Кървавото нападение в Германия: Кошмарът се сбъдва

Може ли някой вече просто да каже: Весела Коледа?
20 дек 2016 21:42, Елка Василева
119
Кървавото нападение в Германия: Кошмарът се сбъдва
Снимка: Reuters

Кошмарът се сбъдва: нападение срещу коледен базар. В първите реакции думата "тероризъм" не се използваше или се употребяваше съвсем сдържано. Но очевидно някой в Берлин близо до Мемориалната църква е искал да подражава на терористичното нападение в Ница, при което на 14 юли, когато беше националният празник на Франция, загинаха 84 човека. Тогава по същия начин камион се вряза в тълпа по време на празненство. Полицията можа да спре атентатора едва след като той измина стотици метри от смъртоносния си път, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В Берлин атентаторът не стигна толкова далеч. Това не е утеха за жертвите. Но можеше да се предотврати още по-лошо нещо, за да не се превърне "Берлин" напълно в "Ница". Беше ли това късмет? След нападението във Франция беше ясно, че на базарите и панаирите би трябвало да се вземат особени мерки за сигурност, че в бъдеще около подобни места по принцип трябва да се поставят специални бетонни заграждения. Как можа да се стигне дотук в Берлин?

Още по темата

За Германия първата проверка за сигурността след нападението в Ница беше Октоберфест. Тя издържа тази проверка. За коледните базари, каквито има в цяла Германия - в по-малки и по-големи градове, в Берлин и на много други места, със сигурност важат други стандарти. Рисковете съществуват навсякъде и по всяко време. За това постоянно предупреждават политиците, полицията и разузнаването.

Принципът, че хората не бива да променят начина си на живот заради тероризма и да се дават указания в каква атмосфера да се провеждат панаирите и празненствата, е подложен на тази проверка по сериозен начин.

Най-вече на коледните базари, защото за тях също така важи, че не са обикновени базари. При цялата безвкусица и комерсиалност те разпространяваха едно настроение, произтичащо от алтернативен свят на терористичната война, обявена на Запада с подобни атентати.

Това престана ли вече да е така? Трябва ли сега в дните преди Бъдни вечер да се поставят светлини по елхите в знак на протест срещу убийствата, смъртта и терористичния мрак? Правилно беше след предишните терористични нападения да се отменят само отделни големи събития, но иначе да не се създава тревога.

Във Франция обаче вече се възцари страхът. В Германия сега няма да е по-различно. Може ли някой просто да каже: Весела Коледа?

След нападението в Берлин това е трудно, за мнозина - невъзможно. В такива времена може би коледният базар вече няма да дава утеха, но вероятно не и посланието на Рождественската история.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
38
 
! Отговори
Братов чед ски преди 7 години
Абе улавци, в една фендупкова София, дето няма пътища, камион не припарва в центъра, защото има ДАИ ((Дай Ако Искаш(да работиш)).И това е закономерно, дори в белите страни разнасят пратки с велосипеди(не с микробуси от аутисти).Чив го крепи там ТИР със затворен обем?Абе Меркел-тилници, ами ако тва бе пълно с експлозив, дали не щяхме да сменяте пак столицата на Дойчланд?Преди години се възхищавах на Германия, дори след като приобщи соц. братовчедите.Сега мога само да ги съжалявам...
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре да го пуснат дори да е той извършителя, защото какво означава един пуснат на свобода *** в сравнение с масов хаос и безредие, немска пролет един вид. Това е най малкото зло. Още утре тази спънка ще изчезне завинаги. Някой да си спомня Лии Харви Освалд?
20
1
 
2
 
! Отговори
Geuin преди 7 години
Rastat ama prodajbite na svestite...kitkite...drugi...stoki...pecheliat pari targovci i proizvoditeli...bankite...liderite na pes...
19
2
 
27
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Европа се бори с Русия и дава оръжие на някакви брадати бандити срещу Асад.Какъв очаквате да е резултата?
18
2
 
