България на опашката по качество на живот в ЕС

Последни сме по БВП, първи сме по неудовлетвореност от живота
19 мар 2014 21:31, Елка Василева
117
България на опашката по качество на живот в ЕС
Снимка: архив, Reuters

България е с едни от най-лошите показатели в ЕС за качеството на живот през 2012 година, сочат оповестените днес данни на Евростат.

По повод утрешния Ден на щастието европейската статистическа служба публикува показатели за качеството на живот в страните от ЕС за 2012 година.

България се нарежда на последно място в ЕС по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразяващ се в покупателна способност, със стойност 12 000 при среден за съюза 25 500. След нас е Румъния със стойност на показателя 12 800. Този показател се измерва в СПС (стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища в отделните страни).

Люксембург е с най-голям БВП на глава от населението, изразяващ се в покупателна способност - 67 100.

Страните от Централна и Източна Европа имат сравнително ниска продължителност на живот и нисък БВП на глава от населението. Страните от Южна Европа имат по-висок БВП на глава от населението и продължителност на живота, достигаща най-високи стойности, а страните от Западна и Северна Европа имат най-високи равнища на БВП на глава от населението, но продължителността им на живот е около стойностите на показателя за Южна Европа, а в някои случаи и по-ниска, обобщава Евростат.

Продължителността на живот в България е сред най-ниските - 74,4 години при средна за ЕС 80,3 години. Най-висока е продължителността на живот в Испания - 82,5 години.

Делът на хората, които не могат да посрещнат неочаквани разходи, в България е 68,6 от общото население. Най-голям е делът на тези хора в Унгария, следвана от Латвия. Този показател е най-нисък в Швеция.

България води по неудовлетвореност от живота. По скалата от 1 (силно неудовлетворен) до 10 (силно удовлетворен) показателят за България е 5,5. Най-доволни са датчаните, за които показателят е 8,4.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се ли освободим от Евро робството нещата ще стават все по зле.Цялата мизерия е напълно умишлено създадена и поддържана. На великите демокрации им трябват роби и най добре да са бели.Черните трудно се контролират
68
2
 
6
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
айде вдигайте цената на тока с 150%
67
1
 
1
 
! Отговори
Ирате преди 10 години
Мостът в гр.Ловеч река Осъм състоящ се от 5 колони по пътя към с.Къкрина е почти направен.Движението е в едното платно с изчакване.
66
2
 
2
 
! Отговори
Българин ВБ преди 10 години
Това не е новина, дайте нещо ново.
65
5
 
19
 
! Отговори
ДЯДО ГОШО преди 10 години
ДЪЛЖИМ ТАЗИ КОНСТАТАЦИЯ /на пълна кастрация / на Брюкселските мафиоти ,които ни ограбиха и създадоха лъжлива представа за "рая" на ЕС. Излъгаха и Украйна но народа вече вижда вижда истината и много добре се ориентира към Р У С И Я ...
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Див аграрАми всичките тези за които говориш са "народа". Не е достатъчно да излезеш на митинг. Трябва да бъдеш гражданин и да имаш характер всеки ден, на всякаква позиция.
63
4
 
18
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 10 години
Кой знае защо, но снощи пак са ми махнали коментара??? Та - дотук я докарахме, защото политиците ни, до един, са *** и национални предатели. Плюете комунизма, но тогава България беше на 2 място по стандарт в СИВ- пред Русия, Полша, Унгария....! И това е факт, а не празни приказки! За 25 години всичко се съсипа. Станахме колония на сатана, че и хора няма вече тук. Прав беше тато, Бог да го прости, като казваше - Това, което построихме/за 45 год./ вие не можете дори и да го боядисате!!!!
62
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато сме били в СИВ сме имали водещи отрасли на икономиката на световно ниво-металургия, електроника, химия, машиностроене и стабилно законодателство, осигуряващо ред и спокойствие. Сега сме последната дупка на кавала и посмешището не само в ЕС, но и в нормалния човешки свят. Други отзад няма.
61
0
 
9
 
! Отговори
ПРОРОК ИЛИЯС преди 10 години
ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО ПОЧТИ ПРИКЛЮЧВА, ВТОРА ФАЗА 300 000 -400 000 ХИЛЯДИ КЮРДИ ЕМИГРАНТИ СЛЕД КОНФЛИКТ В ТУРЦИЯ И СЛЕД 10 ГОДИНИ УТРОЯВАНЕ НА КЮРДСКАТА ЕТНИЧЕСКА ОБЩНОСТ /СПРАВКА АЛБАНЦИТЕ В МАКЕДОНИЯ/, 2025-2030 ГОДИНА КЮРДИ И *** СА ДОСТИГНАЛИ НАД 3 МИЛИОНА ОТ ОБЩО 6 НАСЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ. СЛЕДВА ДЕЛЕНЕ , ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ НАРЕЧЕНО КРИМ-КОСОВО-БОСНА- МАКЕДОНИЯ- РУМЕЛИЯ Е ВСЕ ТАЯ ПРИНЦИПЪТ Е ЕДИН И СЪЩ И ИНЖИНЕРИТЕ МУ СА ЕДНИ И СЪЩИ ... ВИЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ И ИЗБОРИТЕ/ ЛИЧНИЯ ИЗБОР,НЕ ОНАЗИ ПАРОДИЯ/
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До CVETAТези управници да не са дошли от Марс. Какъвто народът, такива и управниците. Ако хората не с и променят мисленето, нищо няма да се промени.
59
3
 
10
 
! Отговори
CVETA преди 10 години
Има поговорка"рибата от главата се вмирисва".Ако *** ни управници мислеха на първо место за народа си и Родината,а не са собствения си келепир,нямаше да сме на това "завидно "место в тази класация .
58
3
 
5
 
! Отговори
Videnov преди 10 години
Otgledaite dobre,da ne bi da sme pod opashkata.Ako sme na opashkata pak e dobre
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
togava referendym i kam rysia ,mestnite velmoji na chengela i tolkova .
56
5
 
1
 
! Отговори
Iluminat преди 10 години
Zakrivai
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
незабавно присъединяване към рашата и удвояване на заплатите,хахаххахахахахаха
54
2
 
6
 
! Отговори
Balakov преди 10 години
Kolkoto po rano razberem istinata za sebe si,tolkova po barzo shte namerim pravilnija pat pred nas.Teorijata za nai velikija narod,za nai umnata nacija,za naj drevnite na sveta sa palni gluposti i tova samo zamagliava saznanieto na mladite i hvarlia pepel v ochite na proglezdashtite
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съдбата на ***.
52
3
 
0
 
! Отговори
wc преди 10 години
До Анонименdo 63 eee da ne ste si povjarvali che njama da ima revansh.varvari kradlivi savsem skoro
51
0
 
18
 
! Отговори
69 преди 10 години
Не,че ще ходя някъде,но точно в момента тече скандал в службата и са се организирали три групички:едните са като гладни хиени и искат да се търкалят глави,другите са мижитурки,които чакат да видят,откъде ще завее вятърът а третите сме някакви *** дето си мислим ,че истината съществува.Познай кой ще спечели?Естествено мижитурките.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Студентка в НБУще ме хванеш за дедовия ...