Очертава се провал на СЕТА заради недоволна Белгия

Изтича поредният "последен срок" за оттегляне на възраженията
Обновена: 24 окт 2016 13:28 | 24 окт 2016 13:14, Елка Василева
55
Очертава се провал на СЕТА заради недоволна Белгия
Снимка: архив, Reuters

Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан заяви пред местни медии днес, че няма да бъде възможно постигането на договореност до довечера по търговското споразумение ЕС-Канада.

Тази вечер изтича поредният "последен срок" за оттеглянето на валонските възражения.

Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си със споразумението и искането за "радикални промени" в текстовете. Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.

Още по темата

По неговите думи вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма. Антоан изключи възможността въпросът да бъде уреден през следващите часове.

Очаква се довечера белгийското правителство и валонските власти да оповестят дали има напредък в преодоляването на ветото на Валония. Ако отговорът е отрицателен, ще бъде отменена насрочената за четвъртък среща в Брюксел между председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с канадския премиер Джъстин Трюдо за подписване на споразумението. Трюдо предупреди вчера, че ако днес няма положително становище, срещата ще бъде отменена и нова дата няма да бъде насрочвана.

Предвидено е днес да се състоят телефонни разговори между властите на Канада, Юнкер, Туск и белгийския премиер Шарл Мишел. Заради съпротивата на Валония Белгия не може да подпише споразумението, с което са съгласни всички останали в ЕС. Сключването на споразумението се предвижда да осигури отпадане на визовия режим на Канада за българи и румънци. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А нашите предатели веднага паднаха на колене и поднесоха България и бъдещето на децата ни на тепсия! За неосведомените, след подписването на този предателски договор страната ни не само ще обеднее още повече, но ще бъде и правно и икономически смачкана от корпорациите. Ще бъдем роби, които са длъжни да купуват *** на чуждите фирми. Длъжни!!!
22
11
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мне ...не е вярно г-н Зигмар Габриел ще отиде да извие малко ръце, и вратове във Валония....едрия капитал не може да толерира такива глезотии!
21
2
 
38
 
! Отговори
Дано преди 7 години
издържат на напъна,защото от известно време ЕС използва методи,които и в Сталин щяха да събудят уважение!
20
2
 
53
 
! Отговори
ikeda преди 7 години
СЛАВА НА ВАЛОНЦИТЕ! ИСТИНСКИ ХОРА! РЕСПЕКТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
1
 
44
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Интересно нас некои пита ли ни искаме ли това споразумение или не?
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Мутрисов дава, пъдарите от Валония, ли, Вавилония ли - не дават.
17
2
 
41
 
! Отговори
Захари преди 7 години
Не ни трябва гмо не ни трябват визи с геолибералната Канада
16
1
 
42
 
! Отговори
дезинформация преди 7 години
И все пак наш,та независима, компетентна и честна журналистика няма ли поне да напише---с какво точно не е съграсна Валония. Не че съм изненадан...това се случва всеки път когато, който е на власт направи гаф....да сте чули например да се коментира,че връщането на поискалите политическо убежище--без да е разгледано от съд е престъпление на нашето и европейското законодателство. Но, не това не може да се пише..защото ТОЙ е ВЕЛИК. нищо че народът Му е най-бедния и нещастен в ЕС.
15
1
 
52
 
! Отговори
BGN преди 7 години
Българският народ разбира за СЕТА от изказванията на белгийските политици.Нашите, българските не сметнаха за нужно да ни информират!!!P.S. Както казаха и за референдумите, българите не били способни да се изказват за важните теми, това било работа на парламента !
14
1
 
19
 
! Отговори
+ преди 7 години
За едни провал, за други успех. Ще си върна билета за почивка в Канада през лятото на 2034.
13
3
 
19
 
! Отговори
balik-dobrotitca преди 7 години
Dano nikoga ne go podpishat toia porbvasht evropeicite dokument. Valonia e 6 miliona fresnsko govoriashti na 1/3 ot teritoriata na Bulgaria. A s eopylchi na na vsichki. Znachi moje ako imash topki. A pudela i plevniata sa dokazno bez_polovi
12
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сета не търпи провал,провал за сета няма как да има,това трябва да ви е пределно ясно.Тези елити имат планове от А до Я,могат със добро могат и със лошо.Не вярвам някой да им се е опълчил,вероятно вървят други задкулисни уговорки
11
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КОЙ каза, че сме съгласни? Ние НЕ СМЕ съгласни, никой не ни е питал!!! Но на 6 ноемвки ще си кажем мнението за онзи, който не пита. Благодарим на Валония!
10
0
 
18
 
! Отговори
Lucifer преди 7 години
Фондацията за електронни граници заяви, че това "търговско споразумение (CETA) повтаря пословичните разпоредби на ACTA за авторското право
9
1
 
31
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Точната дума употребена от Антоан е миш маш от документи. Искаме обсъждане в народното събрание веднага. Щом Валония не се съгласява, предлагам местните парламенти спешно да приемат същото решение, отказ докато не се проведе референдум и обсъждане в парламента. Е ал съм я в бай хойската демокрация
8
0
 
18
 
! Отговори
Lucifer преди 7 години
Много от разпоредбите на CETA за авторското право първоначално са смятани за идентични със спорното споразумение АСТА, което беше отхвърлено от Европейския парламент през 2012 г. Европейската комисия е посочила, че това не е така.Част от Споразумението включва по-строга защита на интелектуалната собственост, в това число и отговорност за доставчици на интернет услуги, забрана на технологии, които могат да бъдат използвани за заобикаляне на авторските права и други разпоредби, подобни на ACTA
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЙЕС! И не на безвизовия режим! Време е да затегнем граничния контрол в световен мащаб, лека по лека. Повече стени са необходими, за да няма неконтролиран приток на мигранти!
6
1
 
37
 
! Отговори
тррт преди 7 години
Това са политици. А ние си имаме продажни комуидни герберастици.
5
0
 
42
 
! Отговори
BGN преди 7 години
Нашите кога се запознаха с документите по СЕТА???
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на Бога!