3
 
! Отговори
stefan преди 7 години
idni i sisti ***
17
2
 
7
 
! Отговори
Циник до 14 преди 7 години
Wut und TrauerWut und Trauer ueberkommt einen, wenn man sieht in welchen Zustand sich unser Land befindet. Es gibt keine Sicherheit für die Bürger dieses Landes. Frau Merkel hat mit ihrer selbstherrlichen und unverantwortlichen Politik wesentlichen Anteil an dieser fürchterlichen Sicherheitslage. Frau Merkel uebernehmen sie die Verantwortung und treten sie zurück.Брато ...не четеш правилните форуми
16
5
 
29
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Стига с толерантност и мултикултурализъм! Европа е това което е сега, защото почтени и работливи хора са работили векове в нея. Не е вярно, че като е смукала от колониите е цъфнала и вързала, вижте Испания - от началото на 19-ти век, до 80-те на 20-ти, си е изостанала (такива са и Турция , че и Русия). Обикновените християни, европейци са създали Европа. Затова - вън *** навлеци от Европейския континент!
15
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел в Сибир, Путин в Берлин !!!
14
2
 
29
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Има елементарно решение-всички тарамбуки вън!Ама не можело,имало международни конвенции...Може,защото сега е война и конвенцията няма да ни защити,ако не се защитим сами!След войната вече отново ще се пишат споразумения,но сега е време за бой!
13
2
 
21
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Проблем ще е когато Ханс тръгне на пазар в супера до тях и по пътя го срещне комшията Али, поздрави го с Аллах акбар и го наръга във вратлето с армейски нож. Е на това чичко ви Гадорян вика Чок проблем;))) Другото си е просто част от пейзажа. Анадънму
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влизам в немски сайтове чета им коментарите и не виждам и нотка на съпротива. Дали не са наплашени от баба им меркел че са толкова толерантни в изказванията си. Вместо да има гневен тон в писанията им а то все едно някаква ученичка ми се обяснява в любов. Този немски народ има ли чувство за самосъхранение незнам!? Уж ги отворихме на много неща в началото на 90-те години показахме им какво е да си дис тарикат някоИ трикове с пликове а те пак си останаха коне с капаци! Имат 800 000 извънземни.
11
8
 
13
 
! Отговори
Гларус преди 7 години
Немците да му мислят, че много се надуха и самозабравиха. Едно време на морето ги перкахме една след друга, че и ред си чакаха.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера дойче веле пишеше за Турция колко било зле как потъпквали демокрацията, а днес се крият като мишки.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великот БНД не е толкова велико а ? Или когато цру е на ход не може да мърда.
8
1
 
33
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Особено ми харесва началото на матрялчето...Говорят за НЯКОЙ....ъхъ някой е! Ама кой? И после - не можал да чупи рекорда на мароканската тарамбука в Ница....не карал толкова далече...и размазал САМО половина колкото него! Браво на тази статия - прилича на коментар от бюро по залагания!
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Източен Берлин пак да се загради с ограда от долния Западен Берлин.
6
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и кво стана, пуснаха заподозрения защото се оказа, че не е той.глупаците чакаха цял ден исе занимаваха с грешния човек.ако меркел не може да контролира бежанците, по добре да не ги беше пускала !тотална немска излагация !
5
2
 
42
 
! Отговори
EU преди 7 години
МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗНАСЯМЕ ОТ ЕВРОПА !!! ТИЯ АКБАРИ Я ЗАВЛАДЯХА, АМИ КЪДЕ ДА ХОДИМ НЕ ЗНАМ,
4
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел поръча маанетата обикновените германци плащат сметката.Навсякъде е така.Ама и те са си виновни че гласуват за пребоядисани комунистически бабички.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О,ще кажат.И шампанското ще гръмнат.Те са си такива.Никога нещата не излизат от контрол.Каза и последното премазано тяло.