Брюксел спира финансиране и... стартира промяната в BG

Новината смути управляващите в София
5 май 2018 15:35, Петя Славова
287
Брюксел спира финансиране и... стартира промяната в BG
Снимка: Reuters

Брюксел ще има право да спира финансирането за страни-членки на Евросъюза, които не издържат новия "тест" за върховенство на закона. Това предвижда първият план за разходите на Европейския съюз след Брекзита, пише Дойче веле.

Тази седмица Еврокомисията представи проектобюджет в размер на 1,3 трилиона евро за периода 2021-2027 година. Това внушително число ще се опита да запуши празнините, зейващи след излизането на Великобритания от ЕС. Наред с това ЕК ще създаде механизъм "върховенство на закона", който ще обвързва отпускането на пари от еврофондовете със съблюдаването на европейските ценности и стандарти. Предлага се възможност за спиране или ограничаване на еврофинансирането за страни, в които има проблеми с върховенството на закона.

Идеята

Новината смути управляващите в София, макар тази идея да не се прицелва точно в България. Адресатите са ясни и бяха посочени веднага: Унгария и Полша, които вече открито се разбунтуваха и отказват да прилагат решенията за мигрантските квоти. Полша е в спор с ЕС и заради реформата на Конституционния съд. В Унгария пък премиерът Орбан спечели изборите с лозунга "Да спрем Брюксел!", като освен това гръмко обяви, че иска да изгради една "нелиберална държава" и да забрани дейността на онези НПО, които се намесват в политиката.

Още по темата

Идеята, определяна като “съществено нововъведение”, има силната подкрепа на Франция, Германия и Холандия, но отсега е ясно, че предстоят бурни дебати. Първите реакции не закъсняха: Будапеща заяви, че няма да се остави да бъде изнудвана, а Варшава оповести, че ще се изправи срещу всеки бюджетен план на ЕС, който не балансира нуждите на отделните страни-членки.

На фона на всичко това британското издание "Таймс" обобщи, че новият бюджет "заплашва да институционализира растящото разделение между Изтока и Запада". И сякаш за да потвърдим, че никога не можем да бъдем със Запада, българските власти бяха сред първите, които реагираха срещу предлагания механизъм.

Още в същия ден, малко сред представянето на европейския проектобюджет, финансовият министър Владислав Горанов формулира българската позиция по казуса. Според него не е нормално върховенството на закона да бъде критерий при разпределянето на еврофондовете за кохезия и селско стопанство, тъй като това може да бъде използвано като инструмент за политическо вмешателство и за неравно третиране на държавите-членки. А равнопоставеността, припомни министърът, стои в основата на европейските договори.

Всъщност, каква друга може да бъде позицията на държава, която е под европейски мониторинг именно заради проблеми с върховенството на закона. Дори заветното европредседателство не доведе до отменяне на наблюдението, въпреки всички опити за лобиране от страна на София.

Разбира се, не България е поводът за прозрението на ЕК. Малката ни държава изглежда твърде незначителна, за да бъде причина за подобни мерки. България обаче е илюстрация как една страна, присъединила се преди повече от десет години към ЕС, не успява да покрие нито критериите, нито стандартите на Общността. Успява обаче да консумира средства от европейския бюджет. А усвояването им служи предимно за пиар акции и имиджови начинания, укрепващи една власт, за която човек би могъл да си помисли, че нито иска да подобри качеството на живот на гражданите си, нито иска да модернизира държавата.

Според "Таймс", Брюскел "заплашва да спре парите на източните автократи". Да, Борисов не влиза в тази група. Но не защото ситуацията в България е кой знае колко по-добра от тази в Унгария например, а защото дори на фона на Унгария страната ни изглежда по-скоро второстепенна.

Българският модел

А всичко е всъщност толкова просто: именно липсващото върховенство на закона е причина за кажи-речи всички неуспехи на България. Премиерът Борисов гради вече трети мандат върху европейските фондове. И върху липсващото върховенство на правото. Не една и две журналистически разработки са осветявали модела на “рекет” с европейски средства, при който общините на ГЕРБ работят по проекти с финансиране от Европа, а тези, които не са засвидетелствали вярност към управлението, тънат в нашенската си мизерия.

