BG сред най-засегнатите при спиране на газа през Украйна

ЕК изготви доклад за стратегията за европейската енергийна сигурност
Обновена: 28 май 2014 15:28 | 28 май 2014 15:18, Елка Василева
65
BG сред най-засегнатите при спиране на газа през Украйна
Снимка: архив, Reuters

България, както и Румъния, Унгария и Гърция са особено застрашени през зимата при прекъсване на доставките на газ през Украйна. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за стратегията за европейската енергийна сигурност.

Прекъсването на доставките, дори за кратко, би имало сериозни последици, пише в документа. България, както и държавите от Прибалтика, Финландия и Словакия, са зависими от един-единствен доставчик за целия си внос на газ, добавя ЕК.

Отчита се, че единствено Франция, Испания и Португалия не биха били засегнати пряко от прекъсването на доставките от газ през зимата. Ако доставките бъдат прекратени, това би повишило цените на внасяния втечнен газ, се уточнява в доклада.

Ако руските доставки на газ бъдат прекъснати в периода юни 2014 г. - март 2015 г., България, както и Македония, могат да изпитат недостиг на 60-80 процента от горивото, което им е необходимо от септември до март, поясняват експертите на комисията.

При ядреното гориво България, а също Чехия, Финландия, Унгария и Словакия са зависими заради съветските си реактори от вноса на руско гориво, показва докладът.

Анализът отчита, че от края на миналия век употребата на газ е нараснала с около 20 на сто, а делът на енергията от възобновяеми източници се е удвоил и е достигнал 11 на сто.

Употребата на полезни изкопаеми (въглища) е спаднала с пет на сто, на бензин и нафта с три процента, а делът на ядрената енергия се запазва.

България използва малко газ и много въглища в сравнение с останалите в ЕС. Нашата страна отчита средно висок дял на енергията, добивана от атомните реактори, а използваната възобновяема енергия е около и под средното равнище в Общността.

В доклада е записано, че ЕС става все по-зависим от вноса на енергия, като тази тенденция е стабилизирана заради спада в производството и включването на възобновяемите източници в т.нар. енергиен микс.

Отчита се, че 90 процента от използваните в Европа петролни продукти са внос, както и 66 процента от газа и 62 процента от въглищата. Европа е силно зависима и от вноса на уран - 95 на сто.

Данните показват, че България постоянно намалява зависимостта си от вноса на енергия, обратно от общата тенденция в ЕС.

В документа се посочва, че събитията по източните граници на ЕС са поставили под въпрос доставките на газ, както и цените на това гориво, въпреки предприетите досега мерки в Общността и въпреки европейското законодателство за енергийна сигурност.

Пояснява се, че събитията от последните месеци са станали причина за изготвянето на този доклад, който разглежда краткосрочните и средносрочните последици при прекъсването на доставките и/или значителна промяна на цените на газта.

Докладът е изготвен по поръчение на Европейския съвет и ще бъде разгледан от държавните и правителствените ръководители от ЕС през юни. На основата на този документ предстои да бъде обособена стратегия за намаляването на енергийната зависимост на ЕС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
3
 
! Отговори
пена преди 9 години
Да я спират тая газ. Тамън ще се оттървеме от кожодерските топлофикации. Ние газ за друго почти не ползваме...
32
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната между Русия и Украйна прави строителството на "Южен Поток" ужасно скъпо. Риска е много голям, цената ще скочи десеторно и да не забравяме олимпийската корупция, която ще добави източи поне половината от парите за строежа на газопровода.
31
0
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
"Абе в Грузия 2008 не се получи точно този сценарии, побягнаха с подвити опашки руснаците. "Абе откъде си четете данните- от някакъв паралелен свят ли? Руснаците стигнаха до Тбилиси, Южна Осетия и Абхазия станаха независими вследствие на намесата на Русия, а Саакашвили си изяде вратовръзката в ефир.
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сметките на джуджета в кремъл са криви - създавайки си смъртен враг в лицето на Украйна няма как да не окаже пагубно влияние на развитието на РФ.
29
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко изтребителя и колко кораба са нужни за да охраняват подводния участък на "Южен Поток" от злонамерени корабчета?
28
2
 
