Защо Гърция се срива?

Кое накара Папандреу да поеме риска с референдума
Обновена: 2 ное 2011 20:44 | 2 ное 2011 17:14,
185
Защо Гърция се срива?
"Всички на улиците" пише на стената. Снимка: Reuters
Защо Гърция се срива? Този  въпрос си задават през последните две години всички в Гърция – от политиците и политолозите до журналистите и обикновените хора, като всеки си има своя отговор. 
 
Като че ли най-добрата рецепта за общата безизходица дава известният гръцки журналист Ставрос Теодоракис:
”Всички живяхме доста време редом до един тежко болен. Лекарството, дозировката, лекарите имат голямо значение, но най-важното е пациентът да знае от какво се е разболял. Затова трябва да спрем да се караме дали ще се излекуваме с първия или втория транш, дали ще ни дадат по-голяма или по-малка отпуска по болест, а да потърсим източниците на нашето заболяване. Без точна диагноза няма да имаме бъдеще…” 
 
Тази диагноза при всички положения трябва да бъде поставена още сега, за да започне незабавно необходимото лечение, защото икономическото състояние на страната се влошава непрекъснато. Според последни проучвания жизненото равнище на обикновения грък е паднало с 18% в сравнение с 2004 г., а очакванията са този процент да нарасне през следващите години до умопомрачителните 38%. 
 
И тъй като говорим за проценти и за обикновени хора, в експресно проучване на общественото мнение на блога press-gr на въпроса дали одобряват провеждането на референдум във връзка с пакета мерки за преструктурирането на дълга на страната, до момента гърците отговарят по следния начин: с "да" – 35%, с "не" – 57%, с "не съм решил" отговарят 2 на сто, 4% от участвалите не ги интересува и няма да участват в общественото допитване. 
 
Анонимен блогър заключава тъжно под резултатите: ”Лъжите свършиха, мнозина обаче се наиграха на гърба на Гърция…”
 
Но защо премиерът Георгиос Папандреу се реши на този рискован ход? Според източници, близки до правителството, Папандреу предпочита да бъде свален от власт, отколкото сам да си подаде оставката, а с исканото обсъждане на въпросното допитване от парламента иска да се опита и да заздрави поне част от партийните редици. 
Още по темата
 
В настоящата ситуация напълно е възможно обаче, пак според тези източници, да се стигне до разцепване на управляващата партия ПАСОК, поне докато начело ѝ стои синът на нейния основател Андреас Папандреу. В собствена защита на драматичното заседание на Министерския съвет от 1 ноември гръцкият премиер заяви, че „референдумът е основен предизборен принцип, а всички злостни реакции срещу него подриват правата на народа…”. 
 
Според политическите анализатори Папандреу вече усеща, че губи почва под краката си, и виждайки как все повече партийни кадри му обръщат гръб, изключва възможността за провеждането на избори, които според него „ще са бягство от отговорност и директно отиване към фалит”, но на практика ще го свалят от властта. 
 
Затова той е избрал референдума с три простички въпроса: „да или не на договора за преструктуриране на дълга, да или не на Европа, да или не на еврото“.
 
Този ход на ГАП (както го наричат често подигравателно журналистите в гръцките медии, което идва от първите букви на трите му имена Георгиос Андреас Папандреу) да избере референдума пред изборите, според част от коментаторите, е почти брилянтен, поне за вътрешна употреба. Така той матира директно опозицията, за което говорят и острите ѝ реакции. 
 
Ясно е, че опозицията, независимо дали лява или дясна, би предпочела изборите, за да се възползва максимално от недоволството на хората, да вземе властта, без да полага големи усилия, и да предложи нещо конкретно, и алтернативно на досегашната политика на гръцкия кабинет.
 
При един референдум обаче нещата ще бъдат коренно различни. Там освен на официалния въпрос дали подкрепят оставането или не на страната в еврозоната, гърците ще трябва да отговорят неофициално и на нещо друго, за което всъщност става дума – как ще бъдат платени заплатите и пенсиите, ако всички гласуват с НЕ? 
 
Според анализаторите, ходът на Папандреу залага и на един друг факт, че поддръжниците на ДА-то представляват една идеологически по-компактна група от поддръжниците на НЕ-то. Към втората категория принадлежат разнопосочни групи – от силите, смятащи НЕ-то за възможност за пълно отричане на капитализма, до онези, които го считат за реванш към всички управляващи. Ясно е, че трудно феновете на НЕ-то ще могат да представят някаква обща визия за епохата, която би дошла след едно тяхно НЕ.
 
