Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов

"Имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре"
2 юни 2017 10:52,
304
Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов
Снимка: Reuters

От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели, настоя министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

"Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при един много висок процент на сближаване. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света", заяви той.

Още по темата

По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.

"От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели", добави финансовият министър.

Той бе категоричен, че ще поддържат тази теза и ще се стремят да убеждават българските партньори, че имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре.

"В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен. Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри", коментира Горанов.

На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите от 2014 г.

"Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система", обясни Радев.

По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.

"Посочено е какво е постигнато по отношение на приоритетите през последните две години", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
6
 
! Отговори
ПРАВИТЕЛСТВО НА ЛЪЖИ преди 6 години
800 000 ЛВ ДАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ ЗА БАЗИЛИКАТА В ПЛИСКА. 500 000 ЛВ СТРУВА РЕМОНТЪТ НА ПЪТИЩАТА ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА В РАЙОНА НА СВИЩОВСКО. БОКО ТИКВАТА НЕ ДАВА, ДАВА ЗА БАЗИЛИКА, ЗА ДА ИДВАТ ТУРИСТИ И ДА ВЛАЧИ КИНТИ. А ХОРАТА - КУЧЕТАТА ГИ ЯЛИ. ДОРИ ЛИНЕЙКИ ОТКАЗВАТ ДА ХОДЯТ В РАЙОНА, ХОРАТА ПЛАЩАТ ВИНЕТКИ/СВИНЕТКИ/, ПЪТЕН ДАНЪК, НО НЯМАТ ПЪТ!!!.ИСКАМ ДА КАЖАТ - ЛЪЖАТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, ЛЪЖАТ ЗА ВСИЧКО И ГРАБЯТ. ЗА ТИКВАТА НАРОДЪТ Е САМО ЛОШ МАТ'РЯЛ,КОЙТО ТРЯБВА ДА СТРИЖЕ И ЛЪЖЕ
201
1
 
3
 
! Отговори
ще спечелим преди 6 години
Валутата ни ще стане стабилна и ценна !Стига да няма спукулации на търговците и бизнесмените както някой тук е написал !
200
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Горанов иска еврото значи ще има гепене яко!! Разбирам ако тези и///диоти го въведат, значи ще обеднеем с 50%, както стана в Европа. Ако всичко е нормално, да кажем, че ако една стока струва 5 лева, трябва да е 2.50 евро. Ще стане ли така? Не, разбира се! Ще се полакомят и ще закръглят нагоре и лъжат. Но като знаем, че покупателната ни способност е мизерна, лакомията ще удари и търговците. Едва се крепим сега, влезе ли еврото фалити ще има пт Малкия и Среден бизнес. Отново надолу.
199
1
 
6
 
! Отговори
до 228 преди 6 години
Германия била ли е във валутен борд?А Испания ,или някоя друга?
198
3
 
3
 
! Отговори
Искам ДМ преди 6 години
Нас тук в Германия ни измамиха веднъж. Уж цените щяха да паднат наполовина в Евро, наистина в началото падноха, но след това постепенно се изравниха със старите цени в ДМ.Особено бързо цените в ресторантите и на услугите се вдигнаха. Една пица от средно 10 ДМ сега е 10 Евро. И много други стоки. А заплатите са на половина.
197
13
 
3
 
! Отговори
еврото е шанс преди 6 години
Искам когато ходя в западна европа да не ми се налага да ходя в банката и да оменям левове за евро ,така банките повече няма да ме лъжат ! Когато някой чужденец минава транзитно през България и спре да зареди на бензиностанцията но няма левове човека и иска да плати в евро ,тогава продавача няма да може да го лъже и да спекулира когато му калкулира сметката от евро в левове ! Когато въведем еврото като национална валута ,валутата ни става една от най-стабилните и най-ценните , а не като рублата
196
6
 
9
 
! Отговори
Някой преди 6 години
"От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели". Нагла лъжа! Това ще бъде страшна грешка! А на този човек или му плащат здравата да продава родината си така, или говори тези глупости от некомпетентност (не ми се вярва в това - Едва ли е случайно назначен там).
195
1
 
7
 
! Отговори
Овце сме ний, овце!! преди 6 години
Плюем на писане, мълчим и бездействаме иначе... Ботев, Левски напразно са си дали животите за нас! Нищо не е останало от България та левчетата ли ще запазят?
194
0
 
8
 
! Отговори
до 222 преди 6 години
Те винаги спекулират и лъжат и ламтят за 200% чиста печалба
193
5
 
17
 
! Отговори
TheKalashnik преди 6 години
Махаме лева, приемаме Евро то.... Накрая ще ви махнем главите на всичките там и това ще ви е...
192
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще цъфнем и ще вържем. Ето, четете, тоя дето говори за ограбване, не е руснак: https://blitz.bg/ikonomika/bashchata-na-valutniya-bord-prof-stiv-khanke-predupredi-bryuksel-vi-natiska-za-evroto-za-da-otmkne-valutnite-rezervi-na-blgariya_news442209.html
191
1
 
0
 
! Отговори
Unesese преди 6 години
Oone, bez obstonationalen bg referendum nema da stane....Buntovnici artak ima i dnes na Volya. Kabari i ramki za fotografii toje...:-)
190
2
 
16
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
А,то е ясно че ще спечелите.Накрая на дувара ще броите олово!
189
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов и герберите ще спечелят то се знае ама ние на дали. Нови грабежи ни подготвят.
188
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде с евро и после ,това което струва 1 левче,ще 1 евро ,голяма печалба !!!
187
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие да, но ние не!
186
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 194 Защото си в пазарна икономика. Можеш ли да кажеш защо на нас трябва да ни продават газта по-евтино? Продават ти я толкова колкото на другите но на границата с Украйна. Е от там до тук ще си платиш преноса и таксите.Що украинците не смъкнат таксите ,а ги повишиха? Нали твърдо ги подкрепяме срущу Русия? Всеки си гледа интереса. А това че ние не си защитаваме нашия интерес на никой не го интересува. Както се казва -"Мама на тати без пари не дава."
185
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как се наричат хора, които мразят другите? хомотата, *** ... руски *** бе? Не фашисти!
184
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Горанов е пропуснал само 1 думичка - "някои"
183
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партията на Б. Б. е по същността силибералфашистка и просто трябва да си ходи.