Папандреу даде на заден за референдума

Гръцкият премиер предложи разговори с опозицията за "широк консенсус"
Обновена: 3 ное 2011 17:51 | 3 ное 2011 17:51,
84
Папандреу даде на заден за референдума
Заседанието на гръцкото правителство. Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи на опозицията преговори за разрешаване на политическата криза в страната и смекчи позицията си за референдума за спасителния финансов пакет, съобщи Ройтерс.

В изказване пред министрите Папандреу обяви, че е дал мандат за разговори с опозицията на двама високопоставени членове на ПАСОК, и поздрави политическите си противници за подкрепата им за плана за финансова подкрепа на Гърция.

Ако опозицията подкрепи сделката за европейската помощ в парламента, няма да е необходимо провеждането на референдум, обясни министър-председателят.

„Ще се радвам и да няма референдум, който никога не е бил цел сам по себе си. Радвам се, че всички тези дискусии в крайна сметка върнаха много хора към здравия разум“, пише в речта му пред министрите, раздадена на медиите.

Още по темата
2 ное 2011 17:14
185

„Ще разговарям с Антонис Самарас (лидер на опозицията), за да уточним следващите стъпки към по-широк консенсус“.

Папандреу повтори, че членството на Гърция в еврозоната не е поставяно под въпрос и че провеждането на избори сега би довело до голям риск от фалит.

След напрегнатата среща с ръководството на ЕС и лидерите на Франция и Германия снощи в Кан, днес Папандреу трябваше да се изправи и пред съпротивата на няколко свои министри срещу идеята за референдум.

Кабинетът е на ръба, след като водещи депутати от мнозинството поискаха създаването на правителство на националното спасение в навечерието на вота на доверие, планиран за утре.

Лидерът на опозицията от своя страна поиска назначаването на служебно правителство и провеждането на предсрочни избори, както и ратифицирането на споразумението за спасителния финансов пакет от настоящия парламент.

През деня се появиха информации, че Папандреу планира да се оттегли, за да отвори място за правителство на националното спасение, но после се оказа, че премиерът не смята да напуска поста си.

Междувременно в еврозоната се подготвят да останат без Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
5
 
! Отговори
$ преди 12 години
Всички политици са такива пuтки.Обещания за референдуми, а после се отмятат. Май и при нас имаше любител на референдумите.
61
2
 
2
 
! Отговори
DO 59 преди 12 години
EEEEE LLA ESTA BIEN..VALE,
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много разбирачи тука имало сега да ви светна за какво става въпрос ;-,1-во няма никакъв план за спасяване на еврото това е за широка та публика и още пък по малко план за спасяване на дадена държава .На Гърция и се опрощават пари по така наречени евро фондове и и се отпускат пари да си покрие с тях дълга към френските банки -Парижки клуб ,чиито собственик в сянка е един от фамилията Родшилд-Едмонд,с една дума с парите на данъкоплатците от ЕС се спасяват частни банки
59
2
 
2
 
! Отговори
До АСИ преди 12 години
VALE
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция наливаше милиарди във въоражението на армията, милиони долари бяха комисионните за чиновниците и политиците, които одобряваха сделките за оръжието. От тия 350 милиарда, поне 100 милиарда са за оръжие (с лихвите смятайте колко са)- оръжие купено от Франция, САЩ, Германия. 5 г. след като купуваха примерно корветите, те отиваха за скрап като несъвременно оръжие. Между другото Борисов отказа точно такива корвети преди година от Франция (затова ни и спряха за Шенген). Обикновеният грък работи, колкото и обикновеният българин- вярно взимаше 13, 14-та заплата, но отдавна това не е меродавно. Гръцките политици заслужават бесило затова, че продадоха народа си и нека българските политици си вадят поука от южните ни съседи.
57
0
 
5
 
! Отговори
коко преди 12 години
44 ти стига плаши народа. 1/3 от банките в БГ са с гръцки майки но са регистрирани като БГ ЮЛ и всяка транзакция е под контрола на БНБ
56
0
 
1
 
! Отговори
Хурка Полис преди 12 години
Ще станат спартанци , спартански живот
55
2
 
2
 
! Отговори
DO 54 преди 12 години
BALE
54
3
 
2
 
! Отговори
До АСИ преди 12 години
SOY
53
2
 
2
 
! Отговори
ДО 52 преди 12 години
NO SOI HOMBRE,SOI MUJER.
52
4
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
така ли бе, омбре. Страда заради гърците, а не заради лакомите банкери. тя глава на раменете ти да не е само за украса?
51
0
 
9
 
! Отговори
АСИ преди 12 години
СВИХА МУ УШИТЕ НАБЪРЗО НА ДЕДОТО.
50
3
 
6
 
! Отговори
АСИ преди 12 години
гърците да мълчат щото това гадно племе е свикнало да живее над възможностите си и сега европа страда заради тия ***.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мииии ъъъъъ или Папа-И-андрея са в старческа деменция или са имале "съвет" на некое червено килимче със неизвестни, тайни и твърди по въпросЪТ "съветници" та така да подскача нагоре-надоле и да не знае кво прай . И той кат нашичките - първо приказва многословно и обещаторно и после като му набият канчето почва да се отмята и да се дърпа кат девица
48
0
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Май Папандреу преди няколко седмици определи народа си с израза "ГОРДИТЕ ГЪРЦИ".... явно включвайки и себе си!!!
47
1
 
11
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Горди! Наследници на Елада! Не, гърците са си чиста проба византиици, а техните характерни черти са подлост, хитрост, наглост, лицемерие. Да се обърнем към историята и да видим колко злини са нанесли на нас и страната ни персонално. А на други страни? Съвременните гърци не са с особено променен манталитет, така, че да не ги съжаляваме.А и след всяко пиянство идва отрезвяването. За тях това е особено нужно, защото 10 години бяха на върха, ама не на истиският, а на връх МИРАЖ.
46
1
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Значи - световните престъпници не искат хората да бъдат питани
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците са горди спор,колкото македонците са горди.Единте заради Елада,другите заради Ал. Македонски.Но само с гордост не става.Досега геополитическото им положение им даваше преимущество,но политиката отдавна се смени.Няма СССР,няма лесни и невъзвръщаеми кредити от Запада.До 2004 Гърция беше единствената малка *** на клона на ЕС,една каца без дъно.Сега станахме много маймуни на този клон и ЕС няма как да подържа само Гърция,щото и другите ще зейнат за пари и висок жизнен стандарт.
44
1
 
4
 
! Отговори
Здрав Разум преди 12 години
На фона на многото празнословие искам да посоча само един факт, а изводите нека всеки прави за себе си. Почти половината от банките в България са гръцки или със сериозно гръцко участие. В момента гръцката финансова система е пред колапс и това не може да няма последствия у нас. В Гърция тече паническо теглене на спестявания и "преместването" им в други страни. Ако имате влогове или сметки в гръцки банки опериращи в България е добре да помислите своевременно какво да предприемете.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците може да са горд народ, но вече са доста беден народ и ще трябва се съобразяват с този факт. Когато си беден и мразен от цяла Европа нямаш големи основания да си горд.