Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Двустранните споразумения за него противоречат на европейското право
Обновена: 5 дек 2013 14:58 | 5 дек 2013 09:11, Елка Василева
132
Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Двустранните споразумения за изграждането на „Южен поток” – между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени.

Това коментира Клаус-Дитер Борхард, директор за енергийните пазари в Европейската комисия, цитиран от европейското издание EuroActiv. Изявлението е направено по време на среща в Европейския парламент, на която са присъствали руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Янковски, директорът, отговарящ за износа на „Газпром”, Александър Медведев и сръбският енергиен министър Зорана Михайлович.

„Комисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е в съзвучие със законодателството на ЕС”, е коментирал Борхард. По негови думи и енергийният комисар Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър на Русия Александър Новак, в което е обяснил ситуацията около „Южен поток”.

Три са основните нарушения на проекта – собствеността на мрежата, недискриминационен достъп до мрежата и тарифната структура.

Още по темата

Според договорките „Газпром” ще бъде едновременно и доставчик на природния газ, и собственик на газопровода, което е в нарушение на европейското законодателство, обяснява още Борхард. Руската компания ще има и ексклузивни права на единствен доставчик по тръбите, опасяват се още от ЕК и допълват, че тарифната структура се нуждае от прецизиране.

Но дори и договорите да бъдат предоговорени успешно, синхронизацията между проекта и ЕК ще отнеме време. „Не месеци, може би две години”, коментира още чиновникът.

Припомняме, че на 31 октомври беше направена първата заварка на тръбопровода на територията на България – край монтанското село Расово. Тогава у нас беше шефът на „Газпром” Алексей Милер, с когото българското правителство до последно преговаряше по условията на проекта.

Тогава Русия се съгласи да допусне и трета страна до газопровода, което е част от изискванията на европейското законодателство. От друга страна обаче договор за строителството на газопровода все още не е подписан. Двустранното споразумение за "Южен поток" беше подписано през ноември 2012 година, но там условията изглеждаха по-различни от обявените сега.

20 дни по-късно започна строителството на газопровода и в Сърбия.

На срещата вчера в сградата на Европейския парламент в Брюксел руските представители са защитили проекта, допълва още EuroActiv. От „Газпром” са заявили, че „нищо не може да спре изграждането на „Южен поток”,  докато Анатолий Янковски отбелязва, че руската страна не приема правилата на ЕС, защото в случая става въпрос за трансграничен проект, който не преминава единствено през територията на ЕС.

Проектът „Южен поток” ще бъде изграден през територията на страни членки – България, Унгария, Словения, Хърватия, Австрия и Гърция, както и на борещите  се за членство Сърбия и Турция (тръбите ще преминават през турската акватория на Черно море).

На този етап членовете на ЕС все още не са официално уведомени за опасенията на Европейската комисия, става ясно още от публикацията. Това ще стане на няколко етапа и първата стъпка ще бъде ЕК официално да изиска двустранните споразумения.

Активизирането на строителството на „Южен поток” съвпадна до голяма степен с момент на обтягане на отношенията ЕС – Русия. „Ябълката на раздора” се оказа Украйна, която в последния момент се отказа от задълбочаване на връзките с общността и отново се обърна към Русия.

С „Южен поток” се диверсифицират доставките на природен газ, но единствено от гледна точка на трасето. В момента голяма част от руската суровина пристига в Европа през Украйна. Въпреки всички обещания от 2009 година насам за строеж на газови връзки със съседни страни 100% от руския природен газ за България идват именно през газопровода „Дружба”, минаващ през Украйна.

В същото време Киев и Москва спорят за неплатени такси и укрити количества газ в началото на всеки зимен сезон, което поставя на изпитание газовите доставки за Стария континент. От тази гледна точка новите тръби са удобно средство за натиск върху „непослушната” Украйна, което пък не се харесва на ЕС, който се опитва да намали влиянието на Русия в Европа.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До АнонименНа всички е извесно, че "*** и виж" е пропаганден филм, а подразделения на НКВД са вършели убийства преоблечени като немски войници. Това даже е документирано. А екзекуции е имало на партизани и техните помагачи, които са вършели убийства. Ако не ви е известно, този начин на водене на война - партизанската тактика, е забранен от Женевската конвенция.
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДА ВИ СВЕТНА...! Ti po dobre idi se svetni nqkade. ,,Evropa nqma da dopusne...........,,dryn, drynevropa nqma da q pitat pak.Malkata bedna evropa 6te byde pak iznasilena ot ,,lo6iq i zyl,, aziatec.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До обективенabe koi puska nenormalnici kato teb da pi6at tuka.Ama ti se prykna nai znae6tiq geopolitik i georazbira4.No si samo geo. Ako za nqkoi dyrjavi gaza e bez zna4enie kato naprimer severnite dyrjavi kato Norvegiq,Finlandiq,Angliq a dori i Franciq kydeto na vseki kilometyr ima qdrena centrala to za Germaniq,Avstriq,Italiq,Ungariq,4ehiq,Slovakiq i dr. si napravi nova spravka i 6te ostane6 o4uden.No ,,I vygli6ta i dyrva da gorite pak v Sibir trqbva da doidite,,- V.V.P
99
0
 
