Гордост, срам, корупция – кабинетът "Борисов III" през погледа на Борисов

Премиерът направи равносметка по водещите теми в страната
Обновена: 4 май 2018 09:16 | 4 май 2018 09:07, Александър Попов
281
Гордост, срам, корупция – кабинетът "Борисов III" през погледа на Борисов
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов направи равносметка на кабинета "Борисов III" за последната година. През нея беше извършена една по-съществена рокада – здравният  министър Николай Петров подаде оставка след скандал и беше сменен от Кирил Ананиев. Заради друг скандал – сделката за продажбата на ЧЕЗ, и енергийният министър Теменужка Петкова депозира оставката си, но в крайна сметка тя не беше приета.

"Гордостта на правителството е, че намалихме брутния външен дълг кабинета с 2,3 млрд. лева. Във втория мандат платихме близо 6 млрд. за КТБ, атомните реактори", заяви пред Нова телевизия Бойко Борисов.

"Срам ме е, че не успяхме да представим убедително Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие. Политически сили успяха да я вкарат в посока, което не е духа на конвенцията. Но след надигнатото обществено недоволство я оттеглихме. Аз не съм инат, но подценихме ситуацията. Ще дискутираме Истанбулската конвенция по-спокойно. Не я минахме на коалиционен съвет, защото не съм очаквал да се превърне в някаква "защита на джендърство"", обяви Борисов.

Той коментира и сделката за ЧЕЗ. 

"За ЧЕЗ ни издебнаха нарочно, отново да са февруарски събития. Бях в Брюксел, набрах Теменужка дали познава това лице и тя каза, че я познава. И й казах да си подаде оставката. Масирана атака отвсякъде за една сделка между частни компании. Не се изказваме по нея, защото това са големи компании, които имат могъщи адвокати. Могат да ни заведат искове, които да са със стотици милиони за уронване на репутацията. Мълчаливо за публиката, но иначе много внимателно наблюдаваме всичко, което се случва там. Аз лично се надявам, че няма да се случи, но това е лично мое мнение", заяви премиерът.

Най-тежките обвинения са на тема съдебна власт и корупция.

"С прокуратурата правим всичко възможно да преборим този бич с корупцията", категоричен е министър-председателят. Във връзка с ареста на Десислава Иванчева и мнението на Екатерина Захариева, че са преминати границите при акцията и въпроса на главния прокурор Сотир Цацаров дали това е позиция на цялото правителство, Борисов коментира, че е позвънил на Цацаров да пита защо толкова време се бавят и му се е обяснило, че трябва да се преброят парите.

"Не виждам смисъл в подобен тон, защото и двамата работят изключително добре в синхрон заедно с правосъдния министър. Виждал съм ги многократно заедно и работят добре. Вярно е, че подложени на такъв обществен натиск за всяко нещо, всеки може да изпусне реплика и да каже такова нещо“, заяви министър-председателят. Той призова да се даде шанс на антикорупционния орган. По думите му от ареста на Иванчева трябва да се извадят и поуки за по-добрата организация.

"Случаят за мен е приключен. Толкова много свидетели излязоха да говорят, нека да оставим сега съдиите да я осъдят по съвест", заяви той.

Борисов смята, че войната с президента по темата за корупцията е еднопосочна.

"Престрелките са от него към нас. Това носи само вреда - дядо ми каза, че два коня дърпат по-добре каруцата. В момента не виждам нищо добро в тази комуникация. Затова поисках министрите да се срещат с него. И министрите носят отговорност. Ако има конкретни сигнали - действа се и акпо има доказателства да бъдат осъдени", смята Борисов.

"Проблем има и затова създадохме този орган и обединихме всики организации, които се занимават с корупцията. Най-важна е превенцията - държавата, общините, бизнеса - трябва да има страх, че ако нарушиш закона ще има последствия. Истински се надявам този орган да не се превърне в бухалка, при мен няма как да стане. На мен са ми го правили - припомнете си Костинброд, фъстъците в Авиоотряда", припомни премиерът.

Той засегна и темата за свободата на словото, като смята, че проблемът е в собствениците на медиите.

