ГМО – все по-близо до вас

Регистрацията на модифицирани семена в ЕС ще стане по-лесна
5 юли 2011 19:30,
175
ГМО – все по-близо до вас
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Регистрирането на семена, получени чрез генно модифициране, ще стане по-лесно в ЕС, когато влезе в сила регламентът за отглеждането на ГМО, гласуван днес на първо четене от Европейския парламент.

С новите правила решенията вече няма да се взимат на европейско ниво, а от правителствата на страните членки.

Поради липсата на консенсус по темата досега страните членки не са одобрили нито едно разрешение за ГМО. Според досегашната процедура при липса на съгласие от всички държави Еврокомисията допуска ГМО, ако няма сериозни научни възражения.

По тази сложна процедура Европейската комисия беше много предпазлива заради чувствителността на темата и от 2003 г. досега е одобрила само един вид царевица – MON 810 Bt, и един един сорт картофи – "Амфлора". Те се използват за храна за животни.

Когато решението стане национално обаче, правителствата ще станат по-уязвими за натиска на големите производители, предупредиха депутати по време на обсъжданията в Страсбург.

В момента производството на ГМО е разрешено само в 8 държави: Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Германия. Франция и Германия изрично забраниха ГМО царевицата. България също в момента не допуска сеене на ГМО.

Като улесни навлизането на ГМО, новата регулация ще оскъпи традиционното и органичното земеделие, не само защото модифицираните сортове изискват по-малко грижи, но и защото ще стане трудно опазването на чистите площи.

Фермерите ще трябва да харчат повече, за да изграждат чисти от ГМО зони. Проблем ще бъдат особено районите по границата между държави, допускащи и забраняващи ГМО.

Според защитниците на новата регулация обаче държавите, които искат да забранят генномодифицираните храни, ще имат повече възможности да го направят. Ако досега те трябваше да се позовават на "предпазна клауза", която беше често атакувана от компаниите производители пред съда, сега ще могат да се позовават на етични, морални, здравословни, екологични и др. причини да отказват допускането им до своята територия.

Друг аргумент на защитниците на новите правила е, че се поставя праг на ГМО от 0,9% в храните за хората – като месо, мляко и млечни продукти, над който ще бъде задължително то да бъде отбелязано върху етикета. В момента такъв лимит няма.

"Генното инженерство е факт от неолита, когато хората са започнали да опитомяват семена, а днес вече са създадени животни, чиято лактация е толкова голяма, че те не могат да оцелеят без човешката намеса", заяви евродепутатът от ЕНП Даниел Ханан.

Европейците като цяло не гледат с добро око на ГМО – 61 процента се страхуват от такива храни, а 21 на сто вярват, че те са безопасни. Всъщност дългосрочни научни резултати по темата няма и не е достатъчно ясно какъв е ефектът от ГМО върху човешкото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дани ДеВито казва, че когато е в Европа каквото и да яде отслабва.А когато е в Америка, ако ще и да не яде пълнее.
106
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГМО е по бързият път до ликвидация и контрол над населението,който мисли че му мислят доброто с ГМО по добре да се гръмне.
105
4
 
35
 
! Отговори
Франция! преди 12 години
Трябва да гледаме ФРАНЦУЗИТЕ и да правим това, което и те! Това е интелигентна и свободолюбива нация, при която влиянието на САЩ е слабо и нежелателно. Те МИСЛЯТ, а не копират янките. Германия също се усети. Закриват атомни централи, забраняват ГМО. А ние с гайдите? Откъдето ни свирнат, натам се обръщаме! Дянков пък, като разбере, че ще дават много пари, съвсем ще ни затрие, само и само да го похвалят от ЕС.
104
2
 
