Европа пие от отровната вода на Ердоган... А това не е решение!

Ги Верхофстад смята, че сделката с Турция е пагубна за ЕС
10 мар 2016 21:02,
164
Европа пие от отровната вода на Ердоган... А това не е решение!
Снимка: архив Reuters

Разделени и отчаяни, лидерите на Европа се провалят да намерят общ отговор на ескалиращата бежанска криза. Вместо да създадат стратегия за защита на онези, които бягат от зверствата на Асад, "Ислямска държава" или руските ВВС, лидерите на ЕС са обсебени от създаването на система, която да "спре потока" от мигранти - с други думи, да ги набута обратно в Егейско море, пише в свой коментар до британският "Гардиън" Ги Верхофстад.

На срещата между ЕС и Турция в понеделник, турският министър-председател Ахмет Давутоглу предложи на европейските лидери илюзорното бързо решение, за което те копнееха. Разбира се, в замяна на някои отстъпки.

Основният принцип е, че всеки икономически мигрант или сирийски бежанец, озовал се на гръцки остров, ще бъде върнат на Турция. Но за всеки сириец, върнат на Турция от Гърция, друг сириец ще бъде разпределен някъде в ЕС на квотен принцип.

Изглежда че и ЕС, и Анкара, са готови да лапнат стръвта и сделката може да бъде подписана. Европейските лидери обаче трябва да са внимателни какво си пожелават.

Има редица причини, заради които този подход е не просто неморален, но и фундаментално грешен. Първо, задължителното масово експулсиране е забранено от Конвенцията на ООН за статута на бежанците още през 1951 г., а ЕС също го забранява. Още повече, Турция не се слави с кой знае какво зачитане на човешките прави, а системата ѝ за убежище е нефункционираща. Има и доказателства, че Турция е връщала насила сирийци в Сирия. Наистина ли Европа иска да бъде отговорна за тези неща?

Имайки предвид, че същевременно плащаме на Турция да спре потока от бреговете ѝ към Гърция, можем само да заключим, че лидерите на ЕС сега целенасочено се опитват да създадат система, при която Европа не е нужно да приема повече бежанци. Въпреки международно приетите задължения, включително и заради Женевските конвенции. Това е изначално грешно. 

Да не забравяме и другите части от сделката с Турция. Освен предлагането на повече пари и забързването на процедурата по преговорите, от юни ще бъде вдигнат и визовия режим. Това също е много притеснително, имайки предвид ситуацията с човешките права и здравият контрол на турското правителство над свободната преса.

ЕС трябва да се фокусира повече върху това да отклони Турция от пътя, който е поела, а именно - към създаване на авторитарен режим.

А какво направихме - предложихме им безвизов режим в и без друго разклатената шенгенска зона и станахме съучастници в политическата победа на президента Реджеп Ердоган.

Вместо да се опитваме да "изнесем" проблемите си, подписвайки съмнителна сделка с Турция, трябва да работим заедно и да вземем проблемите си в собствени ръце. Да създадем работеща и добре оборудвана обща външна граница на ЕС, вместо да разчитаме на Турция за това.

Грешим, ако си мислим, че Турция може да реши проблемите ни или бежанската криза - тя не може. Само истински европейски подход, базиран на солидарност, може да направи това. Подписването на тази цинична сделка с Турция ще означава разкъсване на правните основи на Европа, възкръснала от развалините на Втората световна война.

Но пиенето от отровният потир на Ердоган определено не е решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
aga преди 8 години
Turciya pokaza golemite si ta.sh.aci na celiya svyat.mashallah....
66
0
 
7
 
! Отговори
до 113 от Германия преди 8 години
Полският крал Ян Собиески е командвал обединените полско-австрийски-германски сили срещу османските орди Кара Мустафа през 1683 година пред Виена. И сега Вишеградската Четворкаможе да спаси Европа, защо обаче България не я подкрепи КАТЕГОРИЧНО, подобно на Сърбия, Хърватско, Македония и Австрия ?
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дори Асад е повече решение отколко Ердоган. Сключи сделка с него, остави го още малко на власт, но да си затвори границите и воала. Няма имигрант, няма проблем.Първо ЕС трябва да укрепне, че в тези времена ... то са емигранти, то шнеген се клати, ГБР ще прави референдум ... не може да водиш война на толкова фронтове, немците и Меркел конкретно трябва добре да го знаят.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Третополовите същества набутали се да управляват ЕС клекнаха пред Ердоган с надеждата че ще се върнат времената на безметежно съществуване на гърба на европейските данъкоплатци.Да ама не.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имало едно време Османска империя.Защо Османска? Да кажат историците. Е започнала тази империя да се разширява - до Виена. И там обединените сили на Западна Европа спрели османлиите. И какво останалао? Много жертви на османлиите и спиране на разрастването. След което за балканските народи настанал ада. Но за османлиите останал КОМПЛЕКСА - не превзехме Европа. Ако се интересувате от История ще разберете, че историята е спирала и сега се повтаря това, както преди столетия. Но........не е същото!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам дали някой е сравнявал снимката на Хитлер с тази на Ердоган. Но има удивителна прилика. Не само в мустаците!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре казано, но има ли кой да слуша? И ние така казваме, но нали сме българи никой не ни слуша. Айде сега да видим дали е до националноста или авторитета да се послуша това което се казва или ще бъде направено така както елитите искат?
60
4
 
