Заплашва ли наистина Русия националната ни сигурност?

Политолог: Всичко се дължи на извадени от контекста думи!
19 сеп 2017 12:52, Екип на Bloomberg
116
Заплашва ли наистина Русия националната ни сигурност?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме системен проблем с разчитането на правителствените доклади. Голяма част от истерията, която беше произведена миналата седмица, се дължи на извадени от контекста думи, които представени по определен начин предизвикаха отзвук от двете страни на едно поляризирано обществено мнение. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има изострен лов от страна на медии, анализатори и коментатори на такива малки неща, за които ако се хванем, може да развием огромна тема на такава малка основа".

По думите му тълкуванието, че Русия е заплаха за мирна Европа, идва от ангажимента на Русия в украинския конфликт.

"Той има съвсем друго измерение, не става въпрос за вътрешна сигурности и тероризъм, а за преначертаване на държавни граници в 21 век – нещо, което в Европа беше мислено съвсем до скоро за недопустимо".

Политологът припомни, че Русия и САЩ бяха гарант за териториалната цялост на Украйна по споразумението за ядрено развъоръжаване на Украйна.

"Всъщност сделката тогава беше Русия, гарантирайки териториалната цялост на Украйна, да вземе всичките ядрени оръжия, които се намираха на територията на Украйна и те не бяха никак малко".

Стойчев добави, че нарушаването на териториалните граници и окупирането на територия в Европа оставя държавата, която го извършва, в много силна международна изолация, генерира напрежение, конфликт и сблъсък.

Ще преосмисли ли Европа санкциите си, наложени срещу Русия? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Браво , изключитено провдиво. И аз съм възмутен как в 21 век една голяма държава с претенций да е миролюбива напада суверенна държава и да и диктува какво да прави? И ако светът се примири с тава какво би станало? Всяка държава в исторически план би проявила териториялни претенции. Ами Турция? Ние сме били 500 г. под турско владичество и само 45 г. под руско владичество.Ами ако Турция предяви териториални претенции към нас , какво правим.Прекрояване на грани е лудост и Р. трябва да бъде наказан
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирна Русия не е заплаха за ислямизиращата се и пращяща по шевовете Европа, но Генералният прокурор на РФ Чайка определено е заплаха за главния търгаш, продаващ оръжие на джихадисти в Сирия.(Виж Чайка в БГ)
30
1
 
9
 
! Отговори
бинго преди 6 години
До Анонимен 34Май си на прав път, може да е оттатък Вардаро.Сигурно "помни" и ще ни каже, че Киевска Рус е украинска, но тя е толкова украинска колкото и "Самуиловата държава" е македонска.
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34То по това време и България е била в покрайнините на Османската Империя! Какво ще кажеш за това - ще се отречеш ли от собствената си държава в защита на русия?
28
3
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До добре деЕ добре де референдума е проведен в Сърбия и сръбската част на Косово с което сърбите налагат нова конституция с която не са съгласни албанците, и понеже съгласно конституцията на Сърбия нямат право да провеждат референдум само за Косово те обявяват независимост 2008-а. Става нещо каквото е станало у нас при Съединението.Ако Крим беше протекторат на ООН дали щяха да им разрешат референдум само за автономната област. Международният съд в Хага признава независимостта.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До помнещАбе ти да не си някой фиромец бе, мозък... Те и фиромците твърдят че са "наследници" на Ал. Македонски, ама държава "Украйна" - нЕма такова "животно" до 20 век! Официално така са наричали покрайнините на Руската империя и от там е името Украйна...
26
12
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Анонимен 21: "А Украйнината от кога стана "държава" - ще ни поясниш ли?!"Да 400-500 години преди маймуните от Московията да слязат от дърветата.
25
0
 
10
 
! Отговори
добре де преди 6 години
До помнещНапиши датата, на която в Косово бе проведен референдум, за да се отдели от Сърбия.След като си чел, а и помниш едва ли ще ти бъде трудно да я напишеш ... освен ако такъв не е провеждан, но със запознати помнещи хора не искам да споря!
24
1
 
8
 
! Отговори
И заплашва ли? преди 6 години
То е като да те заплашва мотика дето си лежи на пътя!Удряте право по челото! Без никакви скруполи!(и деликатно премълчваш че си стъпил отгоре и....)те това са политолозите.
23
13
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До помнещ Видях минусите които означават че не сте съгласни с това което съм написал. Това че вие не сте чели нищо друго освен лъжлива комунистическа и руска преса тогава и сега не значи че това което съм написал не е вярно. Тогава по време на цялата криза много преди да започнат действията на НАТО бях в Македония и съм наясно със ситуацията без да има нужда разните първановци, добревци и цялата им продажна *** да ми обясняват ситуацията. А колкото за протектората и референдума,четете.
22
0
 
3
 
! Отговори
Медведий Рашкин преди 6 години
Никой никого не застрашава, важното е да има разбирателство между всички дьржави а не политически игри като примерно, разделяй и владей всичката водка!
21
10
 
7
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Да, русия представлява опасност за България! И Украйна е славянска, православна страна, и там пишат на кирилица и освен това имат доста по-тесни исторически връзки с русия отколкото България, а вижте как постъпи путин с тях щом решиха да не му играят по свирката. Държа да напомня, че причина за конфликта в Украйна, беше желанието на страната да направи стъпки към бъдещо присъединяване към ЕС, а не да друго!
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е досадно постоянното търсене на врагове! Създаване на напрежение, конфронтации, разделение и какво ли не. Не минава ден без някой да напише статия за "Врагът".
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От морков до 22! Ало чибурашка, я си бий камшика!
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е славянска православна и приятелска страна. Русофобите са анти-българи които само вият от безсилие.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, собственото ни правителство я заплашва!
16
7
 
16
 
! Отговори
Eй морков! преди 6 години
Това политологче услужливо вади от контекста само неспазените от Русия договорки. Но неспазеното разширяване на НАТО до всички граници на Русия, доста преди конфликта в Украйна, въобще не го споменава. После тръгнал да ми говори за вадене от контекста!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен: "Не, не беше. СФРЮ не беше точно държава..."А Украйнината от кога стана "държава" - ще ни поясниш ли?! Всъщност Косово си беше част от Сърбия, която беше в Югославия! Реално я отцепиха от Сърбия!
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига,че имат цар бомба ами от украинските запаси взели сякаш не им стига ама така решили и другите с крале бомби сякаш от незнае се от кои времена Украйна не може да се самоуправлява по тези запаси понеже била крайна и за тез и онез,а ако е централна какво ще речат ограничаващите наблюдаващите по края на края в краищата по краищата им най-накрая на крайчица на крайчица им в които крайчици си открай си гукат и трайкат с техни запаси като крайни-трайни подозрение в края на краищата,че и други.
13
2
 
15
 
! Отговори
=== преди 6 години
До АнонименАми, че то и в Крим като част от Русия си се разполагат руски войски - ти ли ще им кажеш как да се движат у дома си :)))))) имаше референдум или не помниш....