Говорител на Жан Клод Юнкер втрещи: Да живее Пенка, кравата!

Животинката стана символ за съдбата на британците след Brexit
11 юни 2018 16:00, Екип на Dnes.bg
121
Говорител на Жан Клод Юнкер втрещи: Да живее Пенка, кравата!
Кравата Пенка. Архив: Булфото

Да живее Пенка! Това заяви говорителят на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, след като стана ясно, че българските власти ще помилват кравата.

Добичето се превърна в медийна звезда, след като преди седмица Агенция Франс Прес писа, че тя ще бъде нарязана на пържоли, тъй като неволно е напуснала ЕС.

"Случаят с кравата Пенка показа, че да излезеш от ЕС и да се върнеш е ОК", добави говорителят явно намеквайки за решението на Великобритания да напусне Съюза.

Още по темата

Случаят с Пенка бе подет най-активно от британската преса, която го използва като пример за вредата от евробюрокрацията и предизвика тревога за съдбата на британския добитък след Brexit. Големите таблоиди изпратиха кореспонденти в кюстендилското село Копиловци да опишат драмата на животното и неговия собственик, а ежедневникът "Телеграф" отвори онлайн петиция, настояваща животът й да бъде помилван.

Електронната подписка набъбна драматично през уикенда, след като "бийтълсът" сър Пол Макартни я подписа и се обърна с апел за подкрепа.

"Наистина ще бъде хубаво да видим тази бременна крава да получи опрощение. Тя не е направила нищо лошо“, писа Макартни в Туитър, където има почти 4 милиона последователи.

След неговия призив за подкрепа на петицията достигна 31 000 подписа.

В петък Еврокомисията съобщи, че съдбата на Пенка е изцяло в ръцете на българските власти, които могат да решат дали да отнемат живота й, или не. Според Брюксел заблудената крава е нарушила неволно правилата за вноса на животни за консумация от човека, излизайки и връщайки се в България без нужните документи.

Според собственика й Пенка се отделила от стадото си и пресякла границата на ЕС в посока Сърбия, вероятно подгонена от вълци. След като я намерили и се грижили за нея, сърбите я върнаха в България, където съдбата й бе поставена под въпрос.

След като първоначално обяви, че Пенка ще бъде заклана в съответствие с европейските правила, София беше подложена под огромен международен натиск. Българските ветеринарни власти бяха принудени да направят редица тестове, които потвърдиха първоначалното мнение на сръбските ветеринари, че Пенка е здрава.

Според съобщение от Министерството на земеделието кравата Пенка ще бъде върната на стопанина си до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"С две думи , ако не бяха евробюрократите и целия медиен шум , щяха да убият кравата"Кравата е пътник и в двата случая, въпросът бе дали ще стане на кюфтета или ще унищожат трупа. Всичко останало е чесане на клавиатури
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Da jivei Penka xorata kucheta gi qli.
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великолепна държава,новините са свързани само с крави,ало измамници ,катастрофи и мутри.Пак да си изберете "Незаменимият"...Да ходи да открива с гордост отнетите от България обекти в Турция........
4
0
 
40
 
! Отговори
луда работа преди 5 години
С две думи , ако не бяха евробюрократите и целия медиен шум , щяха да убият кравата . То нашите бюрократи хора затриват , какво остава за едно животно
3
5
 
24
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Ами , ингилизите си го заслужиха - да ги сравняват с една крава със звучното нашенско име ...Пенка!
2
0
 
24
 
! Отговори
Сайга 12 преди 5 години
Ако вълци я бяха подгонили, то сега тази крава нямаше да я има!
1
1
 
28
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
аз па да ви кажа си излязал от БГ *** няма да се върна