Кое е сок, кое е нектар – в ЕС вече е ясно

В съюза ще е забранено добавянето на захар в плодовите сокове
Обновена: 17 авг 2011 16:08 | 17 авг 2011 16:08,
95
Кое е сок, кое е нектар – в ЕС вече е ясно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз ще забрани добавянето на захар в плодовите сокове. Подсладените бутилирани и пакетирани сокове вече ще се наричат нектар. Поправките в Директивата за плодовите сокове бяха приети на първо четене от Европейския парламент и вероятно ще станат факт преди края на годината.

Единствената сладост, която ще може да се усеща от соковете, ще идва от естествените захари в пресния плод, решиха евродепутатите, подкрепяйки здравословните мотиви на Европейската комисия.

Надписът върху етикетите „без добавена захар” обаче ще остане върху опаковките за още три години, за да могат производителите да се адаптират към промените, а също и потребителите да научат, че захарта е забранена съставка. 

Според румънската депутатка Василика Данчила, докладчик по законодателните промени в земеделската комисия на Европарламента, потребителите биха се стресирали, ако не прочетат „без добавена захар” на любимия си сок. 

Освен това плодовите сокове ще срещнат конкуренцията на напитките на плодова основа, които не се обхващат от директивата за соковете и върху чиито етикети ще може да се указва, че не са допълнително подсладени. 

Според депутатката срокът от 3 години, който Европейската комисия предвижда, трябва да бъде удвоен, за да могат производителите да разгласят както трябва новината, че соковете вече са по-здравословни.

Макар че захар ще се добавя в нектарите, производителите няма да бъдат задължавани да предупреждават изрично за това върху опаковката, извън вече съществуващия ангажимент за изброяване на всички съставки върху етикета.

Депутатите искат също соковете да се правят от европейски цитрусови плодове. В момента 82% от портокаловия сок в ЕС идва от Бразилия и от САЩ, където повечето отглеждани сортове са специално за изцеждане на сокове. 

Според докладчика на парламента Андрес Родригес внасянето на цитрусовите концентрати допринася значително за повишаване на въглеродните емисии и следователно е в противоречие с целите на ЕС за борба с климатичните промени. Испанският депутат смята, че положението ощетява европейските производители и смята, че трябва да се засили защитата на местната продукция.

В същите поправки се обявява, че занапред доматът ще се смята за плод, а не за зеленчук. Това се налага, за да може той да бъде добавян в плодовите сокове. Доматът вече е плод и по директивата за конфитюрите и мармаладите, наред с краставицата, картофа, моркова и др. 

Причината е, че според европейското законодателство плодовите сокове и сладката могат да се правят само от плодове. В някои страни обаче е традиция да се варят конфитюри от краставици, моркови и др., затова те трябва да се впишат в списъка на плодовете.

Освен това мандариновият сок ще бъде официално допуснат като съставка на портокаловия за подсилване на цвета. Досега това беше забранявано на европейските производители, докато вносителите на концентрати можеха да го правят. 

Поправките ще направят по-категорично разграничение между соковете, направени от изцедени плодове, и тези, произведени от плодови концентрати. Производителите например ще бъдат задължени да добавят в соковете от концентрат допълнително толкова вода, колкото е била отнета по време на процеса на концентрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
трапезната захар е също толкова вредна колкото алкохолът.Не дей се прави на герой с големи изказвания.. нямаш си на идея какво се случва с нивата на лош холестерол, какво си причинавяш на черен дроб, кръвно налягане, инсулин и прочие.. Продължителната консумация на сукроза (трапезна захар), и фруктозата, която тъпчат по храни и напитки са в количества невиждани до сега от историята. Внимавай с пропагандата, от нензнание ще разболлеш невинни хора.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те ще им набиват аспартам, което е още по-лошо и от захарта.
80
0
 
14
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Пред изкствените подсладители и безкрайните Е-та си предпочитам захарта. Купени сокове и нектари гледам не пия!
79
0
 
