Фараж - "неунищожимият" политик, разтърсил Уестминстър

Оцелява след удар от кола, рак и самолетна катастрофа
Обновена: 26 май 2014 20:49 | 26 май 2014 20:41, Елка Василева
46
Фараж - "неунищожимият" политик, разтърсил Уестминстър
Найджъл Фараж. Снимка: БТА

Найджъл Фараж, който е оцелял след удар от кола, рак на тестиса и самолетна катастрофа, е един от най-колоритните персонажи в британската политика.

Обикновено сниман с чаша бира в ръка, 50-годишният лидер на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) се представя като общителен "обикновен човек и антиполитик", пише ДПА.

Начинът, по който описа председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой (че имал "харизмата на мокър парцал и външност на дребен банков чиновник") и изказването му, че Белгия не била държава, привлякоха към него вниманието на повечето европейци през 2010 г.

Найджъл Пол Фараж е роден в южното английско графство Кент. Баща му е бил алкохолизиран брокер на ценни книжа,изоставил майка му, когато Найджъл е на пет.

След като завършва престижна частна гимназия в Дълич, Фараж не отива в университет при навършване на 18 години, а вместо това подобно на баща си става брокер на ценни книжа в лондонското Сити.

На двадесет и няколко години за пръв път се разминава на косъм със смъртта, когато го блъска кола след пиянска нощ в пъба, където е спорил за британско-ирландските отношения.

Той оцелява, но скоро след това му откриват рак на тестиса. Той обаче преодолява заболяването - твърди се, че благодарил на еволюцията, че му осигурила още един, после се жени два пъти и става баща на четири деца.

Първият му досег с политиката е в Консервативната партия, но той я напуска и става един от основателите на ЮКИП, когато Великобритания подписва Договора от Маастрихт през 1992 г., създаващ условия за по-тесен политически съюз и общата валута евро.

Харизматичен и добър оратор, Фараж бързо се издига в редиците на партията, става евродепутат през 1999 г. и оглавява партията през 2006 г.

За кратко подава оставка през 2009 г., защото се кандидатира на националните избори през следващата година, на които претърпява тежко поражение - ЮКИП взема само 3 процента.

В изборния ден обаче Фараж беше на първите страници на вестниците, когато малкият самолет, с който пътуваше, се разби, след като тегленият от него транспарант на ЮКИП се закачи за задния стабилизатор.

На снимки се вижда как той излиза от отломките, окървавен и залитайки. Ранен е: пробит бял дроб и счупени кости.

Нищо обаче явно не може да спре настъплението на Фараж в британската политика.

През изминалата година лидерът на ЮКИП и партията му преминаха без видими поражения през скандали за разходите на евродепутатите, обвинения в расизъм и сексизъм, вътрешнопартийни раздори и твърдения за извънбрачни връзки на Фараж.

Миналата година единствената жена евродепутат от партията му Марта Андреасон мина в Консервативната партия, обвинявайки Фараж, че е "против жените" и е "сталинистки диктатор".

През март друга бивша евродепутатка от ЮКИП - Ники Синклер, обвини в Европейския парламент Фараж, че използва парите на данъкоплатците, за да финансира работни места за съпругата си и за жена, която според нея е негова бивша любовница.

Изказванията й бяха охотно препредадени от британските медии, които също така попитаха защо настроеният против имигрантите Фараж не е взел на работа някой британец вместо германската си съпруга, която му е и секретарка.

Повечето от калта, хвърлена по Фараж, така и не полепна по него - рейтингът на ЮКИП не се промени в различните допитвания.

Непобедимият Фараж даже си спечели прякор - "Найджъл, по когото нищо не полепва" - даден му от репортер на Би Би Си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
sd преди 9 години
До ObektivАко имаш предвид нпд в германия, за тях гласуват около 1% от избирателите. По-малко дори от съюза за защита на ЖИВОТНИТЕ.
39
6
 
9
 
! Отговори
Obektiv преди 9 години
Bulgarskiqt narod e izklu4itelno bezmozu4en zatupen i izlugan! Po4ti vsi4ki evropeisski durjavi,dori i Germaniq kudeto nacionalismut e totalno tabu,izpratiha nazionalisti evrodeputati,sa bulgarite glszvaha za porednite amerikanofilski, judofilski i geiofilski otrepki - imenno GERB,BSP,DPS, Reformatorski blok( po pravilno Deformatorski) i jalkiqt kloyn Barekov! ATAKA,edinstvenata prtiq koqto pomaga realno na horata i za6titava nazionalnite interesi ostana neglijirana! Ami narode,mri ot tupota!
38
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 9 години
Какво ви полепва в главите не знам че, мислите че, всеки политик-националист е платен от Русия? Льо Пен също ли е платена от Русия? ""Европа обязана поддержать Россию в украинском вопросе всецело по двум причинам. Мы должны все признать право на воссоединение великого русского народа, проживающего как в России, так и по левую сторону Днепра.С другой стороны, захватившая власть в этой стране национальная группа восточных славян, бывших подданных Габсбургов, заявляет о сво желании "вхождения в Европу". Должна заметить, что одно дело мирное проживание и крестьянский труд в Габсбургской Авс
37
2
 