Разбира се, не трябва да забравяме и евентуалните реакции на европейските партньори на Гърция спрямо този референдум, за който премиерът Папандреу изобщо не ги е бил предупредил, но това е една съвършено различна история, чиято развръзка се очаква да видим към края на годината, когато се очаква да се проведе и въпросното допитване до народа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
за коментара на весника 1000 пъти браво руската система тип ткзс ще унищожи напълно българия
180
3
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
Срамувам се , че Гърция е наша съседка. При разговор с един грък бизнесмен , стана на въпрос , как гръцката държава-управниците и хазната нямат пари , а всъщност гръцкия народ е богат и има достатъчни спестявания. Изказването му беше недвусмислено и напълно оправдано имайки в предвид националното самочуствие. Тези хора се мислят за основателите на света. Според тях всичко е тръгнало от Гърция , две мнения по въпроса няма и неможе да се оспори. Само дето е голяма неистина , но те си вярват!!!!
179
2
 
10
 
! Отговори
ттт преди 12 години
След прочетеното по долу останах потресена.Така,че бих направила едно малко обръщение към писателя на статията.Да драги ми журналисте и гръцки народе,България не е богата страна,но да пишете че работим при ужасни условия,болни ,без почивка-това е безумие.Кой ви дава право да описвате страната ми като страна от четвъртия свят.Да моята страна не е богата,има бедни има и богати има и средна класа както във всяка страна по света,но разликата между нас и вас е,че ние се разпростираме според чергата си .Как имате наглоста да говорите,че са ви давали парите едва ли не насила?Как нямате малко срам за това което причинявате на Европа и целия свят?Не можеш да живееш с лъжи в измислен висок стандарт,да вземаш нови заеми за да покриваш старите и да твърдиш,че рецесията не те е докоснала и след това когато идва неизбежния крах да твърдиш,че тези който се опитват да те измъкнат от калта всъщност те вкарват по дълбоко в нея.Истината е,че трябва да сте благодарни че сте в еврозоната,защото ако не беше така отдавна Гърция да е минало.Защото -да истина е другите държави ви помагат за да не затънат и те в противен случей биха ви оставили да си носите последствията от стореното.Така,че ви предлагам да се стегнете,да спрете със стачките и да се захваните за работа-нещо доста чуждо за вас.И много моля спрете със сръвненията с моя народ и моята родина,защото няма място за сръвнение.Да ние работим,за по малко пари-но реални,да ние вземаме малки заплати,но в кеш а не виртуални пари в банковите си сметки,да българина не стачкува за щяло и нещало,защото знае,че спре ли икономиката загива и той,да българина и България си имат свойте кусури-основния некачествени политици-но българина е добър човек,трудолюбив,почитащ дома и семейството и може да казвате,че държавата ни е разпродадена-разликата между нас и вас е,че българина никага не може и няма да бъде купен като вас....вие сте се продали и сега трябва да слушате новите си господари,защото иначе се обричате да бъдете не държава от четвъртия а от петия свят.
178
7
 
