"Република Каталуния": Високата цена на абсурдните илюзии

Дойче веле: Предстои вероятно дълга окопна война
23 окт 2017 22:02, Елка Василева
132
"Република Каталуния": Високата цена на абсурдните илюзии
Снимка: архив, Reuters

Идеолозите на автономията напълниха главите на каталунците с шокиращо абсурдни илюзии за бъдещето на "Република Каталуния". Започващата седмица ще отведе всички актьори в каталунската драма към политическо минно поле, пише Дойче веле.

Няколкостотин хиляди души излязоха на улицата в Барселона, след като испанският премиер оповести следващите си стъпки в опасния политически покер около независимостта на Каталуния. А те гласят: ограничаване на каталунската автономия и разпускане на каталунското правителство.

Мариано Рахой едва ли може да направи нещо друго, като имаме предвид лавиращите маневри на каталунския лидер Карлес Пучдемон. В предишни етапи на тази криза Рахой и неговото правителство извършиха доста политически глупости, но в случая нямат особен избор, защото нито една държава не може да допусне да я разиграват по този начин.

Още по темата

Част от каталунците в момента са опиянени от революционни чувства. Веят се знамена, пеят се бунтовни песни, скандират се лозунги на непокорство, а всичко това създава чувство за общност и приповдигнато настроение. Хората са малко като на купон и това настроение е обзело най-различни прослойки - млади и стари, чиновници и университетски преподаватели.

Правителственият говорител в Барселона реагира сдържано и каза, че сега трябва да се отговори с разум и сърце, но не и спонтанно. Това предупреждение като че ли е позакъсняло, след като Карлес Пучдемон и неговите привърженици през последните две години непрекъснато раздухваха огъня и помпаха с емоции въпроса за независимостта.

Това много напомня на Brexit

В каталунската драма се открояват няколко прилики с Brexit-а. Въодушевлението у част от каталунците се подклажда от масивна дезинформационна кампания. Нейните автори пропагандират шокиращо абсурдни илюзии за бъдещето на "Република Каталуния" и за нейните икономически възможности. А мнозина сякаш изобщо не искат и да знаят какво ги очаква в бъдеще. Това само би развалило приповдигнатото им настроение.

Така например много от привържениците на независимостта все още вярват, че Каталуния ще остане в ЕС, че животът им ще продължи както досега, че каталунският износ ще процъфтява и занапред, а Европа все някак ще се притече на помощ. И всеки, който твърди обратното, е просто мърморко и зложелател. По същия начин привържениците на Brexit-а и до днес попиляват всеки, който ги предупреждава за последиците от излизането на Великобритания от ЕС.

Привържениците на независимостта са се вкопчили в илюзиите, които им бяха набити в главите от идеолозите на автономията. Те подклаждат сляпо въодушевление и загърбват реалностите. Своя принос даде и Карлес Пучдемон, отстъпил инициативата на хора, които вече не можеше да контролира. Да не забравяме и регионалния телевизионен канал ТВ3, който се превърна в пропаганден рупор на независимостта.

Навлизаме в минно поле...

Започващата седмица ще отведе всички актьори в тази драма към политическо минно поле, където вече никой не може да избегне случайните експлозии. Защото ако в петък Мадрид суспендира автономията, положението може да стане критично.

Мариано Рахой трябва да потърси подкрепа от добри познавачи на Каталуния и от такива политици, които ще намерят среден път между юридическата неотложност и провокацията. Трудно ще бъде занапред да се управлява този полуавтономен регион, без да се дразнят излишно каталунците. Бурето с барут лесно може да хвръкне във въздуха.

Карлес Пучдемон и неговите хора трябва най-сетне да докажат, че могат да мислят с главите си, а не с други части на тялото. Най-добре ще е, след като Мадрид суспендира поста му, Пучдемон да направи място на някой не толкова радикален лидер, който би могъл да преговаря с Мадрид. Но на Пучдемон може би всъщност му е все едно дали неговият регион ще се провали - важното е той самият да загине от геройската смърт на мъченик за националната кауза.

