България на опашката по качество на живот в ЕС

Последни сме по БВП, първи сме по неудовлетвореност от живота
19 мар 2014 21:31, Елка Василева
117
България на опашката по качество на живот в ЕС
Снимка: архив, Reuters

България е с едни от най-лошите показатели в ЕС за качеството на живот през 2012 година, сочат оповестените днес данни на Евростат.

По повод утрешния Ден на щастието европейската статистическа служба публикува показатели за качеството на живот в страните от ЕС за 2012 година.

България се нарежда на последно място в ЕС по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразяващ се в покупателна способност, със стойност 12 000 при среден за съюза 25 500. След нас е Румъния със стойност на показателя 12 800. Този показател се измерва в СПС (стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища в отделните страни).

Люксембург е с най-голям БВП на глава от населението, изразяващ се в покупателна способност - 67 100.

Страните от Централна и Източна Европа имат сравнително ниска продължителност на живот и нисък БВП на глава от населението. Страните от Южна Европа имат по-висок БВП на глава от населението и продължителност на живота, достигаща най-високи стойности, а страните от Западна и Северна Европа имат най-високи равнища на БВП на глава от населението, но продължителността им на живот е около стойностите на показателя за Южна Европа, а в някои случаи и по-ниска, обобщава Евростат.

Продължителността на живот в България е сред най-ниските - 74,4 години при средна за ЕС 80,3 години. Най-висока е продължителността на живот в Испания - 82,5 години.

Делът на хората, които не могат да посрещнат неочаквани разходи, в България е 68,6 от общото население. Най-голям е делът на тези хора в Унгария, следвана от Латвия. Този показател е най-нисък в Швеция.

България води по неудовлетвореност от живота. По скалата от 1 (силно неудовлетворен) до 10 (силно удовлетворен) показателят за България е 5,5. Най-доволни са датчаните, за които показателят е 8,4.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
9
 
! Отговори
на дъното преди 10 години
Нека Яйценюк да продаде Украйна на ЕС и на САЩ! Писна ми все България да е на последните места в Европа! Украйна ще ни замени на дъното на всички европейски класации!
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството (и всички правителства от 1989-та насам) извършва геноцид над българския народ.
27
2
 
5
 
! Отговори
Дудук преди 10 години
!!! Кабинетът позволи застрояването на плажа в Карадере !!!
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е кво стана сега, вече осма година ще направим като членки на ЕС, а ставаме все по бедни. В Гърция ше налеят 300 милиарда, а ние мизерстваме и ни считат за втора ръка европейци. Плащаме вноски за субсидии на холандските фермери които ни продават пластмасови домати, а ние си съсипахме нашето селско стопанство и приридните ресурси продадохме на чужденци. Очевидно за Европа сме слявянското депо за евтина работна ръка и ресурси и ни вкараха да не се ориентираме към Русия.
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Без име.Tази жена на снимката е работила на комунистите за 50 лв на месец, така че...
24
8
 
11
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Народът го е казал: по-добре първи на село, от колкото последен в града. По-добре първи в СССР-то дето някои седесари се скъсаха да плюят от колкото последни в Евро Съюза, който само взема.
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците вчера превзеха Крим и днес вече удвоиха пенсиите на кримляните... Ех...
22
7
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 10 години
Трай, не думай! И в сравнение със Северна Корея ли имаме повече русофили?!
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искат да ни заличат всичко унищожиха само една земя ни остана и ней искат да изкупят ,като се има напред вид, че е вече е изкупена от изрелци,турци ,руснаци Политиците ни са маши на чужди интереси ,ако народа не си помогне няма кой-ЧРЕЗ ПРОТЕСТИ
20
15
 
14
 
! Отговори
Обаче! преди 10 години
България на опашката по качество на живот в ЕС.Безспорно това е така, но трябва да отбележим и факта че по брой русофили на глава от населението България е на първо място в ЕС дори и в света. Как да не се гордееш че си издънка на такова българско юнашко племе.
19
9
 
4
 
! Отговори
Обаче! преди 10 години
Според изследване на The Legatum Prosperity Inden Table Rankingsqs, проведено през 2012 г. по статистически данни относно жизнения стандарт на 142 държави, БЪЛГАРИЯ е на 48 място в класацията, а ТУРЦИЯ е на 89 място!
18
7
 
18
 
! Отговори
Калашников преди 10 години
ршението е само едно! Слагаш си главата с торбата и избиваш управляващите като почнеш от костов защото той *** мамата на БГ заводи..... ТРЯБВА РЕСПЕКТ А НЕ ДУМИ! Следващите да си знаят а не като сега да ги дундуркаме и те да ни лъжат в очите по изборите.............
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не вярвам,нали депозитите на населението растат ?!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бъркате,България е в правото черво,а не на опашката :)))))))
15
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже смели се,над България и народа .По телевизията нищо стойностно не се излъчва ,само турски сериалиали и чалгата, навсякъде мизерия
14
1
 
24
 
! Отговори
Добро Утро преди 10 години
Како Пенке!!! *** е във ве4на криза....от 30 години една и съща песен слушаме и пак едни и същи *** и прасета избираме да ни водят за носа. Така ще е като сме свикнали да се радваме и да гласуваме за две кебап4ета с порязаница бел леб и 4аша студена бира. Хайде наздраве и 4естито на пе4елившите!
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
цццццццц...........
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аааааа това не е вярно. Някои от българите водят изключително качествен живот
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ROCK BOTTOM FOREVER!!!Ne mojem da otlepim ot dunoto , ama nqma nishto sichko e nared!!!
10
8
 
13
 
! Отговори
Костов е виновен преди 10 години
Заслужават си го ,като търпят 24 години на власт комунисти и турци и преди това 45 год. В Люксембург НЯМА КОМУНИЗЪМ