Новата банкнота от 5 евро влиза в сила - за първи път и на кирилица

Тя е със специално покритие, което удължава употребата й
2 май 2013 15:51,
4
Новата банкнота от 5 евро влиза в сила - за първи път и на кирилица
Снимка: Reuters

Новата банкнота от 5 евро влиза в сила от днес, като за първи път наименованието на единната валута е изписано и на кирилица, съобщиха от БНБ.

С това кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута. Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на ЕС, ще могат да прочетат на своя национален език думата "евро" върху банкнотата, посочват от БНБ.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги представи през януари новата банкнота от 5 евро, която ще бъде първата от серията "Европа", предаде Франс прес. Голямата разлика между първата и втората серия е появата на портрет върху купюрите - образа на гръцката богиня Европа, принцеса от гръцката митология, прелъстена и отвлечена от Зевс и превърната в бик, която е дала името си на континента. Лицето на богинята е изобразено върху антична ваза от 4-ти век преди новата ера, съхранявана в Лувъра.

Добавянето на портрета позволява да се включат нови знаци за сигурност, които да направят новата банкнота по-трудна за фалшифициране: холограма на портрета, видима при наклоняване на банкнотата, както и филигран на портрета, прозрачен при гледане срещу светлината.

Цифрата в изумруден цвят има бляскав ефект и променлива цветност и също е един от двата нови защитни знака.

Новите евробанкноти ще бъдат в обращение заедно с тези от 2002 година, които постепенно ще бъдат изтегляни. Банкнотата от 5 евро, която е най-използвана и следователно се къса по-лесно, е защитена от специално покритие, което да удължава употребата й. Постепенно в близките години ще бъдат пуснати в обращение купюри от 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. Новата 10-еврова банкнота е предвидена за 2014 година.

За рисунката на единната валута е избран берлинският график Райнхолд Герщетер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: еврокирилицабанкнота
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
19
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
АЗ ЗНАМ ЧЕ ЕЛЛИНИТЕ И ПИРАМИДИТЕ СА ВЕЧНИ.....ОСТАНАЛИТЕ СА ЗА ФОН....
3
4
 
2
 
! Отговори
До № 2 преди 11 години
До АнонименТова е, друже! Нещо като "бръз превод от френски" на Смирненски - "Цял покрит с куршуми, пронизан от прах...". Всъщност Европа е мястото на вливането на Еврос (Марица) в Тракийско море (северната част на Бяло море) или северните брегове на Мраморно море.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...прелъстена и отвлечена от Зевс и превърната в бик..." всъщност Зевс превърнат в бик е отвлякъл красивата Европа
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гръцка богиня, надпис на кирилица, това са все сигурни знаци, че ЕС няма да го бъде дълго...