ЕС се събужда само когато имигрантите умират

Премиерът на Малта иска да получи повече помощ от ЕС
17 окт 2013 16:29, Елка Василева
2
ЕС се събужда само когато имигрантите умират
Спасен имигрант в Малта бърше сълзите си. Снимка: Reuters

Европейският съюз е безразличен към съдбата на мигрантите, които се опитват да стигнат до територията му с лодки, заяви премиерът на Малта Джоузеф Мускат, цитиран от ДПА. В същото време над 100 мигранти пристигнаха в неговата страна, след като бяха спасени в Средиземно море.

Малта и южният италиански остров Лампедуза са основни входни зони за нелегалните мигранти от Северна Африка. През последните две седмици над 400 от тях загинаха при три корабокрушения в Средиземно море.

"Неприемливо е, че някои европейски политици се събуждат само когато умират хора, а подозирам, че дори ако умират хора, някои ще продължат да упорстват", заяви Мускат пред малтийския "Таймс".

Днес малтийски самолет забеляза изпаднал в бедствие кораб на около 130 километра от Малта. На борда пътуваха общо 131 мигранти, които бяха спасени от американски военен кораб и свалени на малтийския бряг.

Премиерът на Малта иска да получи повече помощ от ЕС. Той ще обсъди имиграционната криза на среща на високо равнище следващата седмица. Мускат се оплака и от факта, че Италия е обявила извънредно положение в Сицилия. В резултат повече мигранти може да отидат в Малта.

По-рано тази седмица Мускат заяви пред парламента на страната, че е готов да използва малтийското вето и да блокира несвързани с имиграцията проекти с цел да окаже натиск върху останалите страни членки. "ЕС ще трябва да плати цената за бездействието си", заяви той пред медиите.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Концентрационни лагери эа теэи "бежанци"!!! От рода на теэи датиращи по-време на нациэма!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sabudi se balgarino!