Френски кмет съжали, че роми в лагер били спасени от пожар

Управникът скандализира с изказването си
Обновена: 5 дек 2013 15:09 | 5 дек 2013 12:09, Елка Василева
169
Френски кмет съжали, че роми в лагер били спасени от пожар
Снимка: архив, Reuters

Кмет на френско градче скандализира с изказване, че пожарникарите са дошли прекалено рано да потушат избухнал в ромски катун пожар, съобщи френският в. "Фигаро", позовавайки се на сайта "Медиапар".

Вестникът се пита дали това не е предизборен синдром предвид общинските избори догодина, след като Люк Жус стана поредният местен управник, отправил антиромски нападки.

На местен съвет на 12 ноември кметът на Рокбрюн сюр Аржанс от дясната партия "Съюз за народно движение"(СНД) говорил за предотвратяването на горски пожари, след което се отклонил от темата, без да знае, че го записват с мобилен телефон.

"Искам да напомня, че тези чергари, ромите, девет пъти предизвикват пожар. Девет пъти оттам тръгваха пожари, гасени от противопожарната служба, като при последния самите те се подпалиха. Знаете какво правят: събират електрически кабели и ги горят, за да вземат медта. Бяха подпалили собствените си каравани. Жалко, че пожарникарите бяха повикани толкова рано!", казва той в записа, избухвайки в смях.

Още по темата
Водачът на парламентарната група на СНД Кристиан Жакоб заяви по телевизия Бе Еф Ем Те Ве, че изказването е недопустимо, шокиращо и заслужава наказание. От СНД съобщиха, че на 11 декември се свиква политическото бюро на партията, което ще наложи съответните санкции, посочва Франс прес.

Пред АФП Жус обвини "Медиапар" в умишлена политическа манипулация. Да се твърди, че искам да изгоря ромите, е направо срамно, след като девет пъти именно аз виках пожарникарите, заяви той.

Тази година ромите станаха безпрецедентна мишена на френските политици. В антиромската риторика се включи дори вътрешният министър Манюел Валс, като заяви, че е заблуда да се мисли, че проблемите на ромското население ще се решат единствено чрез приобщаване. Тези хора водят съвсем различен начин на живот, която е в очевидна конфронтация с нашия. Ромите трябва да се върнат в Румъния и България и за целта Европейския съюз заедно с българските и румънските власти трябва да направят така, че тези хора да бъдат приобщени най-напред в страните си, каза Валс, давайки повод за възмущение, както и за жалба от страна на организацията Движение срещу расизма и за приятелство между народите, отбелязва "Фигаро".
 

( БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От една страна искат да се отърват от *** (не вярвам те да ги наричат роми а само така у нас ,старанно защо, измислиха да ги наричат)защото те не полежат на приобщаване а от друга искат да ги пратят обратно у нас ние да свършим тази работа а когато се опитваме да ги култивираме поне отчасти те ни обевяват за расисти.Пореден пример на двойнствен стандарт и европейска демагогия и цинизъм.
98
1
 
9
 
! Отговори
дядо преди 10 години
*** глава затрива.Тия фрасета,шваби и прочия тарикати искат само нашите деца да им работят,ама не искат нашите ***.Не става така.Да ви ги изпратим всички,та ги научете да работят и тогава ни ги върнете.Ама и те са расисти.Те,видите ли,водели различен начин на живот.
97
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Синедрионът няма да му прости дето вместо българи казва роми. Че той утре може и да отрича холокоста!
96
0
 
4
 
! Отговори
3495 преди 10 години
..... кучетата си лаят, кервана си върви..... :)
95
2
 
5
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Абе дечица, нашите *** са им най-малкия проблем, ако въобще може да се нарече проблем в сравнение с ***, арабите и пакетата... за поляците да не говорим!Проблема е в икономическата, финансовата а оттам и социалната криза, безработицата която набира все по-високи темпове.В подобни ситуации се търси "жертвенното теле" което да се принесе в жертва на разярената тълпа.Над 50 милиона американци разчитат на купони за храна за да оцелеят Европа върви по същата спирала Кви *** кви 5лв
94
0
 
9
 
! Отговори
долу БСП преди 10 години
До maripicНе пожарникарите, Супер Сергей се е явил. Как ще се лиши от гласоподавателите си.
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не не не!!!! Никво връщане на *** в България!Палете си ги, давете си ги, каквото искате си ги правете, те вече са си ваши !
92
0
 
