Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА

България не отговаря на критериите да приюти европейската агенция
30 сеп 2017 16:11, Екип на Dnes.bg
178
Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА
Снимка: Reuters

Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

В сравнителен анализ на получените 19 предложения, публикуван днес, Еврокомисията оценява кандидатурите по 6 критерия, определени от ЕС. Той ще бъде основа за вземане на окончателното решение от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, без Обединеното кралство, през ноември.

Още по темата

В кандидатурата на София слабости са установени в пет от шестте области на сравнение: помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Единствен без забележки минава критерият за географско разпределение, тъй като България няма домакинство на официален европейски орган.

От анализа на Еврокомисията става ясно, че българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в ЕМА.

Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата на агенциите, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването. България предлага да даде свои експерти, които да отидат в ЕМА при масово напускане на персонал.

Като плюс на българската столица е посочено, че досега тя не е получила домакинството на нито една официална европейска агенция.

Еврокомисията отчита готовността на България да построи до 1 януари 2019 г. нова сграда с площ от 30 000 кв м за седалище на ЕМА, както и че в града има 12 000 хотелски стаи, които да поемат гостите и командированите експерти. Като плюсове се посочват, че децата на служителите ще могат да учат безплатно в държавните и общински училища и че ще бъде осигурено здравно и социално обслужване на семействата на еврочиновниците.
При огласяването на анализа, Еврокомисията съобщи, че оценката е направена по обективен начин, използвайки само информация, подадена от държавите членки. Уточнява се, че оценката не представлява класиране или предварителен подбор".

В състезанието София е в конкуренция с градове от цяла Европа, включително Стокхолм, Барселона, Амстердам, Братислава, Букурещ, Дъблин и Виена.

Правителството на Бойко Борисов подаде кандидатурата на София за домакин на ЕМА в последния възможен ден – 31 юли. Предложението беше представено в Брюксел на 19 септември, като основният коз на българската кандидатура беше ниската цена за преместването и разходите по поддръжката.

В писмо до Европейската комисия служители на ЕМА изразиха притеснения от евентуално прехвърляне в София и още 5 града, заради опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация. Писмото се позовава на липсата в законодателството на разрешение за еднополови бракове.

В проучване сред служителите на ЕМА, публикувано тази седмица от "Файненшъл таймс", се казва, че ако агенцията бъде преместена в България, над 90% от сегашния й персонал би напуснал работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
25
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"В проучване сред служителите на ЕМА, публикувано тази седмица от "Файненшъл таймс", се казва, че ако агенцията бъде преместена в България, над 90% от сегашния й персонал би напуснал работа"А 90% от българите биха напуснали България, ако имаха възможност. Останалите 10% са роднини на управляващите...
117
5
 
13
 
! Отговори
славянин преди 6 години
''Единната и неделима'' *** ес се разпада неудържимо!
116
3
 
27
 
! Отговори
политическо решение преди 6 години
Френски дипломат беше казал,че приемането на България в ЕС е голяма грешка!Били сме приети под натиска на САЩ!
115
2
 
21
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
С тия които каним, ще ни се увеличат само разходите. Добре, че нашите калинки в правителството не могат да насосат една свястна оферта и че си бием ***....с...те. Така тия еднополовите няма да ни се натрисат и да си придават важности
114
1
 
34
 
! Отговори
Wake up and преди 6 години
open your eyes. Не ти е виновен съветският съюз брат, а сами сме си виновни. Че само с корупция и далавери сме по близко до братушките от колто до европейския съюз. Имаме прекрасна земя интересно кога ли, ще се намерят по-добри стопани за нея????? ......Жалко, че не сме ние.
113
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Fake news, Русака изработка. Нищо подобно не пише на с сайта на Европарламента.Руската пропаганда в пълна сила... А полсле ми твърдете, че нямало хибридна война срещу България от "Братушките"
112
1
 
41
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Най накрая да ви отворят очите!!!!!Ние имаме стратегическо значение като страна, пекрасна инфраструктура, университети с неграмотни самовлюбени ректори и декани дето се сравняват само със селските колежи и разбирасе управлявани от корумпирани мутри на които си умираме да се подмажем и харесаме. И правата си знаем и културата ни голяма а медицината ни е напреднала, с ракия лекуваме всичко!!!!!
111
6
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До обичКато не ти харесва джапанките в сака и на влака през Сербия с бежанците към Европа.Айде и по бързо се разкарвай че во.иш!
110
0
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 114 (обич)Нищо подобно! Не се ли замисли защо не сме център на нито една агенция?
109
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, ама на кой yмник му е хрумнала безумната идея да предлага България за център на агенцията по лекарства на ЕС??? Ми да бяха предложили да станем център и на Европейската Космическа Агенция тогава, а? Да изстрелваме ракети от Волуяк, а???
108
10
 
36
 
! Отговори
обич преди 6 години
Единствената държава без агенция във ЕС е България.Това говори достатъчно колко ни обичат на запад.Нито сме в Шенген нито във Еврозоната.Европа на 2 скорости като ние сме със Румъния на трета скорост.Никакво равенство и равноправие.Ние се натискаме там където ни мразят меко казано.
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, ама на кой *** му е хрумнала безумната идея да предлага България за център на агенцията по лекарства на ЕС??? Ми да бяха предложили да станем център и на Европейската Космическа Агенция тогава, а? Да изстрелваме ракети от Волуяк?
106
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да не идват. Ще си докарат западните ценности и мултикултурата. От Запада трябва да идват само мерцедеси и самобръсначки Жилет. Другото не струва.
105
3
 
6
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До анонименТова че бежанците не искали да припарват до България не се харесва само на някой *** аккъвто явно сте!
104
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звучно шамарче за връзкарите със съмнителна къдърност изготвили ккипчето за *** и мордор.Последното изречение показва къде сме ние.
103
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За много от пропуските - инфраструктура, организационни въпроси - добре, нека така да бъде. Но по отношение на " опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация" т.е широко отворени обятия за откровенната *** и/или лесбийство - направо си ги правете тия работи далеч от България, изобщо не ни липсвате. Затова и Европа запада:вместо здрава основа- разврат, оргии опаковани зад политически коректната формула " уважение и приемане на различието у другия" Да пази Господ !
102
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
никои не иска да припарва до бьлгария наи пресния пример са бежанцитедаже не искат да минават а ние искаме лекарствата да доидат тук прегрьдкитеи целувките нищо не струват тупат ни по гьрба от сутрин до вечер ама сиренетое с пари честито на глупаците
101
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема страшно, може и да не харесват мърлява София но Картофка е най-добрия кмет на Вселената, Суджука най-добрия премиер, гробарите най-добрите партийци.
100
0
 
11
 
! Отговори
Дупетат народен! преди 6 години
Не ми е братко твърде весело в началото на всеки пост та на кого му би харесало да спре да вдига тост след тост. Пържоли сочни да оставя и да преглъщам боб и грах на бедни милости да правя, да изоставя всеки грях та аз съм депутат народен, а Бог на избори не се явява, затуй и аз ще съм свободен, да постя със филе на скара. Да пости виж електората и да се труди нощ и ден, а аз ще ползвам се от благата, мандатът ми е преброен
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писмото завършва ли с Конгречулейшънс, че е важно!