България получава с 500 млн. лв. повече от ЕС догодина

Рекорден бюджет на ЕС – за страната ни са 4,24 млрд. лв.
27 окт 2017 07:00, Елка Василева
43
България получава с 500 млн. лв. повече от ЕС догодина
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще има през 2018 г. рекорден бюджет - почти 147 милиарда евро, което е с около 10 милиарда повече от този за 2017 г. Това прие Европейският парламент на заседание в Страсбург. От тях България ще получи над 2 млрд. евро или 4,24 милиарда лева.

Това съобщи за "24 часа" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той е избран за единствения български представител в 28-членния преговорен екип за евробюджета.

“Договорените пари за 2017 г. са били около 3,7 млн. лв. Това означава, че ако успеем да постигнем тавана и завършим всички проекти, за да получим прогнозните 4 милиарда и 240 милиона лена, следващата година ще усвоим с половин милиард лева повече от тази”, разясни Новаков.

Малко над милиард и половина лева ще можем да инвестираме в градска среда. Точно толкова ще са и директните плащания към фермерите в България.

За развитие на селските ни региони ЕС дава 750 милиона лева.

Около 360 милиона лева печелим за заетост, особено за младежката, защото България е една от страните, които се справят много добре - почти 60 000 младежи са започнали работа на места, осигурени през програми и мерки, финансирани от ЕС и от републиканския бюджет”, подчерта Новаков.

“Внасяме 1 милиард в бюджета на общността, а получаваме 4 милиарда и 200 милиона. Ние сме сред облагодетелстваните държави”, изтъкна евродепутатът. Той обяви още, че расте и бюджетът за Европейската агенция за гранична и брегова охрана “Фронтекс”.

“Бюджетът на ЕС е най-високият в историята, и то на фона на Brexit и останалите предизвикателства. Предвидените в него плащания за България са успех. Ще подкрепят растящия икономически ръст на страната ни”, допълни Новаков.

Той направи паралел, че в миналогодишния бюджет такива суми е имало единствено в земеделието. За всички останали сектори нивата на финансиране се завишават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Мале, мале...... Що пара за "усвояване"......
38
5
 
0
 
! Отговори
ПАРИ ЗА МУТРИТЕ преди 6 години
ОЩЕ НЯКОЙ МИЛИОН В СМЕТКИТЕ НА БОРИСОВ И ПУДЕЛИТЕ МУ. ЗА НАРОДА- ТРОХИ. О, ЕВРОПА СПИ ЛИ, О ЕВРОПА НА ВИДИ ЛИ??? МУТРИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА ДОВОЛНО ПОТРИВАТ КРАДЛИВИ РЪЧИЧКИ.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно, има недоволни даже когато ни дават пари. Ако имате малко съвест и срам поне по тази тема си замълчете.
36
2
 
4
 
! Отговори
стефан преди 6 години
Парите от ЕС трябва да се инвестират преди всичко в по-изостаналите региони на страната, като се създадат трайни работни места и се спре миграцията към София и още няколко града.Това едва ли ще се случи при тоя тип управление. Да се надяваме на по-добри времена!!!!!!!!!!
35
2
 
16
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 32С две думи, забравил си явно, че преди да влезем в ЕС, тоест преди 2007-*** година, България беше много, ама много по-зле от сега. Не че сега вече не сме зле, ама ти явно забравяш колко много по-зле бяхме, и сега щяхме да сме още по-зле отколкото бяхме преди това!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 832598918С две думи - ако не бяхме в ЕС-то щяхме да се развиваме подобре --------------------------------------------:D Я си спомни каква мафиотска *** бяхме преди да влезем в ЕС пък тогава приказвай опорните точки от Москва
33
4
 
4
 
! Отговори
факти преди 6 години
До Берлинплащаш данъци , за да има за " гостите ' на Меркел
32
12
 
8
 
! Отговори
832598918 преди 6 години
с две думи са 3 .24 млрд , защото трябва да извадим вноската , която плащаме .проблемът е ,ч е си загубихме независимостта , държим санкции , от които губим , унищожихме си леката промишленост , машиностроенето , земеделието / въобще сс/ , енергетиката . .С две думи - ако не бяхме в ЕС-то щяхме да се развиваме подобре
31
5
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
За какво плащам аз данъци?! За да ги пратят на мъpзеливците в България ли?! Вас фюр 'нен Шайс!
30
3
 