За разплитането на корупционните модели има една-единствена предпоставка - върховенство на закона. Ако то беше факт, моделът не би бил такъв. А разтурването му би довело както до срутване на мита за европейската ориентация на страната ни, така и до рухване на властта.

Моделът на управление в България, установен от ГЕРБ и всевъзможните им партньори, се крепи на два основни темела. Първият са еврофондовете, които гарантират "откупуване" както на обществено одобрение, така и на институционална вярност (което също е форма на корупция).

И вторият - тоталното срастване между изпълнителна власт и репресивен апарат (дори няма нужда да припомняме разговора "Ти си го избра"). Именно тяхното обвързване гарантира управлението. Докато развързването им, както се готви да направи Брюксел, може да се окаже първата крачка към демаскиране на мнимата европеидност на българската власт. А сриването на “европейското лице" на Борисов може най-сетне да доведе до качествена промяна в манталитета на българските властници.

Разбира се, всичко това може и да не се случи. И тогава ние ще продължим да упрекваме Брюксел за двойните стандарти при храните, а той нас за двойните стандарти по отношение на демокрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
7
 
7
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Това е кудош, - хазарски, третополов кудош! Не вярвате?! А как да се обясни, че когато се премятат много пари, милиарди, не става и дума за евреите, а те държат всичките пари в света, включително и още ненапечатаните! Също всичките европейски правителства, включително и Брюкселсата говорилня, са европейски колкото нашето българско! И точно мълчанието по този зашеметяващ факт, - от Лисабон до Владивосток и от Хелзинки до Пелопонес (Сомалия дел норте) гарантират дивашкия кудош.
207
14
 
11
 
! Отговори
Трак до Илия преди 6 години
Щом за тебе , софтуера на мерцедес е проста работа , кажи коя е високотехнологична.Русофилите се гърчат от злоба , защото млади българи просперират в България.
206
10
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Това не засяга България!Защото ЕС ползва корупцията в собствените си граници ,за да се концентрира натрупаното богатсво при тях!Те няма да изнесат високотехнологични производства извън тях!!!И ако страни ,като Унгария,Чехия и Полша отчасти успяха да направят такова нещо. то сега вече ще им врътнат кранчето!Не са квотите за имигранти причината , а е само повода!България не е никаде там.
205
7
 
11
 
! Отговори
едни евро стандарти преди 6 години
"който ще обвързва отпускането на пари от еврофондовете със съблюдаването на европейските ценности и стандарти" - т.е. заради неприемането на джендърството ще спират финансирането, а заради това, че фондовете се източват няма проблем и няма нищо да спират?
204
8
 
24
 
! Отговори
хохохо преди 6 години
Ще стане интересно... Браво на ЕК. Мирише ми на излизане от ЕС. Познайте какво ще се случи с цените на скъпоценните ви имоти.
203
10
 
11
 
! Отговори
Трак до росия преди 6 години
Друго си е гладен и с боряшник в ръка , мечтаейки да одобрят молбата за зелена карта в омразната страна.Москва вече е сред най евтините туристически дестинации в Европа.Мерси Путин , още ги гърчи та белким поумнеят.
202
5
 
6
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
ЕТО ТОВА СЕ КАЗВА ДЕМОКРАЦИЯ МИСЛИ САМО ЗА СЕБЕ СИ ОСТАНАЛИТЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА.
201
8
 
15
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
ПРОБЛЕМА ВИ ОСНОВНО НЕ Е В БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ ! ТЕ СА ПИОНКИ, МАШИТЕ НА ШИБ.. ИМПЕРИАЛИСТИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ НА БРЮКСЕЛ И ФАЩ ! ДОЛ.Н.ИТЕ Б.О.К.ЛУЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА ВИ УБЕДЯТ ЧЕ НЯКОЙ ПАРТИЯ Е ПО ЛОША ОТ ДРУГАТА И ТАКА ВИ ЗАЛЪГВАТ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ! ВСИЧКИ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО СА ЕДНИ И СЪЩИ ПРОДАЖНИ СВ.ИН. ВСИЧКИ СА ЗА .ЕСИЛОТО. ТРОЛОВЕТЕ ИМ ТУК БЕСНЕЯТ ОТ ЯД ЧЕ НАРОДА ЗАПОЧВА ДА РАЗБИРА ТОВА, СТРАХУВАТ СЕ ЧЕ СЕ ЗАВРЪЩАМЕ И ТОЗИ ПЪТ МИЛОСТ ЗА МАСОВИТЕ УБИЙЦИ БЪЛГАРСКИ НЯМА ДА ИМА
200
13
 
