ЕК не блокира "Южен поток", иска да отговаря на еврозаконите

"Проектът да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС"
Обновена: 3 юни 2014 15:06 | 3 юни 2014 14:43, Елка Василева
92
ЕК не блокира "Южен поток", иска да отговаря на еврозаконите
Снимка: архив, Reuters

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство. Това заяви на пресконференция Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, в отговор на въпроси, свързани с предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България, предаде БТА.

Многократно и ясно заявихме, че вложенията във всяка енергийна инфраструктура в ЕС трябва да бъдат съобразени с всички европейски правила - за енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. ЕК вече изясни, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" не отговорят на съответните изисквания. Тези споразумения не съответстват на основни положения от третия енергиен пакет, поясни Сабине Бергер.

Още по темата
В началото на тази година бе обособена работна група с представители на ЕК и на Русия, досега се състояха две заседания на техническо равнище. Обръщането на Русия към Световната търговска организация с жалба срещу третия енергиен пакет подкопава основите на тази работна група. Затова в своята европейска енергийна стратегия ЕК настоя за спирането на "Южен поток" до пълното му съобразяване с европейското законодателство.

Проектът трябва да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС в областта на енергийната сигурност, допълни Бергер.

Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, отбеляза, че ЕК е изпратила вчера официално писмо до България за нарушения на европейското законодателство в областта на обществените поръчки по отношение на "Южен поток". Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент, трябваше да действаме спешно, поясни той.

Очакваме и от останалите държави от ЕС, част от пътя на газопровода, да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на Общността, допълни Коломбани в отговор на въпрос защо ЕК действа само срещу България. Ако е необходимо, ще вземем мерки (и срещу останалите държави от ЕС по трасето), посочи той.

Според нас България не е спазила законодателството в областта на обществените поръчки. Основната ни тревога е, че дружеството "Южен поток-България" е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи. Европейското законодателство предвижда правила за прозрачност, недискриминация и еднакво отношение, уточни Коломбани.

Второто ни опасение е, че междуправителственото споразумение (на София с Москва - бел. кор.) предвижда договори с подизпълнители, които могат да бъдат сключени с предпочитание към български и руски дружества, без публикация в Официалния вестник на ЕС. Това също е в разрез с европейските правила за обществените поръчки, заяви говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от третополова дейност от страна на ЕС!
76
0
 
4
 
! Отговори
ААА! преди 9 години
Ето каква била работата - нямало ЕС изпълнители! А всички пари ще отидат в руски и български фирми! НЕ отговаря на ЕС правила! Не на ЮП!Друго си е да ти дават пари по Европрограма за развитие на селските райони , с които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да купиш трактор от Холандия, плуг от Германия, варел за мляко -от Белгия, да се консултираш с консултант от Франция по френски ценоразпис и т.н.НЕ ОТГОВАРЯ НА ЕС ИЗИСКВАНИЯ!То и Яценюк каза, че украйна е надежден партньор и да се спира ЮП. ТОва е.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 78От кога не си си вземал хапчетата ?
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС се оказаха лицемерни западняци слуги на САЩ и евреите ,искат да обезлюдят българина от собствената си родина.Който рие на гърба му пада
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК все нещо иска. Много ненаситна се оказа. За това със сигурност трябва да вземе тръбата.
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК и не може да блокира нищо, а както каза Милер, строежът не може да бъде спрян от ЕК.
71
1
 
0
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Умора няма.Станишев не е виновен за ОТНОВО ЗАГУБИЛИТЕ ИЗБОРИ и ще строим ЮП.Че и фалит на държавата нямало да има,цирк ***.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В прав текст ЕС казва: Не вярваме на троянски коне !
69
0
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА ! преди 9 години
ужас! трети ден няма никаква новина за турция! Ужас ужас
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе мама му стара! Явно нещо съвсем не разбирам: ЗАЩО СЕВЕРЕН ПОТОК ОТГОВАРЯ НА ЕВРОЗАКОНИТЕ, А ЮЖЕН - НЕ?----------------Щото ще го строят батко и братко!
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство.--------------Явно искат да им го наврат отзад, тоя поток.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе мама му стара! Явно нещо съвсем не разбирам: ЗАЩО СЕВЕРЕН ПОТОК ОТГОВАРЯ НА ЕВРОЗАКОНИТЕ, А ЮЖЕН - НЕ?
65
6
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 години
Дрън , дрън та пляс! Точно това искат , да спрат проекта за да правят мръсно на руснаците и хич не ги еня , че мръсно правят и на някои европейски страни , в случая и на нас!
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 67---------Точно така! По същия начин е и омразата на про-руско настроените към запада - те обвиняват управлението и някои други неща, но проблемите при нас са в контрабандата идваща от ЕС, заради отворените граници и някои други ...
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я наивниците да напишат south stream в някоя търсачка (помолете познат, ако не знаете как:) и да видите, че седалището е в Холандия. Значи руснаците могат да ползват холандо-антилските данъчни облекчения и офшорки, но не искат да спазват другите европейски правила. И това не е важно - въпросът е къде са българските *** депутати в цялата работа, защо раздават територията ни като бащиния, какво подписват и какви пари получават за това. ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН и Мариците песен ще ви се видят!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 64 и 65-----------И затова на изборите - бой до дупка, всичко друго само не ГЕРБ, КБ(БСП), ДПС, АТАКА, АБВ, Реформатори, НФСБ, Бареков и още няколко КОМсателити, толкова станаха, че вече не ги помня всичките.Само това може да спаси България от долните мафиоти!
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе, разберете най-после с *** си глави - никой не е против Южен поток или против Русия - хората са против машинациите и задкулисните действия на продажниците-олигарси, които са в тесни взаимоотношения с подобните си в Русия. България е член на ЕС и трябва да се съобразява със законите на ЕС. Това е.
60
2
 
6
 
! Отговори
niki преди 9 години
Работата ще започне, след това ще дойде ново правителство и работата ще спре. После ще плащаме неустойки заради разни продажни комунисти дето са си взели комисионната от руснаците и не им пука ама грам какво ще стане с България.Ако законът го направят така, че да може да се ползва 50% от тръбата за вътрепноевропейски трансфери на газ, ЕК нямаше и да се обади въобще! Не виждам защо защитавате предателите на България?
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работата е там, че НЯМА НАШИ ФИРМИ в проекта - всички са ТЕХНИ фирми. Дали някой има представителен офис с 2 кифли да вдигат телефон, е без значение. Важно е къде отиват парите - а те не са определено за българите и България. Под ТЕХНИ разбирам не само руски, а и на политици комисионери, жените им, децата им и т.н. Не ви ли омръзна да ви въртят един и същ филм толкова години? Не се ли нагледахте на работните 'места' от руските рафинерии и американските бази у нас? Аз не вярвам на лъжите им.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понсстройинженеринг - регистрация/устав от 24.04.2014 г.; дотогава къде е била тази фирма, бе мен? ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ - приватизирана през 2013г, собственикът е Панамска офшорка. ПСТ ХОЛДИНГ - 2014 г. прехвърлена на кипърска офшорка. Не ми се рови да видя и точно какво ще изпълняват тези 'български под-изпълнители', но НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ на някакви пари за България. За значение на офшорка проверете чичко Гугъл. Простотиите си ги разправяйте на неграмотните ***, не и на мен..