Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния

Референдумът може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения
30 сеп 2017 21:21, Петя Славова
156
Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния
Снимка: БТА

Европа следи внимателно и с тревога случващото се около референдума за независимост на Каталуния, но запазва мълчание. Ако има висока избирателна активност на утрешния референдум и надделеят отговорите в подкрепа на отделянето от Испания, това може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Зараждането на сепаратистка тенденция на континента би създало нови проблеми за ЕС.
Шотландия, белгийският регион Фландрия и намиращите се под датско владение Фарьорски острови са само някои от местата, където има движения за независимост, пише БТА.

Макар зад кулисите да има напрежение, повечето европейски лидери избягват да се изказват публично по въпроса за Каталуния. Те не са склонни да подкрепят нито каталунските сепаратисти, които отказват да изпълнят испанските законови разпореждания, нито твърдите действия на испанския премиер Мариано Рахой за осуетяване на гласуването.

Мълчанието на ЕС е особено крещящо, имайки предвид, че каталунските власти се обърнаха директно към съюза с молба да посредничи в спора им с Мадрид, отбелязва Асошиейтед прес.

Шотландската лидерка Никола Стърджън, която е начело на Шотландската национална партия, сдържано, но достатъчно ясно даде да се разбере, че подкрепя каталунския референдум. Тя заяви, че позицията на Мадрид срещу даването на независимост на Каталуния е "легитимна", но миналата седмица каза пред депутати: "Правото на самоопределение е важен международен принцип и аз много се надявам, че той ще бъде спазван в Каталуния, както и навсякъде другаде".

В белгийската провинция Фландрия сепаратистки настроени политици виждат надежда в утрешното гласуване и подкрепят аргументите на богатата Каталуния, която казва, че всъщност субсидира по-бедните испански региони.
Италианската крайнодясна Северна лига, която е за по-голяма автономия на богатите области Ломбардия и Венето, се обяви против неотдавнашните арести на каталунски лидери, извършени по нареждане на централното испанско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нико Майдан в москва Веднага
96
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AdamКосово е признато от 103 държави русофилче умно!
95
2
 
10
 
! Отговори
До Йов преди 6 години
Да не забравяме, че Югославия беше един аналог на СеСеСерето, проектирана от същите стратези, а след като СеСеСерето изпадна в несъстоятелност, нямаше как да не го последва и по-малката му сестра Югославия, в която Велико-сръбския шовинизъм беше главна движеща сила ... !!!
94
5
 
7
 
! Отговори
йов преди 6 години
До ФактАко питаш мен духът беше пуснат още с югославия:)
93
12
 
10
 
! Отговори
Adam преди 6 години
а за косово не мълчаха лицемерите:)
92
10
 
14
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
Европа открай време е притегателна точка за хората от цял свят, които бягат от престъпни режими за да намерят в нея свобода, защита на човешкото си достойнство и просперитет. Точно затова този красив символ е трън в очите на всякакви самозабравили се диктатори, религиозни и военни режими които са причина за мигрантските потоци към страните от ЕС. В този аспект Европа няма как да не е тревожна докато по света се срещат лидери, като Ким Чен Ун, Ердоган, Асад, путин, Мадуро и други подобни
91
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако каталунците намерят, къде да живеят, извън Испания ? Евреите са доказали, че един народ е представляван от хората си, не от парче земя.
90
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа - тревожна, мълчалива. Забравихте да добавите и лицемерна (както винаги). Европа я вълнуват само интересите й, не идеали. Впрочем какво е Европа?
89
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на ЕС не е справедливост и демокрация, а централизация на властта. Още ли не сте го разбрали това, драги ми смехурковци? За Англия се отцепи? За какво ги боли от това? Ясно като бял ден - губят контрол, губят власт. Губят пари ;)Защото в крайна сметка всичко е за пари и власт. Маркс беше казал: пари - стока - пари. Не е така. ЕС е: 1) пари - власт - пари 2) власт - пари - власт. 1) е пътя на капитала. 2) е пътя на администратора. ЕС е администрация и капитал - обединена върховна власт.
88
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишат тука една категория демократични "интелекти", дето всеки, мислещ различно от тях, е или болшевик, или комунист, или незнам какъв. Драги необразовани нещастници, свиквайте с идеята, че има и хора реалисти на тая земя. Свиквайте, че има хора с повече мозък от вас и с умението да го използват по - добре от вас. По - добре информирани и с умението да анализиратъ информация по - добре от вас. Свиквайте с идеята, че сте необразовани промити гладкомозътчни деца на евродемокрацията.
87
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България ЕС не е път на развитие, а начин, по който развитието и да бъде задържано. За 30 години демокрация сме мръднали с 2 пръста от дъното. Остават ни още няколко километра до средното европейско ниво, но няма кой да ни пусне там, защото ако отидем ще сме конкуренти на шевчетата. А това за тях е неприемливо. Вече е очевадно какво чака бедната татковина. Свиквайте.
86
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуациите в Африка и Азия се дължат основно на ЕС. Ако не се бяха включили в операциите ефекта нямаше да е толкова зле. Толкова незрели и нехуманни управленчески решения от глобален характер както евроадминистрацията не знам някой друг да е взимал някога. Всяко едно действие им е точно противоположното на мърдост, авангардност и демократичност. А за отношението им към жителите на източна европа няма изобщо да споменавам, че е болна тема...
85
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам идея как да опиша ситуацията, освен като адско еврокъсогледство. За да изкярят някой лев разбомбиха Азия и Северна Африка. Подпомогнаха създаването на локални групи, които се опитаха да водят собствена независима политика и бяха обявени за терористи и ислямисти. А предшествениците им, понеже бяха обявени за зли хора, са неприемливи за партньори. Потдържа се хаос в тези региони с цел да се източват и да не се развиват. Приемат се "мигранти" от мъжки пол с военен опит... Много са зле тея...
84
12
 
4
 
! Отговори
Емко преди 6 години
Турция и баските просто забрави. Не ми се впуска в анализ. По вероятно Италия да се разцепи на север и юг или ква беше... Лотарингия. Има вероятност Одеска област и Южна Осетия.
83
11
 
8
 
! Отговори
Нико преди 6 години
РЕФЕРЕНДУМ И ВЪВ ВАРНА ВЕДНАГА
82
11
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
ЕС тотално си е объркал приоритетите!Вместо да акцентира върху единството,икономиката и борбата с ислямското нашествие,тая организация набляга на централизацията на властта в Брюксел и проамериканския слугинаж!Налагането на решения неприемливи за някои държави ги отблъсква и внася разнобой!ЕС би трябвало да се обедини около няколко основни идеи,а да остави членовете си самостоятелни в нещата от местно значение.Примерно,ако някоя държава не желае да приема мигранти,какво пречи това на ЕС???
81
19
 
32
 
! Отговори
Убедих се! преди 6 години
Ако не бяха навремето братска Русия сега ни референдуми ни бунтове нямаше да ни даде отцепване, отделяне от Турция! Щом 40 милиона кюрди и 8 милиона каталунци в центъра на еврапа - на демокрацията и нямат шанс! Камо ли за нас омразните българи! Щяхме да си останем към турция ЗАВИНАГИ! Да живее милата братска РУСИЯ! АМИН!
80
8
 
14
 
! Отговори
до 123 преди 6 години
А за тая в Русия какво да кажем. Там е уникална.
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може вечно да мътиш водата в Европа.
78
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанците за пореден път доказаха че нищо не се е променило от времето на фашистка Франко.Свободен и независимост за насилствено присъединените Каталуня и Баския.