8
 
! Отговори
99 преди 9 години
На запад хората гледат и слушат ПЛАТФОРМАТА и харесват колоритни политици (имат доказателство че, са хора): човек без недостатъци е изключително подозрителен, а там мразят фалша.В БГ е точно обратното - за обременената от вековни комплекси еснафско-селска психика, номер едно е как изглежда и се държи политика. Трябва да стои като изтукан, да говори "интелигентно" (няма значение какво) единственият колорит който се допуска е мутренският - това може!Фараж в Бг ще е като Сидеров - с ясна платформа в интерес на населението, но оплют и без шансове.
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А най-интересното е "полепват" ли по него червени маскирани деньги от една голяма империя на изток...И дали заради техния цвят и мирис не е толкова "непобедим"?
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фураж ли е, неонацисти ли са всички се покланят когато кешовицата играе... Тогава обичат и най-черните *** и най-дръпнатите китайци... Сам съм го видял с очите си, така че всичко е за финикийски знаци а идеологията е за овцете, за да вярват и да се надяват!Мрази Българите а обича ***, смръдливи пакистанци, сигурно...
34
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Английския болен сидеров! :D
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да го разбеара този господин. Открито е против източно европейците, а в същото време милиони имигранти от африка, индия и близкия изток заливат страната му!!??!! Тоест той е против белите християни, но няма нищо против страната му да се превръща постепенно в черна мюсулманска страна?? Наистина не го разбирам
32
3
 
7
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 9 години
индоингилиз
31
2
 
8
 
! Отговори
напаст преди 9 години
До Потърпевшкакво ли не бих дал да им пръдна в личното пространство
30
5
 
13
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
До напастТака си мислиш защото не познаваш англичаните. Не си първият който си мисли така. Англичанина не си поплюва. Това е най-бруталният, егоцентричен, агресивен, горд, кралски изискан, и безцеремонен човек на планетата. Един път прави забележка на някого, не го ли послуша го смачква. Само можеш да се смяташ за късметлия в този момент ако не е въоръжен с нож или пистолет. Освен това има куража и възможностите да те осъди дори ако му пръднеш в личното пространство.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо не се обяснава от какво е било зависимо кралството,освен ако не си помисли човек че е от колониите им,или от бол сегиз бол зависими,а нещо се извъртват че ние със съседите сме им виновни.
28
4
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Am4i aide da uni6toji i ES kato e tolkova korav :-P
27
8
 
6
 
! Отговори
напаст преди 9 години
ще ги налазим в англия като скакалци.от нас няма отърване няма да оцелее фараш
26
4
 
6
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Фараж е ясен, само не разбрах Палпатин в коя група на ЕП се подвизава...
25
14
 
10
 
! Отговори
Чърчил преди 9 години
Тоя е Британското Сидерче. Като цяло не се различават, само че се различават държавите. Там е Великобритания, а тук е България. Тамошната почва благоприятства виреенето на такива ценности и хора. Там те биват разбирани и възприемани от обществото. А в България срещат една глуха среда и неразбиране, последвало от отхвърляне и наричане психично болен. В *** е средата където виреят Тикви, а във ВЕЛИКО-Британия където виреят Атакисти.
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този господинчо и подобните на него скептици-популисти са едни големи лицемери.Те не може да не си дават сметка,че държавите им печелят от имигрантите,защото получават наготово работна ръка,за която не са инвестирали в образование,здравеопазване и социални придобивки.Я си представете колко струва на държавата ни един току що дипломирал се младеж,който заминава да работи навън и да плаща там данъци и социални осигуровки.Реално погледната западът ни дължи милиарди за този човешки ресурс
23
13
 
12
 
! Отговори
кир 2 преди 9 години
Уникален, велик!А ние си имаме Боко, Съсела, Меди Доганов, Дудук. Нация от ***!
22
5
 
6
 
! Отговори
земеделец преди 9 години
Не Фараж - Фураш! Царевичен пълнозърнест.
21
4
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До TulskiАтентатите срещу Хитлер са над 40!Прочети по въпроса!Има и филм.