ЕС в ступор – не може да подкрепи Каталуния, нито Мадрид

Руски експерт: Ситуацията се разви по най-лошия възможен сценарий
2 окт 2017 09:07, Елка Василева
152
ЕС в ступор – не може да подкрепи Каталуния, нито Мадрид
Снимка: Reuters

Ситуацията в Каталуния се разви по най-лошия възможен сценарий, коментира вчерашния референдум за независимост в испанската автономна област руският политолог Екатерина Черкасова, цитирана в "Газета".

Секциите са запечатани, урните - иззети, блокирана е електронната система за броене на гласовете. Нещо повече, доколкото е блокирана, един човек може сега да обикаля секциите и да гласува безброй пъти. Това вече не може да се нарече референдум - само обикновено допитване, обяснява тя.

"Борбата на каталунците за независимост предизвика, включително в западни медии, асоциации с кримския проблем", напомня изданието анексията на украинския полуостров от Москва през март 2014 г. след операция на руски специални сили и референдум за присъединяване, оспорван от Киев и Запада.

Каталунските събития няма да променят отношението на Европа към проблема с Крим, прогнозира руският аналитик Фьодор Лукянов.

Още по темата

"Двете теми изобщо нямат връзка от тяхна гледна точка (. . .) Защото те смятат кримската ситуация за военна намеса, а тук нещата стоят другояче", казва експертът.

"Резултатът от вота естествено няма как да бъде признат - референдумът не отговаря на никакви критерии за свободно и честно гласуване, но същевременно това нищо не означава, защото властите на Каталуния ще се позоват на народната воля - разсъждава събеседникът на "Газета". - Започва остър политически сблъсък. Силовият метод не решава нищо. ЕС е в ступор - той не може да подкрепи Каталуния, нито пък обаче и безумните действия на Мадрид. В Европа кажи-речи ненадейно избухна сериозна политическа криза."

Според Черкасова каталунските власти може да провъзгласят независимост въз основа на вота, но без да постигнат желаните последици. Мадрид може да прибегне до мерките, предвидени в конституцията за защита на общодържавните интереси - да обяви извънредно положение, да изпрати каталунското правителство в оставка и да организира там предсрочни избори.

Няма никакъв шанс страните да се споразумеят, "при това каталунското правителство постави политическата си съдба в зависимост от референдума - те вече няма как да свият встрани от този път", казва Черкасова. Затова по думите й нещата вървят към разпъждане на местното правителство.

"Изумен съм от действията на Мадрид", посочва Фьодор Лукянов, напомняйки, че според анкетите мнозинството каталунци не са искали независимост. "Защо му е на Мадрид да прави тоя цирк, който, обратно, настройва населението на Каталуния по съвсем друг начин?", пита се той.

"Това ми напомня последните съветски години и реакцията на съветския център в отговор на сепаратистките процеси в периферията. Знаем как приключи това", добавя експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята на Тръмп да разцепи ЕС върви добре явно.Напълниха ни с ***. Сега и Испания ще се раздели. После и мюсюлманска държава в центъра на Европа може да направят. Бавно, но сигурно ще разкажат играта на Евросъюза.
80
2
 
12
 
! Отговори
да помислим преди 6 години
ЕС бил създаден да няма войни ?Изпълнява ли той това си обещание след като Испания е пред война?
79
4
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Испания ще си остане цяла и ще граничи със Каталунската държава да не мислиш че тоя референдум някой ще го признае ще има нов реерендум и Каталуния ще си отиде независимо какво казват експерти като теб.
78
1
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Май пишеш за себе си.Работоспособност, образование, .. в България не сме по-назад от Германия. Съвсем други са причините, ама с охлювско мислене ще стигнеш до причините след няколко века.
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС имa огромно неравенство и няма демокрация всички работят усърдно ама немеца получава по-високо заплащане. ЕС е съюз основан от *** и тънки мошеници, които искат да си лежат пред телевизорите и да вземат помощи, а българите, румънците и поляците да им доставят пица по домовете
76
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 78 "А Сърбия защо на даде референдум на Черна гора , Албания , Босна , Хърватия др окупирани от нея ?"Не пиши наизуст. Албания никога не е била в Юголславия. Словения,Македония и Черна гора се отделиха без война. Такава имаше в Хърватия и Босна.А че, Югославия беше изкуствено създадена държава от Великите сили е факт. Между народи които не се понасяха. И след като вече не им трябваше, я оставиха на самотек и логично се разпадна. Макар,че русофилите твърдят обратното.
75
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 87Простолюдието в тебе цари :) Много пишеш нищо не казваш. ЕС е създаден главно , за да няма конфликти и войни. Никъде не пише , че трябва да имаш равни пенсии с Германците - при положение , че нито си им на образованието, нито на работоспособността. Такива глупости , дето пишеш за равенство бяха за един деуг съюз , чийто управление още харчи милиарди левове :)) ***.
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи в Сирия може да се подкрепя сепаратизма и свободната сирийска опозиция ама в Испания не може да се подкрепя свободната каталунска общност ?! Лицемерието на Брюксел лъщи със Косово, Сирия, Иран, Ирак и Крим и санкциите към Русия и Украйна За туй сега мълчат като женски полови органи.За инските споразумения защо не наложиха санкции същ и на Украйна ?
73
3
 