7
 
! Отговори
Скитника преди 6 години
До213За сега само комунизма се се самоубил, капитализма е още жив.
199
8
 
9
 
! Отговори
До212 преди 6 години
Да , капитализма не е хубав! А защо всички бивши и настоящи комунисти и социалисти СТАНАХА капиталисти??? Ако имаш сиво вещество под косата, азмърдай го малко......
198
3
 
11
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 6 години
Как капитализмът се самоубива - Ричард Улф ТОВА Е ВИДЕО КОЕТО ВСЕКИ НОРМАЛЕН, ИНТЕЛИГЕНТЕН, ЗАГРИЖЕН ЗА БЪДЕЩЕТО СИ ЧОВЕК, ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИЗГЛЕДА ! Намерете го в Ютубето то обяснява ВСИЧКО !
197
3
 
14
 
! Отговори
КОМУНИСТ ДО А бе преди 6 години
КАПИТАЛИЗМА НАВСЯКЪДЕ Е ЕДИН И СЪЩ, ДЕЙСТВА КАТО ЕКСПЛОАТИРА 90 % ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ! БРЮКСЕЛ И ЕС СЕ РЪКОВОДИ ОТ САЩ, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ ! ВСЕ СТРАНИ КОЛОНИЗАТОРКИ, ГНЕЗДАТА НА ШИБ.. КАПИТАЛИЗЪМ. ТЕ ЕКСПЛОАТИРВАТ ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ КАТО НАШИТЕ КАТО НАСИЛСТВЕНО НИ ДЪРЖАТ В ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ ПОДКРЕПЯНА ВОЕННО ОТ СЪЩИТЕ ФАШИЗИРАНИ НАЦИСТИ КАПИТАЛИСТИ ОТ НАТО ! ТЕЗИ СТРАНИ ОГЛОЗГАХА И ИЗБИХА ЦЕЛИ КОНТИНЕТИ КАТО АФРИКА, ИЗТОЧНА ЕВРОПА, АЗИЯ ЧРЕЗ ГЛОБАЛИЗМА
196
9
 
7
 
! Отговори
Трак до хм преди 6 години
Точно милярдите от ЕС развиха тези държави , а това дето се репчат е за шарани , като тебе.Айде да ги видим извън ЕС , като са толкова смели.Лесно е да плюеш и нищо да не правиш.
195
6
 
27
 
! Отговори
Хм преди 6 години
За Полша.Чехия и Унгария националните приоритети са по-важни от брюкселските милиарди,а и те не са чак толкова умрели за тях!Обаче у нас не е така-Суджуците(и не само те) не могат да дишат без тея пари!Готови са да пожертват какво ли не,за да се докопат до тях,като гладни про.с.титутки са!Не е трудно да си представим какво ще стане....
194
4
 
4
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Че какво общо има капитализма като организация на живота с брюкселските про.с.тотии?Капитализъм има почти навсякъде и дори в Китай(под особена форма),а нещата си вървят що годе нормално.Оспорването на дивотиите налагани от евробюрократите не може да бъде наречено комунистическа риторика.Изглежда много удобно,но просто не е вярно!
193
5
 
13
 
! Отговори
Стършел преди 6 години
Капитализма е като мушмулата - колкото повече гние толкова по - хубав става.
192
0
 
1
 
! Отговори
Куки и Актуална пътн преди 6 години
Куки и Актуална пътна обстановка в канал I see you КАТ Велико Търново в Zellozello.me/k/fBXnV
191
1
 
5
 
! Отговори
ЦОЛЕ преди 6 години
у БГ други освен *** не е имало
190
3
 
2
 
! Отговори
ДА , БЕ ХАХАА преди 6 години
ПО-ДОБРЕ "ЗАРОДИШ"----ОТКОЛКОТО РОДЕН--КАТО КОМУНИСТИЧЕСКИ *** НА ТОЗИ СВЯТ!
189
1
 
5
 
! Отговори
До Да бе ха, хааа преди 6 години
Ти никога не си се раждал ! Все още си в зародиш. Така ще си останеш изгнил зародиш !