ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"

Това трябва да стане поне докато разговорите продължават
4 юни 2014 15:29, Елка Василева
306
ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за неспазването на правилата на ЕС при проекта "Южен поток" и това решение бе взето точно защото смятаме, че България трябва изцяло да спазва правото на ЕС, това е отговорност на българските власти. Това заяви на пресконференция Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня, предаде БТА.

Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход. Това остава нашата позиция, добави той, попитан как оценява подновените намерения на София да продължи работата по проекта въпреки предприетата процедура.

Още по темата
На 2 юни изпратихме официално писмо по наказателната процедура, срокът за отговор е един месец. Когато получим отговора от София, ще го анализираме, добави Коломбани.

В ход е наказателна процедура, очакваме отговора на българските власти.
Позицията ни е ясна - вярваме, че България трябва да спре проекта, поне докато разговорите продължават, заяви той. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

Всички държави от ЕС трябва да се подчиняват на правилата, които сами са приели, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен по същия повод.

Както Dnes.bg съобщи, в началото на седмицата Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. В писмо на Европейската комисия от 2 юни до българските власти се настоява за спиране на проекта за газопровод „Южен поток“, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата на вътрешния пазар на ЕС. Срокът за отговор от България е един месец.

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство, заяви по-късно и Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България.

Във вторник от БСП заявиха по повод „Южен поток“, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: БългарияЮжен потокек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да му кажем на Барозу, че ще преразгледаме клаузите в договора с ЕС.
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяхте я Европата -трябват им слуги ,а не граждани.За това ли ни лъгахте мамка ви демократска и еврейска.
238
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То Европейския съюз е по лош от съветския съюз.
237
0
 
2
 
! Отговори
маймун дере преди 9 години
до 268 :И да спрат Южен поток след поредното ни,за кой ли път нагъзване на Брюксел и още милион нагъзвания да направим иза най-тъпите западни трябва да стане ясно - нас винаги ще ни смятат за *** и ще ни ползват,като такива.Разберете го.Искате ли да "живеете",като такива?Ако,да,моля, идете там и бъдете това,което са били българите досега: чистачи,миячи на чинии,берачи на ягоди,чистачи на склерозирали ***.Това е настоящето ви,това ще бъде и бъдещето ви.Побързайте докато има ЕС.
236
0
 
3
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
И нашата позиция задължително,трябва да бъде ясна - Вън от робовладелския ЕС!
235
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който иска ЕС - куфар, гара, европа. България е България и не може няколко лицемерни лилипута да диктуват качеството на живот у нас! Ако БСП пуснат 2015 газа през Южен поток ще вдигнат левъл. Може и два да вдигнат наведнъж. Това е сериозен куест. Играят срещу ЦРУ все пак.
234
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вий и индустрията ни не блкиратте, ама я унищожихте. И за затворените блокове на АЕЦ Козлодуй не сте ни притискали, но ето, затворихме ги. Вън България от изродския евросъюз! Тея смятат да ни уморят с глад и отровната храна която ни продават!
233
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никво спиране,за минута,кашерни номера докат "раннобудните студенти" и "протестна мрежа" не предизвикат протести,нови избори,ново правителство и "демократично" решаване на проблема Южен поток по Европейски..работа на 3 смени,24/7....нон стоп.
232
3
 
7
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
ЕС да го духа!
231
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спряхме реакторите,,,изнасяхме ток,,сега и газта ни спират,,,,,че ние имаме ли икономика??спират и евро фондовете,,че за какво стоим още там се чудя?,,когато работим в чужбина сме им белите роби там,,плащат на половина от колкото на техните поданици..за како си имаме изобщо работа с тези които ни правят на прости и неграмотни,,месят ни се във всичко,,,остава да ни забранят и да спим с жените си
230
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който не желае ЕС - куфар, гара, евразия
229
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи за това сме в Евролайносаюза, да плащаме членски внос и да неможем да строим икономически изгодни проекти за БГ.
228
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе какво правим още вътре?
227
1
 
21
 
! Отговори
сандо преди 9 години
има една подробност - европейките директиви по които се опитват да ни цакат са приети след подписването на договора за Южен Поток. С други думи - не го хващат.Ако искат и на папата могат да се жалват
226
1
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
България трябва да се научи да си защитава интересите в Брюксел. "Помолихме България да спре проекта" - е като сте ни помолили, sorry, не е в наш интерес да го спираме. Ако газа от Украйна спре вие ли ще ни доставите? - ето така трябва да се разговаря с европейските чиновници.
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
duhay supata
224
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всички ония, които говорят антиБългария и антиРусия - вижте какво направи Орбан в Унгария. После пак говорете колко били лоши руснаците. Преди да изгоним МВФ от България, няма да се оправим.
223
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"БИВШИТЕ" КОМ.СОЦ. ПРАВИТЕЛСТВА ИЗКРАДОХА БЪЛГАРИЯ И Я ТИКАТ В РЪЦЕТЕ НА РУСКИЯ ДИКТАТОР! СРАМ И ПОЗОР!
222
17
 
8
 
! Отговори
ей 267 преди 9 години
марш в раша, беларус или северна кория, взимай всички които мислят като теб. карайте си москвичите, раздувайте си масали за мигове калашници, и НИ ОСТАВЕТЕ да живеем НОРМАЛНО.
221
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 275АМЕРИКАНСКО ДОБИЧЕ!