"Ние на тях не им се месим. Нима БНТ или БНР има проправителствена политика?. Има европейски закон, да се осветлят собствениците, да се извади всичко на масата. Проблемът не е политически, решавайте си го този проблем. Не сме оказвали натиск на никого. Да, има проблем - вестници се атакуват едни други. Какво да направим за да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват? Не се месим и затова нищо не правим", каза Бойко Борисов.

Той коментира и посещението на Сидеров в Крим, където той заяви, че не е окупирана територия, а всъщност европейската позиция по казуса е категорична.

"С коалиционните партньори имаме програма. НАТО и ЕС са неизменни ценности. Догодина има избори за европейски парламент и местни избори. Всички ще отидем като отделни партии. Сидеров иска да си привлича проруски избиратели. Симеонов с шума, със забраната за цигарите иска да запази имиджа си. ВМРО също си имат своя политика. И знаем кой кой е, но има гаранция за НАТО и ЕС", каза още Борисов.

Според премиера доходите в страната растат и се опита да успокои хората, които смятат, че с въвеждането на еврото у нас всичко ще поскъпне.

"Надявам се да не стане, но при търговците винаги може да има спекула. Както беше при черешите. Полагаме много усилия за въвеждането на еврото, защото дава стабилност, ще намали лихвите по кредитите. В ЕС не бързат, защото имат негативен опит с държави, които не спазват финансова дисциплина.

Във връзка с изказванията на лидера на БСП Корнелия Нинова и исканата му оставка на 1 май, Борисов заяви, че лидерът на опозицията сега е потисната и не може да спи, визирайки това, че Нинова съди лява медия, заради обида. Той обърна внимание, че Корнелия Нинова иска оставката на правителството два месеца преди края на председателството, когато престоят две важни срещи.

"Точно сега да искаш оставка, когато абсолютно не си готов, не виждам защо си правиш това на държавата", коментира премиерът. Той поясни, че два пъти е подавал оставка и им е давал възможност за избори. "Видяхме на президента служебното правителство. Видяхме им възможностите – 150 млн. по-малко в хазната", припомни Борисов.


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Институции, които крепят властта на мафията и смачкват неудбните.И билетчета, които се явяват алтернатива на надеждата. Последното е най-жасното престъпление, извършвано от управниците ни. Дори животните не разчитат за своето оцеляване на късмета, а разчитат на своите способнисти и умения, които усъвършенстват през целият си живот. Така човек се превръща в зомби, без духовни стремежи, а е воден само от жалка алчност и измамата за лесно забогатяване. Буда, слугите му и господарите му знаят добре силата на това оръжие. Защото именно изпоплзвайки алчността и духовната нищета на мутрите в нача
247
0
 
6
 
! Отговори
до Анонимен 249 преди 3 години
Ножицата между политическата клиентела и остатъчното българоско население се отваря все повече. Все едно живеем в 2 Българии. Оная България от медийната пропаганда, в която живеят турените на дръжавна ясла, и оная България от реалността, в която тънат 6 млн души... Много хора не са виждали на куп дребните стотинки, които чиновниците си раздават като премия на всеки празник само. А това, което крадат, не са го и сънували.
246
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как онези които хванаха Иванчева,получават такива големи заплати около 5-7000лв.,а за увеличаване на пенсиите на пенсионери и болни няма?По триста лева по-малко да бяхте им давали и да ги пренасочите за увеличаване на най-ниските пенсии,щеше да много по-справедливо.
245
0
 
10
 
! Отговори
преЦедателство2 преди 3 години
Като стана въпроса за това, че по БВП сме в клуба на бедните държави по света, нека добавим, че по отношение на цените хич не сме в същия клуб.Дори по ТВ ви показаха, как цените у нас са значително по-високи от тези, в един лондонски супермаркет, например. Само съвкупност от *** билха позволили подобно третиране. Но що се отнася до верующите в казионната пропаганда - те би следвало да са направо имбецили.
244
0
 
11
 
! Отговори
преЦедателство преди 3 години
Присъствието ни като членове на ЕС е напълно формално. БВП-то ни е 40% под средното за Света. А по свобода на словото сме под държави, в които се помащава ИД и се водят военни действия. Интересното е, че остатъчната ни интелигенция не иска да анализира голямата картинка за страната, а работи като отдел за евтина пропаганда и отклоняване на вниманието от важните теми. 111-о място ли? Надценили са ни.
243
1
 