1
 
! Отговори
коци преди 10 години
До Анонимен Не ни пробутвай тука най циничния и най ционичния процес на всички времена.Според който и Фердинанд Порше също е враг на човечеството.Смешници.
98
0
 
3
 
! Отговори
lewskar преди 10 години
Предлагам ЕК към Европейският съюз да си навие на Руло,или хайде да бъда милостив на Фунийка Европейското право и да си направят с него рехабилитация на Дебелото Черво.В.Орбан " .....докато ЕС третира новите членки ,като втора класа ,то те имат право да правят каквото си искат"АМА ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО КУНЕВА-ПРЪМОВА ,Miss Yes, сега ни мачкат ,.А тя сега била каква ....РЕФОРМАРТОРКА, ей......Бай Тошо ВЪРНИСЕ да си прибереш ВЕРИСИЙТЕ
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продължение към 120... пункт в условията за асоцииране). Виж *** и виж, страховито стърчащите комини от печки на опожарените хати, а може и някой от протоколите от съда в Нюрнберг за освободителите...
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до Патладжана 34 Червено-*** синьожълти бивши комсомолски секретари сте позабравили, че и българи също са срещали османлиите с хляб сол. Предатели за възнаграждение има всякъде. Кажи нещо за жените, децата и старците, залоствани в черкви и грижовно загрявани с ***...и за милионното партизанско опълчение срещу фашистките гризачи... И за първата хуманитарна дейност на Хитлер след завземането - да праща за Фатерланда ешелон след ешелон с украинските богатства и плачещи момичета. (Малко му пречели по-широките от европейските ж.п. линии, те и сега пречат на някого, затова са
95
1
 
2
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 10 години
NE DOGOVORA DA PROTIVORE4I NA EVROPEISLITE ZAKONI A TURSKO-RUSKIA MANTALITET PROTIVORE4I NA EVROPEISKITE IDEALI TAM E GOLEMIAT PROBLEM . BALKANLITE TRUDNO MOJE DA STANAT EVROPECI MANTALITETA E BARBARSKI NICHTO 4OVECHKO SAMO TAPI HITRINI .
94
12
 
7
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до путинТaвaрищ путин, ЕС ВЕЧЕ Е ИЗГРAДИЛ своя гaзопреноснa мрежa, съобрaзно с нуждите нa стрaните членки! A русия, aко искa дa продaвa своите ресурси в Европa трябвa дa СПAЗВA ЕВРОПЕЙСКОТО ЗAКОНОДAТЕЛСТВО, aко ли не дa продaвa където си искa, но не и в ЕС! Ще ти дaм *** пример кaто зa руски мъпет, руснaците сa продaвaчи ( НО НЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ!) нa европейския пaзaр и кaто тaкивa нямaт прaво нa собственост върху чуждa територия! Инaче дaли гейовете сa по- мaлко в Русия кaто не ги " зaбелязвaт"
93
11
 
6
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До СветнатТи не можеш и лампата в тоалетната да си светнеш сам.Твоите защитници- слуги на руските интереси успяха да фалират България 3 ПЪТИ до 1989г а след това от последните 25 години управляват 18.Резултата го виждаме всички.Жалки червени ***
92
9
 
15
 
! Отговори
Светнат преди 10 години
До ДА ВИ СВЕТНА...!Правилно!!! МАЛКА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗТОЧВАНА ОТ ШАЙКА ЗАЩИТНИЦИ АМЕРИКАНСКИТ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ
91
4
 
17
 
! Отговори
Путин преди 10 години
До обективенГ-н Обективен защо ЕС не вземе инициативата да строи газопроводи и тръбите да са Европейска собственост...а се занимават от сутрин до вечер с узаконяване на гей -бракове и това как да им бъдат предоставени деца за да се гаврят с тях?????????
90
0
 
10
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Докарахме я братя и сестри българи като в приказката:"Вързах ГЛАДНОТО си магаре между две купи сено,а то милото взе,че умря ГЛАДНО понеже се чудеше от коя купа сено МУ Е ПОЗВОЛЕНО да си вземе и нахрани."
89
11
 
