Какво ни чака при фалит на Гърция?

Водещи наши финансисти и икономисти коментират ситуацията в южната ни съседка
Обновена: 27 сеп 2011 17:11 | 27 сеп 2011 16:23,
29
Какво ни чака при фалит на Гърция?
Снимка: Reuters

Напоследък все по-упорито се заговори за евентуален фалит на Гърция по отношение на плащането на външния дълг на страната, който се изчислява на около 340 млрд. евро.

Европейските лидери засега отхвърлят такава възможност, лидерите на самата Гърция също. Европейски икономисти обаче, а и наши, не изключват страната да обяви неплатежоспособност. От самата Гърция вече има "гласове" за преструктуриране на външния дълг.

Въпросът дали Гърция ще фалира или не, е доста актуален и за България, тъй като страната е не само наша съседка, но и един от най-важните ни пазари. Затова Investor.bg попита наши видни икономисти и финансисти как би се отразило на България обявяването на неплатежоспособност на Гърция. Оказа се, че мнението им както за това дали южната ни съседка ще стигне до фалит, така и как това ще се отрази на България, не е еднозначно и варира в широки граници. Всички становища са с уговорката, че са на основата на информацията и обстоятелствата към момента.

Георги Прохаски: председател на Центъра на икономическо развитие (ЦИР)

Смятам, че има реална вероятност Гърция да стигне до обявяване на фалит по отношение на плащанията на външния си дълг. Въпросът е всъщност как ще бъде обявен той. Дали ще бъде "частичен" и обявен със съгласието на Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите европейски институции, или ще бъде самоволен, обявен едностранно от Гърция поради натиска на обстоятелствата.

Според мен към момента е по-вероятен "контролиран" фалит, който е придружен с преструктуриране на външния дълг на Гърция, включително и отписване на част от него. По моя преценка, страната наистина не е в състояние да изплаща целия си дълг при сегашните лихви. Ако това все пак стане, твърде е възможно да е съпроводено със силен спад на икономиката на страната като цяло.

При евентуално отписване на част от гръцкия дълг би трябвало да има ясна перспектива за изплащането на останалата част от него. Разбира се, евентуалното съгласие на европейските страни с преструктуриране на външния дълг би било свързано с изпълнението на редица условия от страна на Гърция, включително: ограничаване на държавните разходи, прилагане на програма за стабилизиране на банките, условие за свиване на бюджетния дефицит, ускорена приватизация на големи компании и така нататък.

Този вариант би довел до по-бързо оздравяване на гръцката икономика. Бих казал, че в този случай гръцките дългови проблеми няма да повлияят негативно на икономиката на България. 

Другият сценарий за развитие на гръцката дългова криза е обявяване на пълен фалит (спиране на плащанията) по външния дълг, който не е съгласуван с ЕС. Този вариант би имал много сериозни отрицателни последици за южната ни съседка, и то с дълготраен ефект.

Между основните от тези "ефекти" са: дестабилизиране на много гръцки банки, икономически спад, висока безработица и други. Не изключвам при този сценарий да се стигне и до излизане на Гърция от еврозоната.

Така че няма как обявяването на пълен фалит на Гърция да не се отрази негативно в една или друга степен и на българската икономика. При този вариант (до който се надявам да не се стигне) има голяма вероятност да се стигне до продажба на дъщерните дружества у нас на гръцки банки, обявили фалит. Поради свиването на гръцкия пазар като цяло, ще намалеят и възможностите за износ на наши стоки там.

Възможно е този вариант да има и други негативни последици за икономиката ни. Тъй като същевременно отрицателните последици за Европа от пълен банкрут на Гърция също биха били големи, смятам, че ЕС ще избере (ако се стигне до избор) варианта на „контролирания“ фалит на Гърция, т.е. „от двете злини по-малката“.

Вижте мненията на Петър Ганев, Андрей Пръмов и Лъчезар Богданов в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Гърция криза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 12 години
27, мисля, че не (не съм сигурен), а при фалит - виж Закона и Фонда за защита на влоговете.
27
0
 
0
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Прочетох коментаритеи на горния и на другите трима "капацитети" от Investor.bg. Точно тоя тип "мислене" - повторение на безсмислени, банални, общоизвестни, НО НИКОГА НЕПРОВЕРЕНИ НА ПРАКТИКА, нито пък теоретично защитими шаблони и мантри, доведе до пандемичното разрастване на световната криза. Мисля, че фактически фалит (вероятно "контролиран") на Гърция е неизбежен и оздравителен, както за гръцката, така и (частично) за българската икономика.
26
1
 
0
 
! Отговори
Oh преди 12 години
Знаете ли дали FiBank е гръцка банка ?Какво ще стане ако фалира и например имам спестявания от 120,000лв там ?Кой ще ми ги възвърне?
25
0
 
