Еврозоната - разочарована от решението на Кипър

Председателят на Еврогрупата е в готовност да помага на страната
Обновена: 20 мар 2013 08:14 | 20 мар 2013 07:44, Петя Славова
69
Еврозоната - разочарована от решението на Кипър
Снимка: БТА

Председателят на Еврогрупата на министрите на финансите от зоната на единната валута - Йерун Дейселблум изрази снощи съжаление по повод решението на парламента в Никозия да отхвърли плана на Еврогрупата, ЕЦБ и МВФ за въвеждане на данък върху банковите депозити в Кипър, предаде ДПА.

В интервю за холандска телевизия Дейселблум каза, че Еврогрупата ще остане в готовност да помага на Кипър да осъществи необходимите реформи. Планът за въвеждане на данък върху депозитите бе условие за отпускането на пакет от спасителни кредити за Кипър, припомня БТА.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изрази снощи съмнение, че банките в Кипър ще могат да отворят отново врати, след като прекратиха дейността си в събота заради преговорите с международните институции, предаде АП. По думите на Шойбле двете най-големи кипърски банки ще могат да функционират само ако разполагат с ликвидност, осигурена им спешно от ЕЦБ. "Някой трябва да обясни това на кипърците", каза германският министър в интервю за тв канал Цет Де Еф.

Още по темата

По-рано вчера руският президент Владимир Путин разговаря по телефона на кипърския си колега Никос Анастасиадис, пред когото изрази безпокойството си от евентуалното въвеждане на данък върху банковите депозити, предаде ИТАР-ТАСС.

Според съобщението на Кремъл Путин е бил обезпокоен, че тази мярка ще засегне интересите на руски юридически и физически лица в Кипър. Днес кипърският финансов министър Михалис Сарис ще разговаря в Москва с руския си колега Антон Силуанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
20
 
12
 
! Отговори
Мааа преди 11 години
Като чета тук коментари "браво на кипърците" и се чудя имате ли връзка с главния мозък? Абсолютно браво, сега вместо 10% ще загубят 100% Браво, наистина!
34
0
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 11 години
До boicho.boichev.7, има огромна разлика между банка и банка и влиянието и върху икономиката. Кипър много прилича на Исландия по това, че 90% от парите в банките са собственост на чужди граждани. В Исландия това бяха главно Британци, ирландци и т.н., а в Кипър това са Руснаци. Съвсем друго е положението обаче когато в една банка 80-90% от депозитите и кредите са на местни лица. Тогава фалита на такава банка може да срине изцяло местната икономика!
33
3
 
19
 
! Отговори
Никос Анастасиадес преди 11 години
Ние българите трябва да се поучим от Кипър как се напляскват ЕС за*ници.
32
2
 
8
 
! Отговори
до ЕС преди 11 години
Да го ***.т.е
31
3
 
17
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Като в Исландия.Оставиха банките да фалират, и какво от това?Банките не са свещени крави, както искат да стане в Брюксел.Да фалират държавите, пък банките, които са забъркали кашата-да си продължат, все едно че нищо не е станало, че и пари да им се наливат.Който ще фалира-да се остави да фалира.Така кризата в целия свят, и в Европа, щеше отдавна да е свършила.
30
1
 
23
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
"Честните " британци от години приемат с отворени обятия руски престъпници , откраднали милиарди от Русия, като Березовски, Аблязов и пр. Това става съответно срещу прехвърляне на капиталите им в британски банки. И вместо за руския народ ,паричките отиват при посерковците в Англия.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да окрадеш спестяванията на хората, независимо дали са богати или не. Ето това е ЕС. Ще ни съдерат и кожите от гърба. По същия начин Дянков въведе и данъка върху лихвите по депозитите, но за разлика от нашите ду.едавци, кипърците са народ с достойнство.
28
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И каква ни беше ползата от ЕС. Станахме мизерниците на света. Убеден съм че в скоро време ще се разпадне и страните в него ще са с най-нисък стандарт, дори в сравнение с Африканския съюз.
27
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Кипър!Хитлер навремето не можа да превземе Източна Европа с война , и сега ЕС няма да може да я превземе икономически!Руските олигарси няма да го позволят!Време е ЕС да се разпадне!Всяка суверенна държава да се оправя сама!Трудно ще бъде , но не е невъзможно!Русия е велика сила!Дано нашите политици го разберат!
26
1
 
27
 
! Отговори
Оланд преди 11 години
На Меркел номера не мина тоя път.
25
2
 
27
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Мда, еврозоната разочарована че не открадна парите. Путин си го каза съвсем направо - това е кражба! Целия ЕС е една форма на легално и законно крадене от хората. Никога преди ЕС стандарта на живот не е бил толкова нисък. И какво полза, единствето това, че пътуваме без визи. Много голяма полза, няма що. Предпочитам да имам виза, но да имам пари да пътувам, а не някакви измислени евролапачи, т.нар депутати да крадат като за световно. После в БГ имало корупция!
24
3
 
21
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Кипърците не можеш да ги уплашиш с руска окупация. Те са били под турско робство, британско и сега пак половината им остров е окупиран от турци. А така както вървят нещата и се опитват да ги прецакат турците заедно с покровителите си отвъд голямата локва (както и нас впрочем) по-добре руснаци.
23
2
 
22
 
! Отговори
гадняри бе преди 11 години
Та значи, ЕС иска да отрадне част от парите на Русия, които са в кипърски банка. Мръсен номер!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кипърците предпочитат да си запазят добрите отношения с Русия, която им отпусна 2 млрд и половина изгоден заем, отколкото с ЕС, които знаеме колко са "ларш". Освен това те печелят много от статута си на офшорка, а така биха загубили тези дивиденти.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е,тия още ли не са разочаровани от България.или вече са ни зачеркнали
20
10
 
6
 
! Отговори
1_българин преди 11 години
Какво , браво бе 15.Кипър е една руска пирамида. Сега руснаците си искат парите. Отворят ли банките парите ще искат да изчезнат.Ама няма кеш. Кво прайм. И почват едни стрелби, едни АК гърмят. Меркел им крива.
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо западняците не закрият офшорките ,след като се знае че са перачници за пари? Защото те са ги измислили за да си перат техните честно придобити мръсни кинти. Много добре знаят ,че в Кипър има милиарди руски капитали и ударът е срещу Русия , а не срещу остров Джърси (английски), Монако или Великобритания.
18
2
 
4
 
! Отговори
До №19 преди 11 години
Ти май не се учиш от историята - прочети коментара на 16нали разбираш че като фалират банките им ще изчезнат и всички депозити които са останали там.
17
4
 
2
 
! Отговори
До №15 преди 11 години
По скоро си го набиха на себеси и то яко че няма излизане от там.за да схванеш прочети коментар 16
16
6
 
5
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Представяте ли си какъв хаос ще настъпи, когато бъде завършен портативния реактор, за производство на злато от живак? Това ще бъде края на паричната система и виртуалните мошеници от банките.Внимание, преди неграмотниците да пишат глупости относно първото ми изречение, нека проверят дали така може да се прави злато, къде се прави и колко е световното производство по този метод..