Еврозоната - разочарована от решението на Кипър

Председателят на Еврогрупата е в готовност да помага на страната
Обновена: 20 мар 2013 08:14 | 20 мар 2013 07:44, Петя Славова
69
Еврозоната - разочарована от решението на Кипър
Снимка: БТА

Председателят на Еврогрупата на министрите на финансите от зоната на единната валута - Йерун Дейселблум изрази снощи съжаление по повод решението на парламента в Никозия да отхвърли плана на Еврогрупата, ЕЦБ и МВФ за въвеждане на данък върху банковите депозити в Кипър, предаде ДПА.

В интервю за холандска телевизия Дейселблум каза, че Еврогрупата ще остане в готовност да помага на Кипър да осъществи необходимите реформи. Планът за въвеждане на данък върху депозитите бе условие за отпускането на пакет от спасителни кредити за Кипър, припомня БТА.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изрази снощи съмнение, че банките в Кипър ще могат да отворят отново врати, след като прекратиха дейността си в събота заради преговорите с международните институции, предаде АП. По думите на Шойбле двете най-големи кипърски банки ще могат да функционират само ако разполагат с ликвидност, осигурена им спешно от ЕЦБ. "Някой трябва да обясни това на кипърците", каза германският министър в интервю за тв канал Цет Де Еф.

Още по темата

По-рано вчера руският президент Владимир Путин разговаря по телефона на кипърския си колега Никос Анастасиадис, пред когото изрази безпокойството си от евентуалното въвеждане на данък върху банковите депозити, предаде ИТАР-ТАСС.

Според съобщението на Кремъл Путин е бил обезпокоен, че тази мярка ще засегне интересите на руски юридически и физически лица в Кипър. Днес кипърският финансов министър Михалис Сарис ще разговаря в Москва с руския си колега Антон Силуанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
19
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 11 години
Братската прегръдка с КГБ винаги се плаща скъпо. По добре е *** да клякат на Европа, защото нищо добро не ги чака
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно на такива места и при такива ситуации се раждат новите финансови еквилибристики. Ироничното ще бъде, когато една перачница ще влезе в учебниците като пример за финансова гъвкавост. Пък вие си плюйте по Кипър, нищо че сме на светлинни години от тях и скоро няма да се приближим с такива финансови министри като последните няколко корпоративни консултанти!
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като отворят банките, руските капитали ще литнат към други офшарки и понеже съм сигурен, че кипърските банки, нямат такива суми, веднага ще обявят фалит. И "гордите" кипърци ще се влачат по корем за подаяния.
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Кипър!Една малка страна-остров с население под 1 милион успя да го набие на европейските хиени.И НИЕ МОЖЕМ!
11
1
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Когато дължиш много пари твоя кредитор дори изпраща охрана да те пази..........--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------...... дори слага надпис "Трудът те прави свободен" - за справка Аушвиц.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До антикаТи не ги мисли, ***, кипърците, срещу тях да тичаш няма да ги стигнеш, съгласявай се на всичко което ти предлагат братята европейци и бъди доволен, ***.и като теб, които се съгласяват с всичко ни докараха до това положение...
9
5
 
8
 
! Отговори
НСС до антика преди 11 години
Напротив няма да закъса. Има едно правило на пропадането, което е железно и важи в цял свят - Когато дължиш много пари твоя кредитор дори изпраща охрана да те пази, за да може да му върнеш парите. Второто нещо е, че като истинска перачница, Кипър ще успее да намери правилния изход, от който да излезнат всички с полза от ситуацията. Ако погледнем технически проблем има Германия, а не Кипър. Както знаем от историята Германия не може да се бори на два фронта!
8
1
 
10
 
! Отговори
браво преди 11 години
Ако получат "помощ" , ще получат и колонизиране. А после и мачкане докато мърдат.ПП. Да се пазят от месии и други , които искат да ги оправят.
7
10
 
8
 
! Отговори
антика преди 11 години
Кипър е в братска прегръдка с руските олигарси.Това, че отхвърли предложението на Еврогрупата, никак не е далновидно и в полза на перачите на пари. Така че Кипър ще я закъса.
6
2
 
24
 
! Отговори
национализация преди 11 години
Европейските "капиталисти" искат по комунистически да проведат национализация на спестяванията на хората в Кипър!
5
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 11 години
Някой трябва да обясни на кипърците че трябва да си продадат банките на Европа щото ще я закъсат -жалки и долни европейски ***! Малък Кипър не е като нашите продажни,прости, селяндурски политици!
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво /евалла/ на кипърците. Отказаха на заробващи "условия" за помощ. Иначе милиардите в кипърски банки щяха да поемат към Лоднон, Париж, Берлин - или поне така им се иска на големите братя в ЕС. А Кипър да поеме пътя на периферна колония като нас. Ето затова Швейцария никога няма да влезе в ЕС.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Швабата как изнудва... Сложете данъка за да ви дадем пари иначе банките ви няма да работят! Интересно, що аджеба в Гърция няма такъв данък, пък им дадоха няколко камиона с пари?!? На това му се казва особен залог и така работи Майка Европа. Това особен залог е препратка към енергийния КОЛОС и капацитет Делянчо Мамин Добрев...
2
2
 
55
 
! Отговори
HCC преди 11 години
Кипър пък и България дори ако щете...са ясен пример за сбъркания свят на системата на парите и банките. Кипър, който се изхранва основно от туризъм и оборотите са почти еднакви всяка година, "изведнъж" както и България по време на ОНАЗИ криза през 1997г се оказват че били "на ръба" и щели да фалират....а хората нито са спряли да работят нито са се напънали в повече. Ясно се вижда вредната, разбойническа "ръка" на банките, тези *** върху труда на хората, разлагащи добрите нрави на честните..
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на кипърските политици ! Казаха "не" на гибелта на страната си, нашите *** да са се нагъзили веднага