Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
11
 
! Отговори
СТАРАТА БАБА преди 7 години
живота е минал през мен ,но се страхувам за нашите деца и внуци ,които се обезверяват че ,не всичко е така както се превъзнасеха големите евроуправляващи, че усетиха на гърба си тежестта на бездушието и цинизма на управляващите ,като най напред от безработните си родители ,безпомощни да им осигурят дори най необходимото за едно дете храната и знанието,потърсиха утеха в разрешените европееиски цености наркотиците,още какво да харесвам от европеските ценостти че пренебрегват своя народ пред чуж
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИслямския диктатор ьдоган с нетърпение чака българите да напуснат ЕС и НАТО и анонимен 92 да си тури феса.Много ти е калпава опорната точка. ЕС пуснаха милиони ислямисти, от Брюксел планират да заселетя поне 2 милиона мюсюлмани в България. А пт Турция ислямска или не, през последните 100 години лошо не сме видели.
58
6
 
4
 
! Отговори
Запорожка преди 7 години
До байхейсБай ***, гледай си работа!Видяхме кой се разпадна, стига сте замърсявали ефира с лъжите на ушанките бе! Не ви ли омръзна? Свършете нещо полезно най-накрая. Егати михлюзите дето сте.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ислямския диктатор ьдоган с нетърпение чака българите да напуснат ЕС и НАТО и анонимен 92 да си тури феса.
56
6
 
3
 
! Отговори
viacom преди 7 години
До Анонимен 92Аз съм за това, *** като теб, да си гледат работата!
55
5
 
14
 
! Отговори
баю преди 7 години
Ами вече 10 години смеполови членове на сс и нищо добро не сме видяли! Освен че плащаме *** цени на тока парното водата храната а заплатите ни са по смешни и от африканските! Е как да сме доволни и щастливи с членове завреви отзад?
54
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за България извън ЕС и НАТО! Искам референдум по въпроса!
53
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам за какво се ПЕНЯВИТЕ всичко върви по план.Първа ще изпадне Гърция (хитри късметлий), след тях Нидерландия, Франция ... докато останеме ние и швабите.Накрая ще ни фраснат по един зад вратът и всичко започва наново и на чисто.Наглосаксите пак ще ни се смеят , а руснака пердаши че сме го вкарали в проблеми !
52
7
 
27
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Какво ни направил ЕС ли??? Ами лично нас ни е ощетил откъм заплати, Брюксел е твърдо против увеличаване на пенсии и заплати за да сме зависими и уязвими за тях роби!Затвориха ни заводи, няколко блока на Аеца, напълниха ни с арабели....и още много!
51
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стипендии? Можем да ги вземем и в САЩ, ако се трудим истински. Парите? Троха не сме видели от тях, всичко потъна в частни джобове, които в замяна сипят благословии по чиновниците в Брюксел. Работниците? Идват ли британски работници у нас? Не. Идват ли германски? не. Даже те си затварят трудовите пазари за работници от ЕС, а с радост приемат въшките на Афганистан и Сомалия. У лево!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KiroКиро, ако имаш дефицит на мисли и опорни точки, или си обсебен от руската тема, не се обаждай. Тук става дума за друго.
49
16
 
7
 
! Отговори
Карапичо преди 7 години
Русофил е най-вредното животно на света - крадливо, просто, дърто и много надуто.
48
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа БЕШЕ хубава идея! Сега е хубава за едни, но тъжна за други. За едни държави моркова, за други - тоягата. Може да има Северен поток, но не може Южен. Може едни да са без визи за САЩ, за други - чакай малко. Може да има Шенген за едни, за други - не още. Канят мигрантите, но не при себе си, а по равно! Това вземане на решения, увеличаващи неравенството не е от полза за ЕС и ако не се промени, нещата ще отидат на зле.
47
3
 
5
 
! Отговори
какавида преди 7 години
продължение; либерелизиране и предлагане на пари за да бъдат рекламирани и предпочитани подрастващото поколение да приема геовете като нещо нормално ,дори хуманно пред природно създадените хора,сменещи полове,абе това са богоизменици, бог е решил че този човек ще бъде мъж,другия ще бъде жена и така , не само реклами ,ами правила ,че ако иска дадено момче да бъде маникен ,то на всяка цена трябва да е обратен ,това са железните закони в модата,защото дизаинерите са такива ,от мястото МИЛАНО,ПА
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceX - Заводи никнат като гъби и то каквиСпейс, производството от Китай се премества в България. Заради ниските заплати !!!ЗАВОДИ, ПЪЛНИ С РАБОТЕЩИ БЕДНИ. ТОВА Е НЕСПРАВЕДЛИВОТО.4 пъти по ниска производителност, нои и 10 пъти по-ниски заплати ...
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още малко остана.На лято и от Франция ще бият шута на ЕС-то и скоро само България ще е в ЕС. Ще има и много недоволни европроститутки но ние така ще им запалим задниците , че даже и през ум няма да им мине да палят страната.
44
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?" Какви пари?! Членството да не е безплатно? Какви стипендии и още повече работници? Аз стипендии от ЕС не съм видял. Нито съм видял работници от Германия, Франция, Холандия, UK или други западно европейски страни."Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Мигрантите от близкия исток дане би да подобряват живота ми? Или толерирането на безчинствата на малцинствата?
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
74Де да беше толкова смел и извън интернет.Просто един нежен червен дъртьо.
42
4
 
16
 
! Отговори
Аристотел преди 7 години
Ами точно ние не вземаме парите от Европа и това е проблемът. Вземат ги разни олигарски или пък аристократи, както пише в статията, а на Европа не й пука, че се с учва така. Затова и хората я пренебрегват. Не е че не разбират благата, които тя носи, но безхаберието й е това, което отблъсква
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Kiro - кой свят бе маскара , тия дето им разбомбиха държавите ли, да те светна - немски професори и доценти масово се уреждат в ненавистна Чина напук на тебе зомби