41
 
! Отговори
Картоф преди 12 години
Разбирам гладна Африка да разрешава ГМО, разбирам пренаселена Индия да иска ГМО, но Европа с нейното намаляващо население трябва да залага на чистите видове и култури, всичко друго е необоснована алчност и малоумие. България "не допускала" сеене на ГМО. Ако някой знае какво се сее в България, той спокойно може да си изкарва прехраната от ясновидство. Нашият разграден двор е плодотворна почва за всякакви *** и генни експерименти, не без помощта на безглавите политици.
103
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монсанто и другите като тях са много мощни. И тук отдавна плащат, за да могат да навлязат . Влязат ли, земеделците ще трябва да купуват само от техните семена, иначи ще ги съдят! А това, че ще бъдат нахранени бедните, са празни приказки! Защо досега не са ги нахранили, откога са на пазара? Празни приказки са и че не било ясно какво ще стане. Ами не е ли ясно по вида на американците?
102
1
 
20
 
! Отговори
До Томас ПП преди 12 години
До тогава човеците е трябвало да си чуят гласа и при произнасяне на прочетената дума са схващали нейния смисъл. След него много други учени за времето си хора са евоюлирали и почнали да четат на ум, като нас. За съжаление, прекаленият светец и Богу не е драг. Нека отдадем заслуженото на генетиката. Уверявам те, че всеки ден консумираш ГМО, защото амилазата и ксиланазата които са подобрители на брашното се получават от ГМО Аспергилуси. Проблем е ако тези ензими не са пречистени, а те не са защото са от Китай. ПоздравиСпонги
101
3
 
24
 
! Отговори
До Томас преди 12 години
ГМО без съмнение е вредно за природата и човека. Трансгенното модифициране включва неспецифични гени, които отговарят за определено свойство, което не е ясно как ще евоюлира при кръстосване с диви индивиди. За твоята закостенялост ще ти напомня един случай от преди хиляда и шектотин и нещо години. Когато св. Августин е бил жив е можел да чете наум. Бил е единствен. Учениците му са се възхищавали от него. До тогава човеците е трябвало да си чуят гласа и при произнасяне на прочетената дума са схв
100
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който владее петрола контролира държавата, който владее храната владее света. Казал го е Родшилт. ГМО е начин за завладяване на света и нищо повече. Вярно е, че е наука и може да е нещо добро за хората но се държи от алчни и корумпирани в световен мащаб хора, с желание за световна власт. Никой не казва, че фермерите няма да могат да отделят семена за посев а ще трябва да плащат на монополист производител за семената. Нали се сещате ... В Индия вече са разорили цели региони произвеждащи памук ...
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тях им е вменено(ционисти,илюминати,масони.......),от Сатаната,че ИСУС ХРИСТОС няма да се върне на земята да съди живи и умрели?.......всички ще го видят на небето,как идва!!!!!!
98
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте филма Food Inc.За българските земеделци е задължителен.Не допускайте унищожението на земите с *** семена на Монсанто.
97
3
 
20
 
! Отговори
платон за 94 преди 12 години
Мислите, че се бъзикам? Звездите не възникват с растения и животни. те са отначало твърде горещи, вследствие на ноообразуваната зведна маса около гравитационен център, след това постепенно изстиват, а някои остават горещи звезди, като слънцата и К316 и др. Просто нямад ве еднакви звезди, нито два еднакви гущера в природата. Но хората клонират вече такива неща и растения и животни дори? лично аз за растенията за храна ако са полезни съм "за", но за животни и хора твърдо "не"ы защото всеки е с уникални едиинственни черти и така трябва да бъде и за животни и хора! Да, някои създават разни двойници на диктатори (като Хитлер и др.), но това те прави безличен. Те се страхуват за живота си и затова. Иначе човек и животното трябва да са си уникално различими спрямо другите, да нямат електронни чипове в телата си, както правят много по света! Да, каишка на куче, дори кон може да се постави, но не и в тялото му! Всички растения са вид ГМО, но са създадени от древни времена а този, който ги създаде наричате Бог. Но и Сатана да го наречете пак е вярно. Въпроса не е в това, а в правилното отношение към нещата! Тоест, човека да цени всички твари! Да уважава и дървета, полски растителности, всякакви растения и животни и да не доунищожава първичните видове, замествайки ги със свои изобретения сега! То е ясно, че за храна ще си подбира специални култури, но е правилно да се запазят и дивите култури! А баланса докъде ще достигне зависи от самоконтрола на самите хора. Иначе ако е здравословно, ГМО-растението е полезно! Житото е ГМО. То е спуснато от НЛО-обект на друга цивилизация, за да се даде на хората едно полезно и засищащо растение, което да отглеждат за храна. Преди тия опитомени култури, хората са ядяли диви растения, грудки, корени, плодове, но не и ГМО-сортове, каквито сега всички ядем. Ако са полезни и здравословни, не е лошо. Но, ако не се контролират от учени химици, биолози, тогава стават поредния вредител аз здравето ни. А и зависи как се приготвят, как се торят, дали и с какво се торят? Всичко е от значение, включително и бомбардировките над Либия, Ирак, защото вятъра, водите, дъждовете разнасят всички мръсотии и ние ги поемаме. Да, хората правят ада най-вече, освен някои природни катаклизми. Така си е.
96
0
 