7
 
! Отговори
Тъжно преди 9 години
Тъжно е да осъзнаеш, колко слаби журналисти имат dnes.bg... "BG сред най.." тъжно.
27
0
 
2
 
! Отговори
grigor преди 9 години
bg narod nema problem s gasa i cenata mu - smenya si samo dostavchicite.bg narod ste kupuva gaz zanapred ot Ellada i Kipar - s barterni sdelki. hem sa i po-blizo - po- malko pari za transport otivat.bg narod e parvi v Evropa po iznos na elenergia - ste pravi iznos na elenergia samo s barterni sdelki.
26
0
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
Имам чувството, че деца пишат тук... Не, плащат им на буква :)
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера как може да има толкова наивни хора. Как си представяте, че 40 милионна Украйна ще гледа безучастно как Русия анексира Крим и Донбас, вдига цената на газа и строи газопровод "Южен Поток" заобикалящ Украйна???Такова нещо без дълга и безпощадна война няма как да стане.
24
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 19То ако руснаците воюваха там,в Украйна вече да е останала само пепел. ---------Абе в Грузия 2008 не се получи точно този сценарии, побягнаха с подвити опашки руснаците. За това не бъди толкова сигурен, данните показват друго :-)
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоо, троловете, представа си нямате какво означава война, щом смятате руско-украинските отношения за военен конфликт.
22
1
 
12
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
"Щом москва може да прати снайперисти да избиват протестиращите украинци значи и Киев може да изпрати няколко корабчета да взривят подводната част на газопровода "Южен Поток"."Имам чувството, че деца пишат тук. Първо снайперистите бяха наети от майдана (разговора между външния министър на Естония и Катрин Аштън) и второ ако Киев само припари до тръбата, което е в рамките на фантастиката, следващият деветомайски парад на Кремъл ще се състои на площад "Независимост" в Киев.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо нашите политици ни въвличат във войната между Русия и Украйна.
20
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джуджетата в кремъл са отговорни за хилядите загунали във войната между Русия и Украйна. Те трябва да бъдат изправени пред международен съд за престъпления срещу човечеството.
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом москва може да прати снайперисти да избиват протестиращите украинци значи и Киев може да изпрати няколко корабчета да взривят подводната част на газопровода "Южен Поток".
18
1
 
9
 
! Отговори
Руска независимост преди 9 години
Консорциум между контролираната от Кремъл компания \"Стройтрансгаз\" и пет български фирми, гравитиращи около властта, ще получат поръчката за 3.5 млрд. евро за изграждането на \"Южен поток\" у нас. \"Новината\", която българското правителство старателно прикриваше два месеца и която Medipool съобщи през март, беше официално обявена от проектната компания \"Южен поток България\".Това стана на 27 май, два дни след евроизборите и предстоящата смяна на Европейската комисия, която в настоящия си състав отказа да даде на \"Южен поток\" приоритетен статут и замрази преговорите с Русия по про
17
3
 
5
 
! Отговори
До 20 Анонимен преди 9 години
Явно мозъкът ти (ако го има изобщо) е като на джудже. С това слугинско мислене докъде ли ще прокопсаш? Но да не те мисля, ами да се извиня ня джуджетата - те са къде по-умни и достойни!
16
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който иска у нас да стане като в Украйна нека да се сближава с джуджета в Кремъл.
15
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната между Русия и Украйна ще продължи поне едно десетилетие и Южен Поток ще бъде стратегическа цел за украинските бомби.
14
3
 
16
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Точно за това ни трябва Южен поток,и Украйна вече няма да краде и да изнудва ЕС толкова е просто...