Френски министър: България и Румъния нямат място в Шенген

ЕС признава, че тези страни не са готови, твърди Валс
25 сеп 2013 16:29, Елка Василева
38
Френски министър: България и Румъния нямат място в Шенген
Манюел Валс. Снимка: Reuters

България и Румъния нямат място в Шенген. Това заяви днес френският вътрешен министър Манюел Валс, чиито вчерашни изказвания за българските и румънските роми предизвикаха полемики.

В интервю за телевизия Eр Ем Се- Бе Еф Ем, цитирано от "Поан" и "Паризиен", Валс заяви, че продължава да има резерви към влизането на Румъния и България в Шенген от 1 януари 2014 г.

"Ако условията не са изпълнени, това не може да стане. В настоящия момент - не, това е невъзможно", каза френският вътрешен министър.

"Отговорност на тези страни е да гарантират сигурността по границите си. Европейският съюз признава, че тези страни не са готови. Това ще се види по-късно. Ние нямаме друго желание освен Румъния да може да навакса това забавяне. Тя полага усилия", каза Валс.

Още по темата
По повод вчерашните си изявления за ромите френският външен министър настоя, че няма за какво да се коригира и че думите му шокират само онези, които не познават проблема.

"По-голямата част от ромите трябва да бъдат отведени до границите. Ние не сме тук, за да приемаме тези хора", заяви Валс. Той подчерта, че незаконните ромски лагери представляват "голям проблем", тъй като "в санитарно отношение и от гледна точка на безопасността са неприемлива ситуация", посочва БТА.

Вчера Манюел Валс беше категоричен, че няма да смекчи политиката, свързана с ромите. "Ромите са орисани да се върнат в Румъния и България и затова трябва Европейският съюз заедно с българските и румънските власти да могат да направят така, че тези хора първо да бъдат интегрирани в собствената си страна", настоя Валс.

Междувременно правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че преследването на роми във Франция тази година е достигнало рекордни нива. Според организацията от януари до август над 10 000 роми са били изпъдени от лагерите си и принудени да скитат от място на място. Това е около половината от общия брой на имигрантите от Румъния, България и бивша Югославия, констатира "Амнести интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е единственото, което харесвам на французите - големи са шовинисти. Не им ли харесва нещо/някой, няма кой да ги разколебае!
11
2
 
9
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
Станишев за шенген преди год - Постоянният пост като председател на европейските социалисти ще помогне за по-бързото присъединяване на България към Шенген.Членството в Шенген е преди всичко доверие в държавата и в правителството. Доверие за това, че сигурността на останалите страни е защитена", заяви лидерът на БСП, заяви Сергей Станишев при пристигането си в България Не може да бъде , преди година Станишев казваше , че не ни приемали заради Боко и Цоко , а сега не смее да се обади даже.
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тодор Живков навремето ги беше интегрирал в строителни войски, учиха ги на занаят и спазваха дисциплина. Сега всичко е разграден двор. Предполагам, че след няколко години бежанците ще са колкото *** и тогава за нас вече няма да има място на родна земя.
9
2
 
6
 
! Отговори
sever преди 10 години
prav e 100%
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
орисани били ромите......
7
0
 
17
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Добре е бъдещия резерват да е към Странджа-Сакар.Да си обработват земята,да се трудят,да се крадат,да се изнасилват,да се газят с автомобили да си отпускат помощи и болнични.Там!!!Като се замисли човек идеята не е хич лоша.И за тях хубаво,и за нас също!
6
0
 
2
 
! Отговори
%?№?% преди 10 години
"незаконните ромски лагери представляват "голям проблем", тъй като "в санитарно отношение и от гледна точка на безопасността са неприемлива ситуация" И тука е така, мусю! Май имаме общ проблем! Решението: колкото по-радикално, толкова по-добре! Амнести интернешънъл ако има нещо да смърди по въпроса, да им се пратят всички *** на тях да ги 'интегриртат'. Предлагам варианта, избран от PETA за хуманно решение на проблема: zahariada.blog.bg/***/2011/07/30/peta-kakva-organizaciia-e-vsys
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав е човека ! Да му мислем ние ! За *** - селища от затворен тип ! Друг изход няма !
4
2
 
12
 
! Отговори
до Атакист преди 10 години
Удри смело. Аз после ще я продам като крива с антикварна стойност, ще си поделим сумата.
3
5
 
33
 
! Отговори
Пеликана Грую преди 10 години
Машшала гусин министър, ама на Рамазана ходите до дядовците си в Алжир и Мароко, нали?
2
3
 
67
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
Имате проблеми с ромите!!!! Кой не познава проблема??? Едва 1,5 % от населението на Франция са роми и не могат да ги интегрират , а ние как да интегрираме близо 10% *** население?? България и Румъния трябва да станат гетата на Европа. Това искат гадовете.. Интегрирайте ги ...Интегрирайте ги ...Интегрирайте ги .... е а интегрирайте ги де. При нас се размножават само *** и бездомни ***. Но някои имат интерес от това.
1
4
 
49
 
! Отговори
dobromirk преди 10 години
Нормално....цяла Франция е залята с арабески от Мароко,Тунис,Алжир и друга части на Африка. То вече няма нормален французин!!!