Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС

Брюксел развенчава фалшиви новини за Европа, пуснати от Кремъл
29 дек 2017 15:30, Екип на Dnes.bg
301
Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Какво не се случи през 2017 г. Така се нарича годишният обзор на специалния отдел в Европейската комисия, който се занимава с развенчаването на руската пропаганда в ЕС.

Според анализа през годината фалшивите новини с руски източник са заливали европейските медии, като основната стратегия на руската пропаганда е да представя Кремъл като миролюбив и добронамерен и да хвърля вината за всичко върху "лошия Запад".

Отделът, който се представя като "разбивач на митове", посочва, че пророкуваните от гласовете на Москва гражданска война в Швеция и окупирането на Европа от САЩ не са се случили. Приписваните на папа Йоан Павел Втори думи, че притокът на мигранти трябва да бъде спрян, не са казвани, а американски самолет не е изпускал атомна бомба над Литва.

Еврокомисията разказва какво стои зад добилите популярност публикации, че коледната украса в шведски град е била свалена по искане на мюсюлмански организации. Проверката показала, че осветлението било демонтирано от уличните стълбове, тъй като било много тежко и имало риск да падне върху минувачите.

Обяснява се и видеклипът за разграбвана от мигранти коледна елха в Швеция, което всъщност е филмирано в египетски мол.

Европейската комисия развенчава и публикациите в руски пропагандни сайтове, че естонската президентка Керсти Калюлайд е отказала да поздрави за Коледа православното руско малцинство, като обяснява, че държавният глава произнася само едно приветствие, което е адресирано към всички граждани.

Отхвърлят се и информациите, че на 1 януари украинският президент Петро Порошенко е приет в критично състояние в болница с алкохолно отравяне, които се приписват на Би Би Си с обяснението, че британската медия не е пускала такава новина.

Отделът за борба с руската пропаганда смята, че Кремъл се опитва да се представи като “невинен участник на международната арена, който прави всичко за разрешаване на световните проблеми, но непрекъснато се натъква на преследване от страна на Запада”. Като аргументи тук се посочват твърденията на Владимир Путин от годишната му пресконференция преди дни, че Русия не участва във военния конфликт в Източна Украйна и че Крим сам е решил да премине в състава на Русия при честен вот.

В същото време, се казва в анализа, "Западът" е определян като "русофобски" и му се приписват намерения да унизи и дискредитира Русия.

ЕС е представян от прокремълската пропаганда като "недемократичен", "неблагонадежден", "аморален", "използващ двойни стандарти" и "упадащ".

За целта Кремъл използва не само медии, но и официални представители на администрацията и дори министри, се казва в анализа. Цитират се интервюта на руския външен министър Сергей Лавров, че НАТО е обещала на Русия да не се разширява на Изток и че пактът тайно разполага войски в Полша и в Прибалтика, като и двете твърдения се опровергават.

Статията, представяща анализа, не споменава изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Москва е спасила българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

Според Европейската комисия основната цел на руската пропаганда са украинските граждани, които са подложени на най-голяма част от разпространявани от прокремълски издания фалшиви новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още по темата: РусияЕСпропаганда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е, че е вярно каквото казват руснаците. Пак сме в пропадащия съюз.
182
14
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Хаха. Точно руснаците са си баш европейци. Едни от малкото останали. Западна Европа ще бъде много бързо претопена и хвърлена в мрак. Първия път беше с приемането на християнството. Така наречените Тъмни векове. Сега вече ще е за последно. Защото ще се смени генотипа. Дерзайте горди членове и членки на великия ЕС. Хаха. Ега ти пародията.
181
1
 
5
 
! Отговори
Dumb and Dumber преди 6 години
"Брюксел развенчава фалшиви новини за Европа, пуснати от Кремъл"вместо коментар - пословица:"Всеки *** се стреми да говори умни неща."колко мъка, мъка...
180
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пропаганда и оръжие пари има но за здравеопазване йок!! Цеееееели 2.3% от БТВ на *** се отделят за това:)
179
10
 
11
 
! Отговори
прекрасна статия преди 6 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че се възхищавам все повече и повече от руската пропаганда. Благодарение на вас станах горещ привърженик на руската пропаганда и направо се влюбих в нея! И на мен ми се прииска и ние, в България, да имаме още повече от тази така хубава руска пропаганда и да и се наслаждаваме. Желая по-често да пишете за симпатичната руската пропаганда! Ще доставите огромно удоволствие на цялата аудитория!
178
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен" Брюксел развенчава фалшиви новини за Европа, пуснати от Кремъл"хе хе "защо руснаците масово бягат в лошия Запад"ха хатука състезание за опашати лъжи ли има?Всичко лсно се проверява! Стига сте се излагали!
177
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо руснаците масово бягат в лошия Запад ;)Защото не вярват на Путин и Медведев, че живота в Русия е добър :)))
176
12
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
НА КРИВА ДЕМОКРАЦИЯ - ВСЕ РУСНАЦИТЕ СА И ВИНОВНИ!
175
4
 
13
 
! Отговори
Познато преди 6 години
нещата ми напомнят като преди *89, само че някак наопаки.Преди се борехме по същия начин със западната пропаганда, сега се борим с източната......и после нашия лагер се разпадна.....
174
1
 
2
 
! Отговори
Да се чете: преди 6 години
"Брюксел развенчава фалшиви новини за Европа, пуснати от Кремъл" - парите за информационните войни с Русия са пред вас:):):)
173
8
 
9
 
! Отговори
ОТ ИСТИНАТА БОЛИ преди 6 години
"Недемократичен, упадащ... ЕС"това е пположението.И оборето го де! Англичаните има усет за тези неща- винаги като почне упадък - евакуират се!
172
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, ама американците пък защо бият ***, а?
171
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавай да влизаш втубите , там ти е мястотобулгарски кретеноид .
170
2
 
7
 
! Отговори
МНОООГО СТАРА ИСТИНА преди 6 години
РУСНАКА ОБИЧА:--МИЗЕРИЯТА ...--ВОДКАТА ....И...."ЗДРАВАТА РЪКА"...ЗА ДА ГО НАЛАГА .../...ИНАЧЕ ТАМ--нема "управия"....това е то --------"КУМАНСКОТО МИСЛЕНЕ"НИЕ ОТ ГОДИНИ /ПРЕДИ СУЛТАНА/....СМЕ ГИ ПОЛЗВАЛИ ЗА НАЕМНИЦИ ПРИ ВОЙНИТЕ...!
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А такива кат са направобезплатни , защото в главатаняма никой .
168
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не е смях , а страх ."Никой не го е страх от ***. Десетките хиляди пропагандни клипове и статии за руското "безаналогово" оръжие предизвикват само смях. Често влизам в тубата да се посмея с руските малоумици.
167
0
 
3
 
! Отговори
До 175 Либерал преди 6 години
Млък бе, не шта с ник. Ще построат паметник на задноте ти части .....
166
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такъв страх ги тресе , чепочват да скачат презпрозорците от високиетажи .
165
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия петрола е евтин. Както и жените. Опсссссссс, забравих боярищника.
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Бедни, смачкани, отчаяни от живота роби..........искат да се правят на господари. Смях. ""Не е смях , а страх .