9
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Южен потоп може дa го имa, кaкто е посочил Брюксел сaмо aко достaвките сa диверсифицирaни и тръбaтa НЕ Е рускa! С други думи в тръбaтa дa се нaливa гaз нa пaритетен принцип от рaзлични достaвчици, a тръбите нa териториятa нa ЕС дa сa собственост нa бългaри, сърби, унгaрци и т.н. Тези нещa не им хaтесвaт нa руснaците и техните мaрионетки тук! ИНAК НЯМA потоп, дa си го строят нa където щaт! Рускaтa гaз зa ЕС е сaмо 15% от общото количество, путин дa му мисли с нaближaвaщия ФAЛИТ нa рaшa!
88
10
 
10
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА...! преди 10 години
ДОГОВОРА С ГАЗПРОМ , ЩЕ БЪДЕ ОСНОВНО РЕВИЗИРАН ОТ ЕВРОПА и СУСПЕНДИРАН , АКО Е ИКОНОМИЧЕСКИ НЕИЗГОДЕН ЗА СЪЮЗА!БРЮКСЕЛ , НЯМА ИЗОБЩО ДА ДОПУСНЕ МАЛКА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ИЗТОЧВАНА ОТ ШАЙКА ЗАЩИТНИЦИ НА РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ!БАВНО НО СИГУРНО --ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ , ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В "ЕВРОПЕЙСКИ СЪЕДИНЕНИ ЩАТИ"!!!ДОРИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЩЕ БЪДЕ --"КЛОН НА БРЮКСЕЛ"!НЯМА ДА ЧАКАМЕ ДЪЛГО!!!!!ВЕЧЕ Е РЕШЕНО!
87
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да..а...а, който мооже не само да чете, но и да мисли ще разбере, че "Южен поток" си е недоносче, рожба на КГП "практиките" но "Газпром" !
86
1
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Проекта "Южен поток" е икономически изгоден за ЕС,но: относно инвестиционните програми,изпълнение и обслужване трябва да бъде приоритет на държавно-икономически изгоден,не и политически.В случая е засегната частта от дела вътрешно-национален интерес за всяка страна(тръбите),като е обезличено това чрез "посредничество",което е геополитическа зависимост.Тоест-частни ръце да определят политиката на всяка страната(тръбите)...
85
10
 
8
 
! Отговори
обективен преди 10 години
ЕС подготвя новaтa Конституция нa Съюзa, тя ще го превърне във Федерaция- Съединени Европейски Щaти! В целия Съюз минимaлнaтa зaплaтa е ОПРЕДЕЛЕНA дa бъде 400?, Европейскa Службa зa сигурност( от 2015г.), и кaто финaл нa процесa единнa Европейскa aрмия! Ето товa е пътя зa Бългaрия, a руските " проекти" тъпaнaрите от москвa дa си ги зaвирaт където искaт! Зa чий нa нaшa земя измислените руснaци ще имaт ТЕХНA тръбa??? Товa е предaтелство и НЯМA ДA МИНЕ!!! Брюксел им го е кaзaл добре!
84
8
 
8
 
! Отговори
НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ... преди 10 години
...КАКВО ПРИЕМА "ГАЗПРОМ" И ...КАКВО НЕ!Важното е какво приема България и какво не... ЗАЩОТО:АКО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ СЪС ЗАКОНИТЕ НА ЕС...МАЙ ЩЕ ДУШИМЕ ГЛАДНИ ГЪЗта на ПУТИН!КАТО ВИ РЕЗНАТ ПАРИТЕ ОТ ФОНДОВЕТЕ--ЩЕ ВИДИТЕ КАК СЕ ПРАВИ "РЕВОЛЮЦИЯ" и "ЛЯВ ЗАВОЙ"!ТЕ И СЕГА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА НЕ СТИГАТ ЗА НИЩО ...ПА , ТОГАВА --ХЕПТЕН!ПУТИН ДНЕС ЩЕ ВИ ХРАНИ ....КОЛКОТО Т.ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО!
83
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европейският съюз не е съюз между държавите, а е съюз между монополите. Щом суверенна държава сключи еднопосочен договор с "Европейският съюз", защищаването на личните интереси на държавата за "Европейският съюз" са нарушаване на "Европейското законодателство". Европейското законодателство не е ли съобразено със законодателствата на европейските държави. Или нещо което не е в интерес на европейските монополи е нарушаване на европейското законодателство. Принципът за "свободната търговия", който забранява защитата на местното производство чрез частичен протекционизъм, с квотите за износ който о