Високата цена на илюзиите

През следващите дни ще се разбере накъде върви Каталуния. Навярно ще се води дълга окопна война, която ще постави на изпитание испанската демокрация и за години напред ще навреди на икономиката. А за самата Каталуния с всеки изминал месец политическата и икономическата цена на мечтата за независимост става все по-висока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички нападат Франко ,но Рахой е далеч от него .Самата конституция от 1978 г подкопава целостта на кралството за сметка на подобни райони като Каталуния.Неминуемото стана.Сега и да прилагат тоя член 155 какво от това.И в нашата конституция пише ,че няма партии на етническа основа,но какво от това. 40 г пропаганда плюс автономия е същото като ДПС в България.
84
16
 
17
 
! Отговори
еврокеш преди 6 години
До minava6tАлооу, евроскептиците, фащайте пътя за Русия, там е само щастие и благоденствие и човешки права ... и ВИЗИ за цивилизования свят!
83
16
 
9
 
! Отговори
minava6t преди 6 години
Всеки би трябвало да сложи шапката си отпред и да изтрезнее, защото утре може да е късно.Тези които се обосновават на българската конституция и други документи да знаят,че те не важат. Европейските закони и решения са над националните и решенията на европейския съд са задължителни.А европейските закони не отричат "развода". Показателен е примерът с Каталуния,северна Италия и Германия дори-в бъдеще. ЕС е мъртвородено отроче от което ще се родят много малки държавици.ЕС гние и миризмата на плът е
82
12
 
16
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 6 години
Пpocт народ - слаба държава! Натам вървят каталунците и по това малко си приличат с нас българе. Мечтите са едно, реалността съвсем друго и ако приказките на алчните политици популисти не си останат само в кръчмата на чашка, ги чака голям чeп!
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пазарджик,; Но не е изключено да има региони с такъв сатут защото главорезите(националисти) водят политиката към това-всеки да си е в своята кошаара и сам да се самоуправлява. Тогава ще видим кои са генетично недоразвити за да не могат да управляват държавата си и кои крадат собственната си държава.Омръзна ни да ни плюят и показват като причина за всички злини в тази страна.А това което каза Касабов под купула на Парламента?Това приемливо ли е? А това което ежедневно бълва Симеонов и шайка?
80
7
 
3
 
! Отговори
minava6t преди 6 години
До Европейка; Твърде далече отиваш до цар Борис Първи. И според мене твърде рано се изказваш за това, че България още тогава е решила проблема. Не е решила, те първа предстои България да плати за кървавите кланета през последните 140 години. За екстрадацията на милиони национални малцинства и ограбването на имуществото им. Аз не бих бил толкова оптимист колкото тебе. И испанците мислеха,че Франко реши въпроса с Барселона но уви-вижте не е решил. Пролятата кръв никога с нищо не се измива.
79
7
 
9
 
! Отговори
minava6t преди 6 години
А къде са радетелите на демокрацията, човешките права, и правото на самоопределение на народите. В този сайт съм виждал много горещи последователи и подкрепащи други малцинства в стремежа им към отцепване. Когато мечката дойде до вратата на Европа всички се стреснаха, а народната мъдрост гласи "Ако мечката играе у комшията ще дойде и у вас". Сиреч и друга поговорка гласи "Не замервай къщата на съседа си с камъни , ако и твоята е стъклена". Дойде време Западът да е обект на "Разделяй и владей"...
78
5
 
6
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Тези проблеми са заложени от конституцията-Испания,както и Германия,Италия са обединение на полуавтономни провинции.Затова идват малки местни фюрерчета,които искат цялата власт.Българският цар Борис Първи е знаел,че силната държава е единната държава.Затова е наложил християнството и направил от племената един народ.Неговият принцип е бил-един народ,един език,един цар,един бог.Тези автономии и автономийки ще върнат Европа в Средновековието-раздробини кралства и графства.Кой има полза?ФАЩ!
77
0
 