2
 
! Отговори
Имаме проблеми преди 3 години
ПО генотип Марлон Брандо и Бойко Борисов имат едни и същи родови връзки ..Очавахме проблеми с тн NIBIRU sled 2005 godina когато открихме следи от проучвaния с ГЕОПАТОГЕННИ СТЪЛБОВЕ NIBIRU..Борисов има връзки с NIBIRU ...
242
0
 
9
 
! Отговори
МАфията е зад преди 3 години
Дон КОрлеоне репички да папа с неговия внос на качествени лечебни напитки от Куба в САЩ по време на наглия сух режим..Борисов ги отвя СИЧКИТЕ МАФИОТИ Още през далечната 2010 година по причинени щети на отделна държава членка на ООН>
241
2
 
5
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 3 години
Нагли престъпнiци на власт след 1980 година го ползват з а ударно ограбване на десетки милиарди годишно.Перат милиардите през нагло корупционни обекти по оперативни програми и еврофондове.*** на власт до 1989 година ограбваха милиарди и ги насочваха към огромни НЕНУЖНИ обекти.Сега е същото ..НА практика Борисов преизпълнява ограбваща програма разработена по време на Сергейчо Станишевия..
240
0
 
8
 
! Отговори
Има проблеми преди 3 години
Не може да се управлява държава с над 160 000 нагли престъпници и техни съучастници назначени в държавната общинската администрации. /издържани с ограбвани от народа милиарди годишно/За всяко нагло престъпление вина поема предимно Бойко БОрисов..БОрисов ако бе шеф на частна компания щеше да я фалира за два месеца заради огромен брой издържани с ограбвани от милиарди народа/ компанията /служители..
239
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
премиера забрави да спомене за джендърлъка си в равносметката
238
0
 
6
 
! Отговори
Ne zabravqm преди 3 години
strahlivec! Do koga shte se krie ot narodnata lubov!?
237
2
 
23
 
! Отговори
стабилна корупция преди 3 години
Как точно борят корупцията, като всичките им обществени поръчки са противозаконни с нарушение на чл. 33, ал. 1 от ППЗОП. Отгоре на всичко нарочно бавят електронното възлагане на обществени поръчки с оправданието, че имало нужда от много промени в ЗОП, докато реално има да се пренапише само документооборота, без никакви промени в самите процедури. Без електронното възлагане те си подменят документите като стой та гледай.
236
4
 
23
 
! Отговори
до някой знае ли 199 преди 3 години
Аз пък смятам, че на Бойко най-му подхожда прякора ,,Бойко Суджука" и така ще бъде запомнен от народа. А най-първият му прякор от мутренските времена е агент Буда останал е от фирмата му Будо. Ако аз пишех историята, бих го написал като ,,Бойко ***",защото намери пари да даде на Сирия за помощи,даже даде повече от други държави като Кипър, а нека българският народ да мре като мухи. За българина все няма...
235
0
 
9
 
! Отговори
Aimalimotiv преди 3 години
Гордост-кабинетът "Борисов IV" през погледа на Борисов, 2022 г.
234
4
 
23
 
! Отговори
Някои мислят преди 3 години
Някои мислят: Нищо не става в тази държава.Борисов: Защо мислиш така човече? Ето виж ме мен - *** пожарникар, а сега: оправям Западните Балкани, собственик съм Булгартабак, Гинка ми е обещала позиция в ЧЕЗ, носят ми суджук, опрасквам каки всекакви и си пийвам бира. Всеки може.
233
7
 
2
 
! Отговори
Очевидно преди 3 години
До Анонимен 236: Русия е спасител не само за България, но и за Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Азиатските републики. Остахаме за спасяване ние и Блатийските републики :)
232
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАТО - ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ РУСИЯ Е НАШИЯТ СПАСИТЕЛ
231
1
 
15
 
! Отговори
Единствено преди 3 години
Само срам!
230
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Унгария за трето дете се дават 32 000 евро. Справка в нета.
229
2
 
17
 
! Отговори
дядо Пенс преди 3 години
Въобще не ме интересува ! Аз съм стар и болен,а децата ми отдавна избягаха от тази територия ! А ТОЯ откраднатото в гроба ли ще го носи??? Няма място там,два на един метра е за бедни и богати...