15
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
Още по-странен случай имах - отворено кисело мляко оставено навън на вилата ни през лятото. След седмица като се върнахме не беше въобще развалено, нито пък дивите животни го бяха пипнали. Данон!
78
0
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
Февруари тази година си донесох от Германия две консерви - с червени картофи някакви и някакво зеле. Картофите ги отворихме и така се случи, че ни нямаше 2 седмици, а те в хладилника. Много се учудихме, че не са плесенясали. След ед на седмица ги доизядохме, а остатъкът от водата с консервата стоя 2 месеца на стайна темп без да плесеняса. Зелето го отворихме март месец -ОЩЕ НЕ Е ПЛЕСЕНЯСАЛО.РЕШИЛ СЪМ ДА ВИДЯ ДАЛИ НЯКОГА ЩЕ ПЛЕСЕНЯСА.ЗЕЛЕТО Е ДЕКОРАЦИЯ КЪМ ХИМИЯТА.ХИМИЯ С МАЛКО ЗЕЛЕ.
77
1
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
да почне да яде редовно свинско, да пие само домашни напитки, спря да пие всякакви коли, сокове,пепсита,разредители и др.подобни, спря да яде сладки изделия от магазина, спря да яде наденици и салами освен по БДС,кисело и прясно мляко. И ето резултата - кръвно 110-70, захар-4-5, няма подагра, холестеролът и е отличен.Това лято си направихме сироп от вишни. Затова калпавата Европа се мъчи да ни забрани зимнината. Искат ни болни и калпави за техните лекарства.
76
1
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
Тези от Европата, пак откриха Топлата вода далеч след нас БЪЛГАРИТЕ.Видяха, че е адски тъпо да се живее под наем и лека полека взеха да купуват жилища. Най-накрая разбраха, че концентратите са вредни, но преди време се мъчеха да ни забранят на нас БЪЛГАРИТЕ да си правим зимнина. Жена ми имаше високо кръвно,подагра, висок холестерол и висока кръвна захар. Докторите и предписаха куп лекарства и и забраниха да яде свинско. Резултат НИКАКЪВ. Вече една година тя реши да спре тези лекарства,
75
0
 
1
 
! Отговори
:)))) преди 12 години
ха ха ха ха тогава тук ще пием само гола вода:)))) Не че сега не пием но поне е сладка и оцветена:)))))
74
0
 
1
 
! Отговори
rono2 преди 12 години
ай сиктир йе, тиа немат работа там само глупости а народа гладува
73
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имат ли представа колко горски ягоди трябва да се наберат за да продават пакетирани сокове ???? В сички те са толкова тъпкани с искуствени Е-та /консерванти,продсладители оцветители и какви ли не европейски *** за да върви търговията. Никой не мисли за здравето на хората.
72
0
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха-хи-хи-хи преди 12 години
"Според депутатката срокът от 3 години, който Европейската комисия предвижда, трябва да бъде удвоен, за да могат производителите да разгласят както трябва новината, че соковете вече са по-здравословни."
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сестра ми има приятелка, която преди доста години, напускайки България, и писа в писмо: "Трябваше да живея в чужбина, за да се отърва от чуждопоклонничеството си."
70
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на европейците. Само те могат да прекършат чалгарията и гейберастията в България. Няма да е бързо, но ще е окончателно!
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошото е, че към аспартама се привиква. Формира се зависимост. Имам познати, които знаят от край до край за вредата от аспартама, но продължават да дъвчат дъвки и пият кок-кола лайт. Борбата срещу това зло е трудна.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На "запад" най-важно е да има търговски вид, нищо не ги интересува. Затова маргаринът мирише на масло повече и от най-истинското масло./и да трае 1 век, после - в чуждите вериги у нас на промоция, вместо на ***/
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пишете "аспартам" и вредите от него и после - да ви е сладко! Той има доста имена - нутрасуит и тн. И пишеха, че са диетични, престъпление е. Горките деца, те не искат да се хранят без безалкохолни. В една бутилка има поне няколко Е /подсладител, най-вредния, оцветител, аромат, консервант, разни гума арабика и тн/ 100 пъти вода с хлор е по-добре
66
0
 
7
 
! Отговори
ikavalov преди 12 години
Тя затова цената им е ниска, защото няма нищо натурално.
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Подсладените бутилирани и пакетирани сокове вече ще се наричат нектар. "Абе.... тези акъл имат ли за 5 пари? Не е ли сок, когато се изцеди, а когато се използва целият плод раздробен да е нектар!?!?Вие сок от банани или кайсии пили ли сте? /нямам предвид течната част, когато ги правим на компот/
64
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Думата "здравословно", когато е масово тиражирана бягайте в обратна посока. Големите корпораци, фармацевтиката и медицината не искат да сте здрави, защото ще им секне бизнеса.
63
1
 
1
 
! Отговори
sugar free преди 12 години
в този филм точно и просто е обяснено какво прави захарта - Sugar: The bitter truth