Еврочиновник: Скептични сме за България в еврозоната!

Гунтрам Волф ни сравни с Гърция, не искали да рискуват
30 яну 2018 13:20, Екип на Investor.bg
62
Еврочиновник: Скептични сме за България в еврозоната!
Снимка: Reuters

В Западна Европа има съпротива срещу бързото влизане на България в еврозоната. Тази теза застъпи Гунтрам Волф, директорът на базирания в Брюксел икономически институт "Брьогел“ в рамките на  12-тата годишна среща на правителството с бизнеса.

"В Германия хората са скептични и този скептицизъм е свързан със сближаването. Ще кажете, че нивата на пазара на труда и инфлацията са по номиналните критерии и изглеждат добре, но трябва да се знае, че темповете на реален икономически растеж на България са догонващи. Как ще се задържи този растеж ще зависи от образованието", каза икономистът.

Още по темата

По думите му е важно дали се постига добър икономически растеж и то за продължителен период от време. 

"Виждането е, че лошият пример с Гърция е предпоставка да не се рискува с приема на втора страна като нея в еврозоната. След като Гърция влезе в ЕС, тя загуби политиката си на сдържаност и дисциплина. Това може да се случи и с България", допълни Волф.

По думите му българските документи доказват пред европейските партньори, че България води зряла дълготрайна политика и това може да се докаже, като нарасне доверието към страната.

"Трябва да се отчете обаче, че скептицизмът е на много високо ниво", призна той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами приемете поне София в еврозоната, там покриват всички критерии.
47
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Чувствата ни са напълно взаимни, ние също сме скептични относно въвеждането на еврото!
46
3
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДидиКазването на истината "каляне" ли наричаш? Кое е наред в Бг, че да се преструваме на "всичко 6"? Ако само 1 нещо не е наред, да го преглътнем. Докога ще се преструваме на щастливи?
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До RumenПри подобен сценарий от ЕС към нас няма да са толкова снизходителни както към гърците.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Това не е оправдание за ситуацията в Бг.Дай да обера 1 магазин и да се оправдая- ами, всички крадат, що да не крада и аз. Съгласен ли си? Нека прокуратура, разследващи, съд да се направят, че не са ме видели. Ама точно ти и др. като теб, първи ще скочите срещу мен и ще ревете с пълно гърло- "Затвор! Доживот!".
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврозона българинът няма да види, с тази простотия за него най-доброто е рублозоната.
41
3
 
6
 
! Отговори
Rumen преди 6 години
До La FranceХайде стига глупости по темата. Половин България ходи на почивка в Гърция и хората отлично знаят че цените по магазините не се различават чувствително от България. Дори някой стоки са по-евтини - например лекарствата.
40
3
 
7
 
! Отговори
Диди преди 6 години
Когато сами се каляме няма как еврочиновниците да ни харесат за Еврозоната,всички политици да спрат да х.ачат по държавата ни най малкото защото и другите не са по розови от нас и да се обединят около просперитета ни ,срамувам се от всички които чернят и ограбват държавата ни,престанете или у.рете не се търпите повече,този който не признава усилията на правителството и плюе наред е сляп и мързелив.Още в произведенията на нашите класици се споменава че сме мършa а не народ,това ли трябва показвам
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39Но в другите истински държави от евро съюза злоупотребата се наказва в повечето случаи със затвор а в България за кражба (партийна) се дава "бонус" или кадрите се назначават другаде. Има ли смисъл да давам примери?!
38
3
 
23
 
! Отговори
La France преди 6 години
България действително все още не е готова за еврозоната. При въвеждане на еврото цените ще поскъпнат зверски. Питайте словаците, които сега купуват продукти от съседна Унгапия защото е по-евтино! Подобно нещо правят и гърците в България, междувпрочем.България може да приеме еврото едва когато поне малко настигне европейския стандарт.
37
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Сингапур
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още по-добре, че всичко ще стане дабъл!
35
9
 
10
 
! Отговори
1 преди 6 години
Хайде да попитам,някой може ли да посочи държава без корупция, мафия, престъпления?
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евро или Лев - все тая като гащите са долу!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гунтрам Волф ни сравни с Гърция, не искали да рискуватПравилно!
32
0
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
До *** до 27"Глупости ! На огромни търкалета!"Първо, ако германците тогава бяха казали ние не сме съгласни, евро нямаше да има. Второ, този цитат на Кол от къде си го извади?
31
5
 
12
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 25, ".. премахне ли се валутният борд икономиката ще гръмне като пренапомпан балон и всички тогава ще са милионери защото 1 евро ще струва най-малко 3-4 хилядарки."Чиста ЛЪЖА-200 %!!! Борда пада, но всички банки (български) освен трите най-големи минават под наблюдение и контрол от ЦЕБанка. Трите банки също ще бъдат под частичен контрол. Тогава фискалният контрол дори се увеличава!
30
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запотрябвало ми попиkаното евро! За да казвам, че получавам ?180 за 40 години трудов стаж ли? Та да може някоя tъпа еврозелка, дето не може да ни намери на картата да вдене как ме управляват наши и чужди негоdници?
29
0
 
0
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Говори български