Сблъсъци в Каталуния: Полицаи щурмуват секции и изнасят урни

Испанското правителство закити употребата на сила срещу референдума
Обновена: 1 окт 2017 12:27 | 1 окт 2017 12:27,
357

Снимка: Reuters

Гласуването на референдума за независимост на Каталуния доведе до сблъсъци, хаос и напрежение.

Граждани на испанската област, желаещи да упражнят правото си на вот, се сбиха с полицаи на някои места в испанския автономен район, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Управляващите в Мадрид обявиха гласуването за незаконно и запечатаха секциите, но хиляди каталунци се наредиха на опашки и вотът все пак започна.

AFP съобщава, че заради това на някои места органите на реда са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи.

Още по темата

Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

Испанското правителство защити употребата на сила.

"Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забраненият референдум", заяви представителят на кабинета в региона Енрик Мильо, цитиран от ДПА и БТА.

"Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим", каза още той, коментирайки полицейския щурм в избирателните секции.

"Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана", допълни Мильо. Той остро разкритикува "огромната безотговорност" на каталунските лидери.

"Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав", каза още Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния.

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без прикове, без да гарантират конфиденциалността на вота.

По-рано испански полицаи нахлуха и в секцията, в която се очакваше да гласува каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Пучдемон беше обявил, че ще гласува в секцията, която се намира близо до едноименния център на провинцията град Жирона, но на телевизионните кадри той не беше видян.

По-късно той пусна в социалните мрежи снимка как упражнява правото си на вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
11
 
6
 
! Отговори
ddd преди 6 години
Правото на самоопределение означава да имаш правото да се определиш като българин, турчин, испанец или друг и никой да не те репресира заради това. Но искаш ли да правиш незаконни референдуми, да отцепваш територии от държавата на която ти самият си гражданин и която ти дава хляба и свободата си е национално предателство и най-тежко престъпление. Сравненията с Косово са неуместни, Югославия беше изкуствено създадена ТОТАЛИТАРНА КОМУНИСТИЧЕСКА държава, част от мракобесния съветски съюз.
195
7
 
2
 
! Отговори
ОТ ИСПАНИЯ преди 6 години
До Анонимен 252 Ами да поискат и Кърджали и лудогорието аз съм за въпреки че не съм турчин не може насила да смесваш различни народи и етноси вижте какво стана с СССР и Югославия скоро и в Ес обеден съм а и не само аз а и много западни анализатори че и Марсилия ще се отцепи от Франция,вижте днешна Украйна изтока иска с Русия ами нормално те руснаци и украинци са различни хора въпреки пропагандата на Сталин,виждаме и в Македония аз се моля албанците да се отцепят една седмица сбор ще направя...
194
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Казан смърт на мускалката тролска из-ме-т
193
4
 
10
 
! Отговори
Зайфе юдише преди 6 години
Евр(оп)ейската демо(но)крация показа кървавото си античовешко лице!
192
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отцепването на земя , няма общо с демокрация. Стига правихте ПР на глупави партии. От такива като вас стават такива проблеми. Утре вие ще ходите да се биете , някой като поиска автономия в България. Мишкарри.
191
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода и за Казан вън руската федерация
190
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунската полиция и пожарната отказаха да изпълнят заповедите на Мадрид и да попречат на референдума и местните силови органи се опълчиха на изпратените от Мадрид джандари и войници
189
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неслучайно Испания не признава Косово,точно от страх че и Испания е уязвима както и Италия,Франция,Германия и Британия!Това сега обаче само ще радикализира и по-умерените а Испания знае какво е гражданска война и дори ЕС не може да я спаси ако те там не се разберат,справка Британия!От 41% ЗА сега ще станат над 50% искащите независимост заради ставащото днес!Започва да тлее нещо недобро.
188
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Значи казано бият .И кво стана демократичните ценности ,с право на самоопределение ? Демокрация ли ?
187
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента баските да се вдигнат срещу Мадрид, пък може и галисийците да поискат обединение с Португалия, и да се свършва с тази фалшива държава - подобие на Югославия.
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Ромите нямат държава защото в Индия са извън кастите . Даже и най низшият от най-нисшата каста стой по-високо от циг..ганит.е .
185
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, но 50 милиона ако нямат военна техника са обречени. Ако руснаците им дадат танкове и ракети, кюрдите ще се освободят. Войната вече не зависи от бройката войници, а от техниката, с която разполагаш. Турция и Иран имат добра военна техника и мачкат кюрдите. Но и на това му идва края. Кюрдистан ще има държава. Въпрос на време е.
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Испанското правителство закити употребата на сила срещу референдума"---ЗАКИТИ употребата на сила?
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите имат 2 милиарда държава в Индия. ...Това не е точно така. Пък и 50 млн си е сила. Кубрат колкото и да е силен петима ще го бият на почивки.
182
0
 
11
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Сега е най-удобния момент монархът Фелипе Номер не знам си кой, да абдикира и да обяви Испания за република. Фелипе е пряк наследник на фашисткия режим на диктатора Франко, и е с изтекъл срок за трайност.
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите имат 2 милиарда държава в Индия. Кюрдите нямат държава, защото ги мачкат съседите. Когато съседът ти е по-силен военно, той те превземе и те пребива. Това е все едно Кубрат Пулев да дойде и да ти вкара 2 тупаника и да те пребие. Ти може да си прав, но си пребит и лежиш на земята. Същото е и с кюрдите. Те искат сами да си коват съдбата, но идват някакви психопати като Кубрат и ги бият. Е, рано или късно наслиникът изпада в криза и тогава падналия на земята надига глава лека - полека.
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама не само в интернет се подвизават!...И те като патридиотчетата...
179
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е каталунската полиция това, а националната Гуардия сивил или жандармерия. И по Конституция няма никаква работа в автономията.
178
0
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
мечтая да срещна някой соросоииид на живо да почне да ми обяснява колко бил демократичен запада за да му разбия мръсната лъжлива сура с едно круше,ама не само в интернет се подвизават!
177
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите са 50 милиона народ. Рано или късно ще имат държава....Като са 50 млн.защо до сега не са съумяли да си организират държава?За да подпомогнат мисловният ти процес ще ти напомня, че и ромите също не са по-малко. Те също нямат държава. Защо ли.Стопли ли малко?