16
 
! Отговори
Свободен българин преди 12 години
07 ноември 2011, понеделник, БЪЛГАРИ ИЛИ СВОБОДНИ?Българи или свободни? с тази статия гръцкият всекидневник 'Симера' стартира дебата в гръцкото общество по повод евентуалното провеждане на референдум относно приемането на новия "спасителен пакет" за Гръцката държава. Поради актуалността предаваме текста изцяло без съкращения:Българи или свободни? Това е въпроса който всеки един от нас трябва да си зададе преди да пусне гласа си на предстоящият референдум. Не е тайна, че Гърция беше единствената държава на Балканите в която гражданите водеха един нормален, спокоен и смеем да кажем щастлив живот. Това обаче явно не се понрави на някого, а и не е тайна, че Балканите винаги са били трън в очите на така наречената Стара Европа, поради свободолюбивият дух на населението. Тук на Балканите се преплитат множество геополитически интереси и тяхната реализация би била по-лесна, ако това население е подтиснато, унижено, смазано и уплашено. Ето, че дойде реда и на нашата държава, да бъде подчинена и унизена, а народа ограбен и смазан.Няма да разискваме как се стигна до този главоломен и невъзможен за връщане дълг, не е тайна кой и как ни го отпусна едва ли не насила. Кой имаше интерес държавата ни да затъне в тази криза, за да може да ни диктува условията по които да развиваме нашата икономика? Няма да посочим и имената на предателите подпомогнали гръцкият народ да се озове в това незавидно положение да бъде сочен с пръст от целият свят и най-много от тези чиято трансгранична алчност допринесе целенасочено за това състояние, ние ги знаем. А за тези които не са наясно, нека погледнат на кои банки Гърция дължи пари и как тези банки ни ги тикаха в ръцете. Не се учудвайте ако видите там преимуществено френски и немски имена. Сега те убеждават целия свят с неистови крясъци, че правят всичко възможно да спасят Гърция, докато всъщност се мъчат да ни поробят, а когато усетиха, че гръцкият народ не е стадо и не се поддава на подобни манипулации, че не е угаснал пламъка на истинската демокрация, демокрация която ние сме дали на света, изпаднаха в паника. Изпаднаха в паника защото въпросът е не за спасяването на Гърция, а на собствената им алчна кожа с цената поробването на гръцкия народ. И когато ние оказваме съпротива, те желаят да направят така, че цяла Европа да плаща за тяхната алчност, като ни сочат нас за причината, докато ппричината са самите те. Европа трябва да разбере Вие не спасявате Гърция, вие спасявате банкерите давещи се в последиците от собствената си алчност.И така, каква участ са ни приготвили нашите спасители? Отговорът е близо, по-близо отколкото предполагате, а именно ние трябва да споделим участта на българите, нашите северни съседи. Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на прощадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме правата си, задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита, без надежда.Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци, на безценица, или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали︻╦̵̵͇̿̿̿̿╤── чуждестранните (̅_̅_̅_̅(̅_̅_̅_̅_̅_̅_̅_̅_̅̅_̅()ڪے инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирало, *** са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем.Ето какво са ни приготвили нашите спасители", те искат да изкупят нашата държава на безценица, да унищожат това което конкурира техният бизнес, да заграбят това което носи сигурни печалби, да ни превърнат в роби страхуващи се да не загубят робовладелците си, страхуващи се дори да не бъдат низвергнати и от робското си положение те искат да ни превърнат в българи. Защото ако роби можеше да се степенува, то българи би била най-голямата степен. И те искат ние да приемем тази участ доброволно и с благодарност. Те искат дори да купят и земята ни, нашите острови, където да се радват на живота и да се забавляват, докато ние работиме за да изплащаме дългове които никой не ни е питал дали желаем да вземем. Но ние не сме българи, ние сме свободни, ние не се страхуваме, ние не се предаваме, ние знаем що е истинска демокрация.Отговорете си на въпроса Защо европейските управници подскочиха, като чуха за готвения референдум? Не е ли това едно завоевание на демокрацията, един нормален демократичен инструмент, една възможност народа пряко да говори? Разбира се, че именно затова референдумът не се нрави на иначе уж ортодоксалните европейски демократи. Ето как бързо си пролича двуличието, псевдодемократизма и недоверието в демократичните механизми от страна на Брюксел. Те така разбират демокрацията народа има право на глас, но не бива да го използва, освен да го делегира на избрани политици. Политици, които лесно могат да бъдат купени и заставени да служат на частните финансови интереси в Европейският съюз, така както се случва и в България.Но ние не сме българи, ние сме свободни и сме готови да браним нашата свобода и я браним вече три години в непрестанни протести, нещо нечувано и невиждано в съвременната световна история, именно защото знаем що е демокрация. И ще я браним, ако трябва още 30 години, ако се наложи ще я изгладуваме, ще мизерстваме, но свободни, а не българи. Нас не ни е страх, страхливите да ходят в България. Това е избора драги сънародници, не дали да бъдем в евро зоната или не, не дали да сме в Обединена Европа или не, не дали да банкрутираме или не, а ДАЛИ ДА СМЕ СВОБОДНИ ИЛИ БЪЛГАРИ?Ние знаем кое ще изберем, ще изберем СВОБОДАТА!"Гръцки вестник........
177
0
 
3
 
! Отговори
DO 160 преди 12 години
А който не е съгласен?Ще бъде нагласен.
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
interesno dnes koi li shte stane premier na Greece - nadiavam se da e dobar i umen chovek!
175
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
проблемът със сегашната криза е в това, че няма да останат незасегнати страни, включително и България, което означава, че трябва да си налягаме парцалите и да не гледаме в канчето на съседа (гърците), а в нашето си, щото и нас нищо добро не ни чака! И да не се подиграваме на другите, че нашето дередже винаги е било зле, но и никога не сме протестирали, като тях, защото у нас няма истинско гражданско общество, за съжаление!
174
2
 