3
 
! Отговори
vvv преди 6 години
Знамето е на Социалистическа република Каталуния. Знамето на Каталуния няма триъгълника и петолъчката. Правете разлика!
76
3
 
10
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 6 години
Тези кретене ако си помислят само какво ще изгубят от ликвидирането на Барса няма да мръднат.Нито Меси,нито някой от големите им звезди ще остане,че да рита в окръжната каталунска лига.Цялата икономика ще им се срини и ще търсят пари и инвестиции под дърво и камък.В целия свят има ***,но умните хора не ги допускат до политиката. Ха са ги допуснали,ха са се ужилили. Хитлер е доказателство за това. Когато се говори за независимост трябва да се гледа устройството на Швейцария!!!!!
75
3
 
8
 
! Отговори
На Пучдемон преди 6 години
много му се искаше да си плюе кукучките в една чинийка с Меркел и другите,и много избърза!Сега ще види как политическия валяк ще го смачка бавно и окончателно!
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно сте прав господине с коментар 86 . При нас е абсолютно забранено със закон приет и доктрина която трябва да следват всички пол сили и медии правото на самоопределение , на сдружаване на хората . Направо е страшно ако си помислиш какво може да ти се случи ако решиш да се отделиш -кръв ще се лее от зомбираните националисти .
73
0
 
9
 
! Отговори
Пазарджик, преди 6 години
не смесвай очевидно различни неща. България е унитарна държава /знам, че 90 % от населението у нас не е наясно със съдържанието на елементарни термини, но това е положението/и няма региони, които имат самостоятелността на Каталуния. ТЯ ИМА САМОСТОЯТЕЛЕН СТАТУТ. У нас няма подобни.
72
5
 
10
 
! Отговори
80, преди 6 години
Така е, но все пак днес Косово си е самостоятена държава.Значи за Косово може, за Каталуния - не?Очебиен двоен стандарт в ЕС. Гледат на изпуснат развити региони.
71
5
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
кои са виновни за развода.--- политиците със своите лозунги итилия за ителянците и дискриминация и тека се възродиха каталунските герой да искат своя република по моето мнение разбирасе пази боже същото ще стане унас стези дискриминация с турците и ромите.политиците са без чуство турчина и рома са родени в бг предимно са българи а после нациолноста.и те милеят за българия.и те си обичат родината и те са патриоти
70
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спуснатата поръчка е да се пише против правото на хората свободно да се самоопределят. У нас, както винаги, тя се изпълнява стриктно от писачите по сайтовете и по медиите. Затова бг телевизии не гледаме от години. В сайтовете поне има споделени мнения, които отразяват по-реална картина и по- обективно мислене. Тъй като мисленето принципно отсъства при писачите и т.нар. журналисти, изпълняващи поръчките.
69
1
 
12
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
Сложна работа направиха каталунците.Те са свободолюбив и работлив народ,но положението никак не върви на добре
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че Дойче са се разКвичеле се споменава още в първото изречение. Това ми спести по-нататъшното четене.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 80 Почти си прав,но военните сблъсаци в Хърватска започнаха преди тези в Босна,като Белград отначало се опитваше да спре разпада на СФРЮ,но видя ,че няма да сполучи и се преоринтира към присъединяването на територии които са населени със сърби или имат стратегическо значение,но и тук не успяха.Косово си беше загубено,голямата раждаемост на албанците превзе Косово,а и сърбите се изселваха поради албански натиск.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46"A защо Косово и Босна не бяха илюзии?"Босна беше република със статут равен на другите такива в СФРЮ. И според конституцията на СФРЮ,всяка република имаше право да се отдели.Всъщност и Слобо не го оспорваше. Словения и Македония се отделиха без война. При Хърватия и Босна, сърбите не оспорваха правото им да се отдселят.Имаше война само в населените със сърби територии,да се присъеденят към Сърбия.Косово е подобно на Каталуния. И двете са автономни области,без право на отделяне.