14
 
! Отговори
евроидиотия преди 6 години
ЕС не е държава ,а общност в която колониализма на 19 век е заменен с еврокрация .Поради факта,че всеки гледа да направи повече пари от другите общността е продажна и корумпирана.В нея всеки може да има мнение под шапката на американския Пентагон .От Макрон до Борисов всеки може да пелтечи нещо ,но когато стане криза каро в Сирия или сега всеки се ослушва и почва да нервничи.
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като Косово беше отделено от Сърбия, няма изненада, че и на други места в Европа ще има отделяния, както стана и продължава да става. Разбира се винаги има хора с двойни стандарти - за едни може, за други не. Например според номер 81 фашистите може да избият законно избраните на държавни длъжност членове на БЗНС през 1923, вкл. и министър-председателя Александър Стамболийски.
71
5
 
0
 
! Отговори
123 преди 6 години
ostavete gi tiq katalunci sled 5g shte pochnat da jiveqt v mizeriq
70
3
 
12
 
! Отговори
е преди 6 години
Никой не вярва в ЕС,даже Юнкер. Питайте го . д
69
2
 
7
 
! Отговори
мда преди 6 години
На ЕС продължават да се случват лоши неща.И пак поради липса на външна политика ,помните как след Сирия и липсата на евроволя дойде мигрантската криза.Путин усети ,че ЕС е фалш и ги преметна с Асад .После присламчи и Ердоган .Сега вече в самата територия на ЕС става кризата и просто не ми се мисли какво ще последва след тоя трус.Щом 1 мил сирийци ни разклатиха лодката представете си испанския случай в контекста на излизане на Англия какво ще направи.
68
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А слагате минусчета за Сърбия , но викате на ЕС лицемери :) А вие какви сте ? Сърбия пуска всички държави след война ? Нито един референдум няма - само патрони и рязане на глави. Смешници. Разлика между вас и тея които нареждате цял ден НЯМА.
67
15
 
6
 
! Отговори
До болбоп преди 6 години
В царство България националното предателство се е наказвало със смърт. Вапцаров е бил част от тайна организация, финансирана от Москва, която впоследствие става причина за избиването на цялата бг интелигенция. Нещо повече - нашите власти са били прекалено меки. Трябвало е да бъдат избити всички комунисти.
66
4
 
11
 
! Отговори
т преди 6 години
За втори път ЕС доказа,че не е състоятелен като общност след сирийската криза в която нямаше позиция сега следват тъпоумните усмивки .Най -гадното е че тия еврозелки мислят ,че след като Каталуния иска в ЕС всичко си е по старому . Алчни хора .
65
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Сърбия защо на даде референдум на Черна гора , Албания , Босна , Хърватия др окупирани от нея ? Точно Сърбия да давате за пример.....е жалко. Държавата избила най много хора в модерна Европа.
64
9
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Айде бе? Ти да видиш! Лош сценарий? Дрън-дрън.Изпуснаха малко парата, поуспокоиха се, сега нещата ще си останат по старому.Испания ще си остане цяла.
63
3
 
9
 
! Отговори
Ами сега преди 6 години
И испанците ще дадат фира.След това очаквайте сценарий СССР-2!Интересно ако се разтури този измислен ЕС бедна България колко дена и как ще оцелее без ЕС?
62
7
 
25
 
! Отговори
bolbob преди 6 години
Видяхме истинското лице на демокрацията:"озъбено свирепо куче"Н.Й.Вапцаров разстрелян от български фашисти в демократичното царство България