Папандреу даде на заден за референдума

Гръцкият премиер предложи разговори с опозицията за "широк консенсус"
Обновена: 3 ное 2011 17:51 | 3 ное 2011 17:51,
84
Папандреу даде на заден за референдума
Заседанието на гръцкото правителство. Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи на опозицията преговори за разрешаване на политическата криза в страната и смекчи позицията си за референдума за спасителния финансов пакет, съобщи Ройтерс.

В изказване пред министрите Папандреу обяви, че е дал мандат за разговори с опозицията на двама високопоставени членове на ПАСОК, и поздрави политическите си противници за подкрепата им за плана за финансова подкрепа на Гърция.

Ако опозицията подкрепи сделката за европейската помощ в парламента, няма да е необходимо провеждането на референдум, обясни министър-председателят.

„Ще се радвам и да няма референдум, който никога не е бил цел сам по себе си. Радвам се, че всички тези дискусии в крайна сметка върнаха много хора към здравия разум“, пише в речта му пред министрите, раздадена на медиите.

Още по темата
2 ное 2011 17:14
185

„Ще разговарям с Антонис Самарас (лидер на опозицията), за да уточним следващите стъпки към по-широк консенсус“.

Папандреу повтори, че членството на Гърция в еврозоната не е поставяно под въпрос и че провеждането на избори сега би довело до голям риск от фалит.

След напрегнатата среща с ръководството на ЕС и лидерите на Франция и Германия снощи в Кан, днес Папандреу трябваше да се изправи и пред съпротивата на няколко свои министри срещу идеята за референдум.

Кабинетът е на ръба, след като водещи депутати от мнозинството поискаха създаването на правителство на националното спасение в навечерието на вота на доверие, планиран за утре.

Лидерът на опозицията от своя страна поиска назначаването на служебно правителство и провеждането на предсрочни избори, както и ратифицирането на споразумението за спасителния финансов пакет от настоящия парламент.

През деня се появиха информации, че Папандреу планира да се оттегли, за да отвори място за правителство на националното спасение, но после се оказа, че премиерът не смята да напуска поста си.

Междувременно в еврозоната се подготвят да останат без Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
777 *** гърците,рулеткана е завъртяна!Акулите отвличат вниманието с византийските си номера!Либия я ликвидираха!Сега се точат към Иран!Ще стане каквото трябва!Апокалипсиса предстои!САЩ,Англия и Израел се дървят на Иран,а ние ще го отнесем!
81
0
 
2
 
! Отговори
777 преди 12 години
ГЪРЦИТЕ СА МНОГО ЗЛОБНИ И ИНАТ ХОРА,ХИТРУВАТ КАТО БРЕМЕННИ ***,ЗАПОЧНАХА ДА РАЗБИРАТ ЧЕ БЕЗ ДА РАБОТЯТ ПАРИ НЯМА ,НЕМОГАТ ДА ГО ПРЕЖИВЕЯТ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ ПАК ЩЕ ИЗВЪРТЯТ ЕС.ГРЕШКА ОНИЯ СА СИ ОПЛЕЛИ КОШНИЦАТА И СЕГА ГИ РАЗИГРАВАТ ,МАЛКО КАТО РУСКА РОЛЕТКА ЩЕ СТАНЕ!
80
1
 
5
 
! Отговори
бивш преди 12 години
Няма шантаж.Перфектно блъфиране-постигна едновременно 3 цели:опозицията започна да се умилва и да припява,че пакета трябва да се приеме без да може да иска предсрочни избори;гърците-гражданите са реално без друга алтернатива, ако им спрат парите- в средата на декември няма да имат заплати;обезсилва вътрешнопартийната опозиция и осигурява възможност за реално отпускане на пакета от МВФ-условието е политическа стабилност и предвидимост.Пък при нас Тиквата се задява с някакъв резак,че се обръкал...
79
0
 
3
 
! Отговори
жаго преди 12 години
не им мина тоя път шантажа ? май се завърта наобратно колелото
78
0
 
4
 
! Отговори
За 77 преди 12 години
Няма нищо. Радвам се, че си побъбрихме, па макар и във византиискатаколонка. Човек винаги има нужда от приятели, а и никога не се знае къде ще попадне. Виждам ,че на някои им харесва , на други не и слагат своите знаци. Благодаря и на тях. Лека вечер.
77
0
 
8
 
! Отговори
Елинос Папандрелинос преди 12 години
Набирам гърци да ми чешат топките.Работното време е 12 часово,по 4 часа на смяна с възможност и за допълнителни часове а може и по двама.Заплащането е според трудовия стаж и квалификацията.Гърци с по 35 години трудов стаж са с предимство....!!!!!
76
1
 
4
 
! Отговори
аси преди 12 години
радвам се,всичко наи хубаво ти пожелавам.няма да те притеснявам повече,да не се натрапвам.
75
1
 
3
 
! Отговори
Асииии преди 12 години
Супер е
74
1
 
1
 
! Отговори
аси преди 12 години
харесва ли ти там?
73
1
 
2
 
! Отговори
До Аси преди 12 години
В Мадрид- Хетафе.
72
1
 
1
 
! Отговори
аси преди 12 години
аз сам в гранада,ти къде си?
71
1
 
1
 
! Отговори
аси..до 69 преди 12 години
добре ,благодаря ти ,и аз нищо лично.
70
2
 
0
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Sega vsichki shte skochat ama Turciq ne e v Evropa, i nashiqt *** Erdogan zashto se natiska v tazi Evropa ne mi e qsno!
69
1
 
2
 
! Отговори
До Аси преди 12 години
Заради самата точност е. Нищо лично.
68
3
 
0
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Vie sami stanahte robi na gartzite, po svoya molba. Koi e vinoven. Razbira se v sayuz s tyah protiv Turtzite. A po-dobre da be6e obratnoto. 500 godini pod Tursko- vseki go znae. OK Dobre, a zasto ne se kazva6e i 300 godini pod gratzko ROBSTVO ?! Gartzie nali byaha bratya na Bulgarite. sega kakvo stana ? Zasto tolkova protiv tyah. Turtzite sa 4esten i rabotliv narod, a gartzite vinagi sa *** nagotovo i taka ste prodalzavat zavinagi- no v Evropa gi usetiha makar i ne navreme.
67
1
 
1
 
! Отговори
аси.... до 65 преди 12 години
не аз , ти го правиш нарочно.
66
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
Какво като Гърция излезе от Еврозоната...Едно дългово бреме по-малко и спестени пари от наливане на кацата без дъно.
65
1
 
0
 
! Отговори
До АСИ преди 12 години
YA. Bastaaaaaa. Или го правиш нарочно???????
64
1
 
1
 
! Отговори
AСИ преди 12 години
59 ще те взема за частен учител,да знаеш.
63
1
 
8
 
! Отговори
Дядо Педофил преди 12 години
Предлагам работа на млада гъркиня, като домашна слугиня.;)