21
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Европа пие отровата на Ердоган и яде ла...ната на Обонго!!!!!!!!!!Въпрос на вкус нали!!!!
59
1
 
7
 
! Отговори
UBIITE ERDOGAN преди 8 години
ZA DA SE RESHI PROBLEMA DONYAKADE.KAK MOJE EVROPEISKITE LIDERI DA BUDAT TOLKOVA PROSTI.KAK MOJE DA SE VRUZVAT NA TOYA GADEN DIKTTATOR.
58
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конвенции, принципи, тинтири-минтири. Решението е да се премахнат причините за тази бежанска вълна. Да се разберат с руснаците, да се вкара една 100 хил. армия с мандат на ООН в Сирия и ИД отива в историята. Така ще се гарантират и последващите избори за правителство. Е, това едва ли изнася на САЩ, тъй като има вероятност Асад да остане на власт.
57
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението което бюрократите в Брюксел нямат топки да вземат е пълна икономическа и политическа блокада на Ердоган до неговото падане от власт!
56
1
 
18
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
До пост 76"Турци" Като изброяваш велики Турски учени, родени в рамките на векове,друг Българин ти бе изброил толкова родени само през 20 век.А само да те попитам гледал ли си кави са били съпругите на Султаните.Ще ти кажа(прочети в укипедия) Славянки,Персийки,Арменки.И я ми кажи като на Султан,който е на половина Славянин,му се роди дете от Славянка,то колко турско и колко славянско има?А после то като стане Султан и си вземе Славянка,колко турска кръв остава Така е и една голяма част от Турци
55
0
 
17
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Тази европейска политика ще е причина в един момент ние да се превърнем в бежанци от собствените си домове. Така, както изгониха от домовете им тези, които в момента ни заливат.
54
0
 
23
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Пак се пише за "звяра Асад" от крадеца,който вика дръжте крадеца....Женевската конвенция е писана от хора,разрешавайки конкретна ситуация(след Втората Световна Война) и тя може пак да бъде преработена,Когато тези хора ти заплашвт националната идентичност,естествено е че трябва да се защитиш и да ги екстрадираш доброволно(спираш им всякакви помощи) или насилствено.Всичко друго е игра по свирката на кукловодите за плана на унищожение на бялата раса и Европа.
53
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според пропадналият белгийски политик г-н Ги,Русия,ИД и Асад са виновни.Но всички знаят кой и защо разпали конфликтите, разби цели държави и зверски уби ръководителите им.Турция е основен играч в целият процес.Турция спечели уникална победа срещу неориентираните сексуално и психически ръководители на ЕС.Нищо добро не чака Европа и в частност Балканите.
52
4
 
5
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Няма друг народ на този свят,който виждайки,че отново може да съжителства стурците изпаднал в ужас се изкряска:Грабвайте телата,някой се изкряска"Пак трябва да крещим турския народ да агресивната турска държава НЕ
51
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението е руснаците да превъзпитат турците и да им избият от мислите имперските амбиции
50
2
 
17
 
! Отговори
шопите са прости още преди 8 години
османлиите са го казали,дори когато са видели на среща си шоп са отивали на другата страна
49
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаджарите ще си останат на прага на Европа още поне 20 години. С тия *** за началници, нищо добро не ги очаква. Сега Европа им даде малко трохи и турците си помислиха, че са хванали порока Мехмед за шлифера...да да ама не! Е няма нищо лошо да си мечтаят за ЕС в края на краищата.
48
4
 
29
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Оригинално замислена статия в стил БЪРКОЧ ОТ ЗАПАДНЩШКИ ТРЪТЛЯЦИ!!!!!!!!!!!Представете си бягали от руската авиация!!!!!!Ами има ли такава в Афганистан,Ирак,Пакистан идруги места където е цъфнала краварската пролет Прибери си Обонго говедата за да не направиш на Путин велика победата