9
 
! Отговори
666 преди 6 години
Ха, ха, ха! Като чета коментарите виждам, че червените *** са бесни, защото в България ще влизат нови милиарди левове, а те няма да могат да крадат. Как слюнки им текат от бяс и не могат да напишат нищо смислено.
29
0
 
1
 
! Отговори
ХанкоБрат преди 6 години
До \ Много точно и ясно казано. И аз се питам същото!
28
2
 
18
 
! Отговори
\ преди 6 години
много ми е интересно от какво ще се издържа българския "бизнес", когато в БГ спрат да влизат свежи пари от евро-социални-държавни помощи. При - никаква инфраструктура, бездействаща икономика, и демотивиран народ
27
4
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 24В този ред на мисли, надявам се не очакваш аз да ти изброявам всички детайли от ежедневната ми работа?По европейски фондове - маса пари ги няма. Парите се бавят, абе накратко - икономиката буксува и тъпчем на едно място.Говоря за големи фирми, за истински бизнес, а не за "бизнес" като този по морето с хотели, хотелчета, ресторанти, ресторантчета и кебапчийници.Ти ако си горд собственик на павилион за закуски и гевреци и си получил пари от ЕС мога само да се радвам за теб!
26
6
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 24 (До 23)Виж какво, България е много малка страна спрямо световните мащаби. В смисъл, това не ти е нито САЩ нито Русия, да не говорим за Китай.Тук сме една шепа хора и всички се познаваме.Ако на село имаш някаква фирма и си подал някакви документи, не мога да направя нищо друго за теб освен да ти пожелая успех.Макар че силно се съмнявам това което пишеш да е истина. По-скоро си някакъв герберски *** или знам ли какво.Пак повтарям - повечето в България се познаваме...
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обръчите от фирми около управляващата мафия ще намажат с 1 милиард лева повече
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23 Толкова нелепи неща говориш , че чак ме е срам да ти пиша. Кои били тея фирмички ? Трябва сега поименно да ти изброявам фирми ли ? Ти сигурно се шегуваш ? Това да не ти е 99та година да ми говориш за конспирации и лъжи . Масово фирмите си използват евро фондове . Аз също съм подал документи за този програмен период. Твоята фирма , не е критерии. ...Има явно много по находчиви от вас :)) Бизнеса , не спира с теб.
23
7
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 21Поименно другарю, поименно? Кажи ги, кои точно са тия знайни и незнайни фирми и фирмички които са получили легендарните пари от още по-легендарните фондове???Аз съм в голяма фирма която не разчита на окрадените пари. Нещо повече - след като работим по програми финансирани с такива европейски пари, оказва се, че тези пари към настоящия момент ги няма.Ти ходи на училище и избягвай да поучаваш. Междуфирмена задлъжнялост, стагнация, в момента икономиката ни е в хаос!
22
5
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Най-вярната констатация е тази на номер 4.Тези 45 години див азиатски комунизъм по съветски образец ни направиха най-бедната държава в Европейския Съюз.И логично всеки може да си направи извода от това, кои са тези "незнайни юнаци" които ще крадат най-много от тези парички. Нали се сещате кои са? Бившите комунисти, днешни капиталисти, "бизнесът" с една дума, който мрънка срещу увеличаването на заплатите и иска премахването и на малкото което ни е останало към ниските заплати - класовете.
21
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20Вземи се хвани на училище да ходиш,че не ти стига акъл. Около мен десетки малки фирми получиха пари от фондове и нямат нищо общо с партии. Подават си документи.Вие тук драскачите , не знам на коя планета живеете ама, не е нашата :))
20
8
 
10
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
Ми да фана да се запиша в партия ГЕРБ, а?Какво ще кажете? Мисля че е много добра идея, само така ще мога да се възползвам от тези нови половин милард лева! Иначе, за народа (безпартийните, нечленуващи в ГЕРБ български граждани) ще има пак по една студена вода. Даже не знам дали ще е чиста. Щото в много от по-малките градове в страната тече кафява. Въпреки подаръците от Европейския Съюз...