По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Страната ни на дъното в класацията "Показалец на настигането"
Обновена: 17 май 2014 12:42 | 17 май 2014 07:30,
207
По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС
Снимка: архив, Reuters

"По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС", това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от института "Отворено общество" и коментирано от "Сега".

Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Проучването обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически.

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС.

Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството.

 В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония.

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development).

Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
13
 
! Отговори
до 176 преди 9 години
не на ес а на българите не им дреме за България,затова сме толкова изпаднали.
121
2
 
15
 
! Отговори
АСД преди 9 години
До АнонименНие не сме в ЕС,защото сме дръпнали икономически като Чехия и Полша защото сме нужни на ЕС като територия която да не бъде част от Русия и влиянието и,и защото сме санитарна гранична зона за емигрантите които идват от Азия.За да не продължават навътре в Европа.На ЕС не и дреме за България.Евро фондовете са начин да корумпират управниците ни,за да правят това което ЕС искат.Добре е да се обясни на млади хора на разбираем език,защо Европа не можем да ни извадят от ЕС,дори да искат.
120
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
важното е че Крим е руски.на *** хляб не му трябва, той яде духовна храна следвайки победите на болшевиките
119
2
 
7
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Извинявайте ако повторя някой. Ние живеем в икономическа система, която усилва неравенството както вътре, така и външно.Преди 25 години нямаше големи икономически различия в нашата страна.След 7 години в ЕС различията между България и Люксембург нараснаха и ще продължават да растат и това е бъдещето.Системата е една.
118
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма значение, нали си имаме *** ценности и вурст.
117
0
 
13
 
! Отговори
до 168 преди 9 години
минавал ли си от мъглиж към паничерево гурково твърдица до сливенските села. аз във филми за Африка не съм виждал такива неща
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по начина по който я караме няма шанс да останем в ес.дали по рано или по късно ще се намери начин да ни отделят
115
0
 
5
 
! Отговори
Jo преди 9 години
Toва е заради юдео-масонско-комуно-демократо-корупционно-атеисткия-ДС-КГБ политически модел в който се развиваме, но и ЕС масоните скрито го толелират, защото и те блажат от новата демокрация, в техните страни такава корупция е невъзможна, докато тука корупцията е узаконена като национален спорт.
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако някой случайно е пътувал между оряхово и лом или в района на Омуртаг попово две могили знае,че обстановката е нещо като да си представим сомалия. ужасяваща мизерия и оскотяване.самотни възрастни хора,алкохолизирани няколко останали по млади и останалото е индианско *** население.
113
0
 
18
 
! Отговори
и аз преди 9 години
често пътувам до Албания по работа. Не считам,че трябва да Я обиждааме,като Я сравняваме с България. С днешните управници,скоро ще завиждаме и на Руанда-Бурунди,но при условие ,че те стоят на едно место!
112
0
 
1
 
! Отговори
до 164 преди 9 години
това е по отношение,че румъния е направила своя цивилизационен избор.
111
0
 
18
 
! Отговори
ЕМИГРАНТА преди 9 години
В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ И АЛБАНИЯ ЩЕ НИ НАДМИНЕ ПО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ,НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА ДОКАТО СТАРИТЕ КОМУНИСТИ И ЧЕНГЕТА ОТ ДС СА НА ВЛАСТ
110
1
 
9
 
! Отговори
до 148 преди 9 години
"виждаме,че в украйнската криза Румъния се държи като европейска държава член на нато."Виждаме също така, че заедно с "напредналите" румънци сме в дъното на класацията.
109
1
 
20
 
! Отговори
Българка преди 9 години
колко време трябва да мине, за да разберат българите, че трябва да се следват БЪЛГАРСКИ интереси, а не руски американски европейски турски и т.н.? Колко?
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сбирщина от андрешковци бай *** и ***. даже не знам защо изобщо са ни приели в ес
107
2
 
2
 
! Отговори
Заимов преди 9 години
До el turkoХайде първо да се научиш да пишеш на БЪЛГАРСКИ, а не на шльокавица от латински/ западни/ букви :) ***, като си такъв голям патриот, знаеш ли например, че вчера почина един от ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРИ-НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ ? Човек, прославил България навред. Това пседвопатриотите от кръжеца на псидеров и бюреков сте толкова неука и мутризирана пасмина, само вряскате а с нищо не допринасяте за същата тази България. Овце.
106
0
 
11
 
! Отговори
Продължение на 158 преди 9 години
Относно ценностната система и светогледа на българите се изтъкваше, че е от значение фактът, че през 1989-1990 г. почти във всяко българско семейство е имало поне по един все още жив човек,който е формиран като личност по времето на Царство България - тогава са минали и детските, и младежките му години и затова европейската ценностна система у българите е жива чак до края на социализма. А в СССР животът на две поколения е минал изцяло в условията на социализъм и затова светогледът там е по-друг.
105
2
 
6
 
! Отговори
Пак до 148 преди 9 години
Веднага след промените, във всяка една от бившите вече социалистически държави беше проведено изследване от западноевропейски учени - по проблемите на ценностната система и светогледа изобщо. Специално за България изводът беше, че страната ни в икономическо отношение по онова време е най-близко до съветския модел и само някои промишлени градчета са подобни на германски от този тип.По отношение на светогледа обаче бяха категорични - българите имат ценностна система от западен тип, европейски.
104
5
 
1
 
! Отговори
el turko преди 9 години
..BULGARIYA I BULGARITE..NAD VSICHKI! DA BUDEM EDINNI SRESHTU ZAPADA...BOLNA..AMORALNA..NEHUMANNA!
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българите наистина не бива да се сравняваме с Европа.тук има уникално напластяване на православие ислям и комунизъм. така сме извън всякакви класации