛИКРАИЩЕ.....А ТОЙ,ТУ СЕ СМЕЕШЕ ИСТЕРИЧНО,ТУ СЕ ИЗЧЕРВЯВАШЕ КАТО СВЕНЛИВА МОМА,РАЗВЪЛНУВАН ОТ ФАНТАЗИИТЕ СИ....
74
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тази еволюция.Ясно е, че няма еволюция.Защо в момента не ставаме свидетели на еволюция?Къде са например в природата междинните видове, които би следвало да наблюдаваме ако има еволюция?Къде са и фосилите на междинни видове?Защо не е открит нито един фосил на междинен вид?В природата не само че не се забелязва склонност към еволюция, а дори напротив забелязва се склонност към запазване на видовете.Кръстоските м/у два вида са стерилни.
73
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
66, разликата между селекция и генно инжинерство е единствено във времето! Всеки селекционер би могъл да постигне каквото си поиска ако има достатъчно време! За 500 милиона години на земята от едноклетъчните организми естествената селекция е стигнала до човека, слона, акулите и т.н.
72
16
 
20
 
! Отговори
Д-р Черкезов преди 12 години
Не можем без ГМО, света няма да оцелее. Хората ще умрат от глад!
71
0
 
17
 
! Отговори
Томас преди 12 години
64маите нищо не са предсказали - това, че 2012 е края на света е пълна глупост - много преди маите е писано за последните дни на тоя свят в Библията - последните дни в които ние живеем - много е кратко времето до второто пришествие на Господ Исус Христос. Със сигурност има още поне 3 години до края на света
70
2
 
26
 
! Отговори
xj преди 12 години
До 62Да, целта е невъзможност за репродукция. Доказано е, че употребата на ГМО храни води (употрвбяващия до проблеми с възпроизводството), а второто поколение до безплодие...така че чак децата ни/ви ще ви питат как можахте да допуснете ГМО !Поне в България да не допуснем ГМО! ..макар че, повечето храни и напитки се внасят, което е все тая, ако ЕС допусне масовост!
69
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, 55 е прав/а. Имунната система на пчелите страда, когато събират прашец от ГМО растения. Имам колеги, които се занимават именно с изследване на пчелите в генетично отношение. Те са ми казвали, че пчелите измират прогресивно, когато има в близост до пчелините ГМО насаждения. Всеки 2 от 3 хапки от храната на човека зависи от пчелите. Гадовете искат по този начин да редуцират населението на Земята. Тук не става въпрос за никакъв белтъчен глад, щом Американчетата плащат по 500млн. $ на година само за опаковките на храните и изхвърлят със стотици тонове храна още неразопакована. А в същото време в Африка гладуват. Тук не става въпрос за глад, аза целенасочено и методично заробване.
68
3
 
20
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
Май изобщо не си запознат с теорията на Дарвин.При появата дори на една мутация са нужни години за приспособяване и изменения на организма,в повечето случаи организмите подложени на мутация загиват,малка част оцелява,но силно видоизменена от първичния си вид.Пример за такава мутация са раковите заболявания.Най-общо казано раковите клетки всъщност са мутирали здрави клетки,които продължават неконтрулируемо да се делят.Еволюционните последствия от тази мутирали клетки са ясни.