24
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Нямате време сатанисти Хамериански,хазарски.Вие сте мъртви,но още не го знаете.
95
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета изявленията на върлите защитници на ГМО тук няма как да не направя паралел с платените драскачи на ГЕРБ, същите необразовани индивиди, повтарящи едно и също без никакво аргументи. Явно МОНСАНТО вече са инвестирали и при нас и нищо добро не ни чака...
94
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МОНСАНТО е виновника
93
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еволюцията е дело на Сатаната,няма такова нещо!!!!,има БОГ който е създал човека и всички твари !!!!!!!
92
5
 
22
 
! Отговори
Mirobg преди 12 години
Проблема не е в генното модифициране, а в пренасянето на вредни гени вместо на полезни.Домат с ген на боровника за витамини - да - но в реалността е съвсем друго!!! ;)
91
1
 
27
 
! Отговори
не на ГМО преди 12 години
Много е опасно и нетрябва да се разрешава отглеждането на този вид продукт.Правилата няма да се спазват и ще дойде ден когато няма да има истенско нормално семе от къде да вземеш, а тези продукти от ГМО са вредни, произвеждат ги защото дават повече килограми, или някой се интересува какво количество ще продаде ,а не какво ще е качеството. А като гледам на търговската мрежа май само ГМО продават, защото по-бавно се развалят, но не са вкусни.
90
0
 
26
 
! Отговори
Томас преди 12 години
90написал си глупости - в началото не е било пустиня, и гмо НЯМА КАК ДА БЪДЕ КОНТРОЛИРАНО - не разбирате ли - пусне ли се гмо царевица - естествената царевица се опрашва и изчезва като такава - плащате на монсанто защото сеете царевица, пусне ли се гмо слънчоглед - същата история, гмо пшеница - същата история - и глад и смърт ви чака. С или гмо - тоя свят ще бъде унищожен и гмо няма да ви спаси - това е голяма измама.
89
8
 
17
 
! Отговори
платон преди 12 години
ГМО е всичко, защото преди сътворението на растени, животни те са били изобретени в лабопратория и след това пуснати семената да се плодят по планетата. В началото е била постиня, като много други звезди, но постепенно в следствие на оформяне на водно-топлинен благоприятен климат започва и разрастването на растителността. Въпроса не е в ГМО, а какво съдържа? Това вече трябва да е под контрол и на производител и на държавен контролен химико-биологически лабораторен орган и то безпристрастен!
88
0
 
24
 
! Отговори
Томас преди 12 години
83пръскането с химикали има и други цели - основната цел е унищожаване на населението - пръскат и с барии и други тежки метали - тия метални частици, които разпръскват в атмосферата се използват като среда, към тях се насочват вълни от установките в аляска, норвегия, австралия и т.н. и се получават климатичните оръжия - проливни дъждове, земетресения, урагани и т.н.