6
 
! Отговори
Геле преди 10 години
Нищо де , следващия път ще знаете....
91
0
 
9
 
! Отговори
jan преди 10 години
Европа се събужда, ама това не е добре за нас, че ще ни връщат ***.
90
1
 
30
 
! Отговори
Фанфан Лалето преди 10 години
Ромите са ЧЕРГАРСКИ ПЛЕМЕНА, те нямат чувство за Родина и не се интегрират при никакви условия ! Няма ли кой да им разясни и на франсетата и на германците и в Брюксел , ТЕЗИ *** НЕ СА нито българи, нито румънци , нека да не се правят на *** и такива като Валс или Танго, който и да е ! ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Е целият Европейски Съюз да се ОБЕДИНИ И УЗАКОНИ КАСТРИРАНЕ НА роми, ***, *** и турци , още при раждането си да се КАСТРИРАТ, за да се СПРЕ ПОПУЛАЦИЯТА им, това е изхода!!!
89
0
 
31
 
! Отговори
Драганов преди 10 години
само господин Хитлер би свършил добра работа по отношение на ромите ...***
88
0
 
19
 
! Отговори
poohy преди 10 години
Скандалното е, че са предизвиквали поредица от пожари и не им е представена сметката за потушаването им и за нанесените щети!. Скандално е и че сами са се подпалили и отново безплатно са били загасени. Както виждам нещата, тези *** трябва на платят и заплатите на пожарникарите.
87
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И така ли ги интегрират- като ги депортират и искат да изгорят? А на нас ни размахват пръст за дискриминация и не дават да ги пипнем, ни да махнем незаконните им катуни, само да не заминат там и тук да седят. Не така, французи, свобода на движението има. Ето,покажете ни как става интеграцията на ***
86
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, що да е скандал?!? Един нормален да се изкаже нормално, и хоп, било скандал...Е*ати сбъркания свят!!! Как се стигна до тук?
85
1
 
36
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Франция - люлката на демокрацията....Хора кога най накрая ще проумеете че демокрация НЯМА не е имало и няма да има никаде. Западните държави са просто финансови пирамиди собственост предимно на евреи. Кога ще разберете че ние също сме тяхна собственост. Ние нямаме реално управленски елит. Партиите ни са просто шайки от престъпници без морал счециално избрани за да ни унищожват за собствена изгода и за изгода на господарите си. Журналистите лижат ръцете на политическата шайка. Гнусна работа
84
0
 
5
 
! Отговори
istina govorq преди 10 години
NIKOI NE MOJE DA SE SPRAVI S INTEGRACIQTA NA TEZI GADNI,MARSNI,4ERNI,MIRIZLIVI,PROSTI ***.MRAZQ GI .NE ISKAM DA PLA6AM DANACI ,ZA DA MOJE 12 GOD CIGANKI DA SE PLODQT KATO ZAICI.EVROPA PODEPARVA 6E IM SARBA POPARATA NA TIA MIRIZLIVNICI.AMA NALI NQKAKVI IZMISLENI ZAKONI ZA HUMANNOST SE PI6AT.SEGA ZAKAKVO MARNKAT .*** LI E DA MRE .TE SA SAMO KONSUMATORI ,NQMA POLZA OT TQH .SAMO MQSTO ZAEMAT POD SLANCETO .
83
0
 
33
 
! Отговори
гог преди 10 години
Прав е човека.
82
0
 
30
 
! Отговори
Пътуващия преди 10 години
Абе дайте да им ги пратим всичките, нали толкова години ни "учат" как да ги "интегрираме". Мисля, че дойде време те да ни го покажат нагледно - ако е възможно, може и ние да пробваме след някой век :)И изобщо, какво ни занимават с тия пропадняци - като не искат да живеят нормално - да се оправят както могат. Само че ние трябва да спрем да им даваме дори социални помощи - щом не искат правила, ред и държава - да им отнемем правата!То май само Бай Тошо ги интегрираше успешно - с много бой :)
81
1
 
13
 
! Отговори
х преди 10 години
Ромите трябвали да се върнат в страните си, т.е. България и Румъния. Ако някой от тези европе**ли с намекващи симптоми на Синдрома на Даун докажат, че ирипшаните са наши, аз обещавам да посветя живота и жилището си на цяла тумба ***
80
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да изгоним западно европейските *** от България и да преориентираме външната си политика.Не ви ли омръзна разни охранени ****ера.и да ви обиждат с най-долни епитети и да ви сравняват с кучетата.ВЪН ОТ ЗАПАДНО-ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ.Да си взимат магазините,банките,посолствата....ВСИЧКО и да сне махат от земятна на Аспарух.