5
 
! Отговори
nikol преди 12 години
Всички държави имат дефицит,един *** въпрос??? От къде и кой дава пари на тези ,нали трябва да дойдат от някъде тези активи за да се отпусне заем???????? май всичко е една лъжа и всичкки ние сърбаме яко
173
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами не само в Гърция за харесали нещо, защото като гледам започнаха и от два дена с Италия и идва ред и на Испания, все държави на море.........Я петрол, я газ , кой знае.
172
12
 
17
 
! Отговори
Тими преди 12 години
Е, време беше да има справедливост и за техния мърезел, наглост, безочие, високомерие и нахалство! Те до кога си мислеха, че ще живеят по този начин? Твърде много си бяха повярвали май, че са богоизбрани и вечно на една кълка ще лежат, а ние ще им плащаме високият стандарт на живот. Ай сиктир! Да фалират, това заслужават!!!
171
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NE GI GLEDAITE GARCITE ,GLEDAITE TUK V BG CHE SME NAI MIZERNATA STRANA NA SEVER OT EKVATORA!!! TE GARCITE I S ORIAZANI DOHODI PAK STE VZEMAT V PATI POVECHE OT NAS MISHOCITE
170
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ц-ц ,а българите сме едни работливи и достойни за подражание, не си е приказка - айде, мислете реално малко - гърците, откъдето идват, ние натам отиваме за съжаление! И не се радвайте, когато мечката играе в двора на съседа...
169
9
 
20
 
! Отговори
edna jena преди 12 години
Прав си така е,поддържам изцяло мнението ти.Истина е.Аз живея в Гърция от 20 години и знам положението им,те сами са си виновни за последствията и не го разбират,защото са свикнали да мързелуват,да получават и някой да работи вместо тях.И съответно кражбата да не я забравяме,лъжеха за да получават по големи собсидии,че имат вместо 30 да речем овце,120 за да получат по голяма сума...с хитрост извличаха,но дойде време да си платят за всичко.
168
4
 
1
 
! Отговори
cd преди 12 години
аз нали ви казАх защо Гърция се сринА.щото искаха да ми откраднат внуците и да ги подАрат на Дженифър Анистън:)докато не си го признаят - нЕма управия:)и не са живяли до един тежко болен, а са *** г... на ч.....те:)
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Италия са пред фалит и Берлускони вчера поиска 50 милиарда евро от МВФ, за да си платят лихвите само до края на 2011 г.
166
3
 
29
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Един познат ходи в Гъпция да работи.Отишъл на един остров като пастир.Гъркът имал 30 овце.В Гърция било прието,който се занимава с бизнес да не упражнява физ.труд.Тоя грък получавал собсидии и с тях плаща на пастир,за фураж.Млякото,вълната и агнетата си ги продава.Въпросът ми е в България ако имаш само 30 овце ще умреш гладен,а камо ли да имаш пари и за пастир.Познавам двама в Добруджа,които с по 120 овце фалираха.Въпросът ми е колко собсидии е получавал тоя грък???
165
10
 
45
 
! Отговори
канадеца преди 12 години
Срещал съм много гърци в Канада, Щатите и Европа. Проси хора, с ниско образование. Мързеливи и мръсни фанатизирани грандомани. Години наред живеят на вересия, фалшив стандарт на живот от маса години.Проверих каква индустрия имат, т.е. нямат. Освен хранителна, произвеждат......ха ха ха БОЙЛЕРИ, въпреки 4е се къпят редко и смъргат на грътска пот. Друга индустрия...кухненско обурудване...?????? луксозни яхти????.Само 2% от икономиката на Евросъюза. Ние Българите ще ги надбегаме след 2-3 години.
164
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уважаеми гърци, добре дошли в реалния свят. Ние сме по-зле от вас вече повече от 20 години, но си траем., не стачкуваме и слушкаме. Ние сме най-примерният народ на Балканите, за което ще получим един четвъртит.
163
3
 
6
 
! Отговори
Iexplore преди 12 години
До 158. Боже, не те познавам, но все си мисля, че толкова прости хора не може да има. Нищо на този свят не е безплатно. Какво означава безплатно образование, мед. обслужване и т.н. ? Дали пък не означава отново да взимаме много от едни и нищо от други ? И това е справедливо ? Все пак тая надеждата, че не си по 30 годишен :). Жив и здрав.
162
7
 
9
 
! Отговори
kir преди 12 години
До 163.Никой не му е скроил номер на Жан.Той просто си беше ***.Те ли му харчиха парите? Те ли крадяха вместо него.А колкото до византийците, никой не не им е виновен, че манталитета им е (аз да са подпирам по цял ден...пък за разходите си ще тегля заем).