2
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Не знам да има българска банка със 100% българско участие. "Буркан-банк" е най-сигурната банка в България!!!Следвайте пътя на жабите. Защото жабите най-много пеят, когато наближи време локвата да изсъхва. Думите на жабешката песен са: кум-кво-ква дойде време за спасение. Сега вие слушате вестта на тези пророци, които се провикват от пресъхващите блата(банки).Сриването на световната банковата система ще е много скоро! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
24
0
 
6
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Гърция е фалирала отдавна, въпрос на време е това да се признае официално!Меркел е против изгонването на Гърция от еврозоната, защото това би предизвикало ефект на доминото и за останалите 16 държави!Меркел казва пък , че няма нищо страшно за еврото, но Х. Кол не е съгласен с нея , както и повечето германци, които се безпокоят повечето за еврото.......а не за безработицата !!! Най-големите кредитори на Гърция са: 1- гръцките банки, 2- Сосиете дженерал. Най-големия кредитор на Италия - Уникредит. Тези всичките държат над 70% от банковия капитал в БГ. Така че ако не сте пълни глупци явно разбирате какво ще стане с "БГ" банките, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само пълни *** могат да си мислят, че като Гърция потъне, на България ще и се размине...?!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!Не е луд тоя, който яде зелника, а тоя който му го дава !
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това с държавните облигации ми хареса.............
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ако бяха водещи тия български икономисти, щяха да са наясно, че никой няма да остави Гърция да фалира."Ти ако имаше акъл щеше да знаеш че Гърция никой не може да я спаси, ако продължава да прави същото. Това е като пълнене на пробито буре. Колкото и пари да наливат, те ще бъдат прахосани.
21
1
 
3
 
! Отговори
До 8 Питанка преди 12 години
"Интересно ми е всички държави дължат пари - на кого или кои???"На всеки който си е купил държавни облигации.
20
3
 
12
 
! Отговори
николай преди 12 години
Гърците няма да фалират, ние ще фалираме след като *** на България усилено върви напред.........
19
3
 
11
 
! Отговори
Д.Гочев преди 12 години
Гърция няма да фалира и ще продължи да пие безплатно узо...
18
1
 
2
 
! Отговори
DA преди 12 години
"УМНИТЕ" копумпета продадоха банките на ГЪРЦИЯ. Сега какво ни чака - НИЩО ДОБРО!!БСП Кюстендил ме мрази, макар да не съм писал никога с/у тях по форуми.Егати селските истории!!
17
2
 
2
 
! Отговори
Браво на 15 преди 12 години
Ако бяха водещи тия български икономисти, щяха да са наясно, че никой няма да остави Гърция да фалира. Така че, нищо не ни чака.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко това са глупости, ЕС и международните банкери нарочно го набутаха на гърция, защото гърците са единствените хора, които скачат като ужилени при всяко посегателство над тях. Държавата имаше силна икономика преди ЕС да я разрушат, и сега просто набутват гърците в дълг за да ги държат по-изкъсо, всичко се прави с цел да станат послушни овце, както си му е "реда" На тоя етап единственото спасение както за гърция така и за всички държави е ВЪН от ЕС, зарязване на еврото и собствена валута
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е зле българските политици да се поучат от гърците. За 20 - 25 години от една държава като България, днес Гърция има БВП на глава от населението по-голям от Италия. Държавата имала дългове. И какво от това като населението живее добре. За нашите *** е важно мутрите да са добре.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви са резултатите от фалитите от преди десетина години на Бразилия, Аржентина, Индонезия, Турция, Русия? През последното десетилетие това са най-бързо растящите икономики в отлично здраве и с отлични перспективи.
13
2
 
4
 
! Отговори
пич преди 12 години
Извинете ме за правописните грешки, но сега си пия кафето и не съм се разсънил.. :)
12
3
 
8
 
! Отговори
пич преди 12 години
не ми пука за гърците .. да го д.....ат :) да вземат да върнат каквото дължат на българия, а нашата тиква да вземе да изтегли ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ГРЪГКАТА БАНКА!! Как може да държиш портмонето си при съседа-***??? А КАЖЕТЕ МИ!
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оправихте си *** и сте се захванали да оправяте гърците ! Аман от *** злобари !
10
4
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
На гърците ако ще да им опростят всичките дългове и започнат на чисто след 10 години пак са фалирали. Заплати, пенсии, социални, всички те са нереални а да не говорим za това че там непознават какво оцначава да се плащат данъци!!
9
5
 
1
 
! Отговори
nikolai преди 12 години
bravo na gurcite.Bravo,4e si zastitavat rodinata i mrazqt tupata Makedoniq,koqto im vze dosta gruzki imena