Туристическият рай

Къде привличат най-много чуждестранни почиващи?
11 авг 2013 09:10,
9
Туристическият рай
Париж - модният диктатор в туризма. Снимка: Reuters

За голяма част от света сезонът на големи почивки е в разгара си. Но къде е най-предпочитаната дестинация за туристите, решили да излязат извън границите на собствената си страна?

Според официални данни от проучване на ООН най-много туристи се ориентират към Франция, а що се отнася до конкретен град, то първенец е Банкок.

Анализът на световната организация показва, че през 2012-та година Франция е посетена от 83 милиона чужденци, което е с 17 милиона повече от цялото население  на страната.

От БиБиСи посочват, че разнообразието от алпийски ски центрове и средиземноморски курорти е решаващо за впечатляващата статистика.

Показателно е, че Франция изпреварва с цели 16 милиона туристи заемищите второ място САЩ (67 милиона). Китай и Испания си делят третата позиция с 57,7 милиона туристи на година, а място сред първите 5 намира и Италия с 46,4 милиона.

Южните ни съседи Турция и Гърция също се представят на ниво, съответно с 35,7 милиона и 15,5 милиона.

БиБиСи акцентира върху интересния факт, че въпреки очевидната си популярност като туристическа дестинация, Франция има сериозен проблем с това да убеди чужденците да харчат сериозни суми на нейна територия.

Туризмът допринася едва със 7% към БВП на страната, което от една страна е повече от автомобилостроенето, но сравнено с другите най-популярни туристически дестинации Франция е далеч на 16-та позиция по среден разход на турист с 646 долара.

Лидер е китайският специален административен регион Макао (популярен с множеството си казина), където един чужденец харчи средно по 3213 долара. Следват Съединените щати с 1883,6 долара. Хонконг (1348), Тайланд (1343), Германия (1253) и Великобритания (1249) също са в горната част на подреждането.

Гърция пък компенсира изоставането си по брой туристи от Турция с приходи на глава от почиващите чужденци – 832 срещу 719 долара.

Според проучването на ООН 83% от туристите, идващи във Франция са от други европейски страни. БиБиСи счита, че това обяснява сравнително малките харчове – повечето хора пребивават на къмпинги и си пазаруват от супермаркети, вместо да ядат в шикозните и скъпи ресторанти.

В САЩ, например, само 55% от туристите са от съседните Канада и Мексико. Американската туристическа асоциация посочва, че останалите 45 на сто носят около 78% от всички приходи от почиващи. Това се обяснява с дългия среден престой на тези хора – около 18 дни.

Прави впечатление, че, ако погледнем към конкретни градове, “Градът на любовта и Айфеловата кула” не се оказва кой знае колко любим за туристите. Само 16,8% от всички почиващи във Франция са посетили Париж през 2012-та година.

Европейците сред тази група остават във френската столица едва за 2,7 нощувки, което прави приходът от престоя им крайно недостатъчен за закъсалата френска икономика.

“Трябва да предложим нещо повече, за да задържаме туристите за по-дълго. Трябват ни големи събития. Едни Олимпийски игри ще са чудесна възможност”, коментира Франсоа Наваро от общинската власт на френската столица.

Въпреки всичко Париж си остава в топ 3 на най-посещаваните градове в света с 13,92 милиона души. Лидер по този показател е тайландската столица Банкок с 15,98 милиона туристи на година. Съвсем близо с 15,96 е Лондон, който по традиция е изключително атрактивен за чужденците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
6ifoto преди 10 години
"ония" свят е за залъгалка на страхливите хора,радвайте се че сте тук, и сега....няма да е за дълго (в исторически смисъл,не е пожелание)
5
0
 
3
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До ЗЗДМерси, но има ограничение колко да пиша.Затова ще има втора и трета част!!
4
5
 
24
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
..............Олинклузифен Рай.....Добре дошли приятели във Слънчев град,ще ви напоиме всички до откат!Никъде го няма този земен Рай,да се пие евтино безкрай!Българският алкохол е оргиналправен от перфйектен матриал!Тука бъркаш сутрин, вечер и обяд,замъглен във спиртен кръговрат.Олинклузифни туристи само споко -гълтайте по много и ще спинкате дълбоко!Алхимици мешат питиета нон-стоп,догодина си търси нов черен дроб!Само не ме питайте за бандерол,щото ще получите *** гол!!!
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1-2Никой не отива НИКЪДЕ след смърта!Просто умирате и ТОВА Е ВСИЧКО.Няма Рай,няма Ад.Всъщност Ада е на земята.Това е истината и всичко останало е празни дрънканици на страхливите хорица неспособни да приемат света такъв какъвто е.
2
1
 
12
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Не повечето отиват или в чистилището или директно в ада.
1
2
 
14
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 10 години
Рай?!? Там отиват душите на умрелите, нали?