Лидер на "АзГ": Атентаторът срещу Хитлер е предател!

Чуват се призиви за изключването му от партията
2 авг 2018 17:30, Елка Василева
114
Лидер на "АзГ": Атентаторът срещу Хитлер е предател!
Снимка: архив, Reuters

Един от лидерите на младежката организации на крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" заклейми като "предател" граф Клаус фон Щауфенберг, автора на неуспешния атентат срещу Адолф Хитлер през 1944 г., предаде ДПА. Чуха се призиви той да бъде изключен.

"Щауфенберг е бил предател", е написал в лична публикация във Facebook лидерът на младежката организация на АзГ в провинция Долна Саксония Ларс Щайнке. Пред вестник "Велт" той потвърди, че е написал коментара, до който няма публичен достъп. Щайнке допълва, че заговорът на Щауфенберг за убийство на Хитлер е "срамен опит на един страхливец да спаси собствената си кожа пред бъдещите победители".

Пред вестника активистът на АзГ заяви, че лично е написал и качил тази публикация във Facebook.

Лидерът на АзГ Александър Гауланд - който през юни се замеси в скандал, след като нарече нацисткото управление "само курешка в над 1000-годишната германска история на успехи" - отхвърли изявлението на Щайнке.

Гауланд нарече думите на активиста "безпочвени глупости" и призова Щайнке да бъде изключен от партията.

"Щауфенберг е герой на германската история. Щайнке се дисквалифицира от АзГ, трябва да бъде изключен", заяви Гауланд чрез съобщение в Тwitter на говорителя на АзГ Кристиан Лют.

"Изказването на господин Щайнке е напълно неприемливо, разкрива абсурдно разбиране за историята и няма никакво място в АзГ", посочи другият лидер на АзГ Йорг Мойтен, цитиран от Ройтерс.

Мойтен добави, че в началото на другата седмица федералното ръководство на партията ще разгледа този въпрос.

На 20 юли 1944 г. нацистки военни офицери, близки до Щауфенберг, предприемат неуспешен опит за бомбен атентат срещу Хитлер, за да сложат край на войната. Още същата вечер Щауфенберг и трима от останалите заговорници са екзекутирани. В следващите седмици и месеци са екзекутирани още 89 души, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е написана с неверни исторически факти...Типично за журналистите тук.Представете си какви други глупости пишат...
88
0
 
7
 
! Отговори
СС преди 5 години
На територията на сегашна Германия има 152 американски военни бази - толкова по въпроса! :(
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Горбачов?
86
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой знае защо хората и главно германците забравиха,кой е докарал Хитлер на власт!Явно ги е страх да прогледнат,че на власт го е докарала разюзданата Ваймарска република,резултат от ПСВ,с нейната икономическа,политическа и социална деградация!!За хората,които мислят,с изключение на икономическата,във всяко друго отношение,деградацията е същата и даже,нещо повече - деградация на нормалните морални човешки ценности!Сега Германия е със същия статут и съвсем логично,я очаква същото - нов Хитлер!
85
1
 
6
 
! Отговори
до анонимен под мен преди 5 години
До АнонименЮрофайтър, Еърбъс, Сноущорм (крилата ракета). Що за въпроси? Чети.
84
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 72А днес Германия какви ракети и самолети произвежда, като е майка на бащата на космическата технология?
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се ,4е е предател ! Все едно некой руснак да организира покушение на Путин , естествено за пове4ето руснаци ще бъде предател .
82
2
 
29
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
''нацизъм'' е американска измишльотина. Имаше ''национал-социализъм''. А че Щауфенберг е предател - това е ясно. Никой в Германия не се противопоставяше на властта. Доказателство за това е че никой немец не влезе в никоя от ''освободителните'' армии налазили фатерланд, напротив - фолксщурма (опълчението) беше навсякъде и се биеше до последно, деца, старци, жени, всички заедно.
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... нацистки военни офицери, близки до Щауфенберг, предприемат неуспешен опит за бомбен атентат срещу Хитлер ..."---Доста смехотворно: "нацистки ВОЕННИ офицери" !? В българския език на военните се казва САМО "офицери", "ПРЕДПРИЕМАТ НЕУСПЕШЕН опит !?Кой предприема, т.е. планира "неуспешен опит". Предприема се атентат, а чак след провала става неуспешен опит.Зелке, мисли като превеждаш!
80
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нацизма не носи нищо добро,не се опитвайте да го рекламирате,за да не попаднете под ударите на нацизма някой ден.
79
2
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До Анонимен Що за глупости пишеш.Първата ракета изстреляна в космоса е немска - 03.10.1942г. Първата балистична ракета( V-2); първата крилата ракета (V-1), първият реактивен самолет (Ме-262), първата крилата ракета изстреляна от реактивен самолет ( ноември 1944г.) Руснаците гледаха в Пенемюнде подводницата с балистична ракета на борда (конструирана март 1945г. и подготвена за атака срещу САЩ) като теле- железница.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност родната валута на американците - долара,за която толкова се говори,също се ражда от конфликта между Англия и щатите.Щатите са искали независимост и затова създават собствени пари.Историята е много интересна.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мдааНе е така,аристокрацията в Германия не са искали Хитлер,но им плащат 2 милиона марки доколкото си спомням и те си премълчават.И Хитлер е трябвало да воюва с Англия и Франция,а не с Русия,но успяват да го въвлекат с война с Русия и се отървават от Хитлер и си спасят собсвените държави.Щатите,доколкото си спомням,са били блокирани от английски кораби по всички морски пътища и са щяли да влязат във война.
76
2
 
27
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Така става когато след ПСВ Германия беше абсолютно обрана откъм територии и икономика от алчните французи и англичани , същото стана и с България . Именно тази несправедлива капитулация и тежките репарации доведоха Хитлер на власт и на вълната на справедливия гняв на германския народ той потърси реванш . Врагът за Фюрера бяха Франция и Великобритания , СССР просто беше необходим за ресурсно обезпечаване на войната с тях .
75
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лош ли е Хитлер е въпрос на исторически период и на гледна точка!Кой може да каже дали днешната либерастия и толерастия не са много по-лоши от хитлеризма???Ако Европа бъде превзета от мигранти, а България от роми, тогава ще се окаже че либерастията и толерастията са много по-лоши, поне за бялата раса!Между другото, когато това стане, ще видите ромите и мигрантите дали са толерантни?!? Хахах, такава толерантност ще видите от тях, че ще ви прималее
74
1
 
17
 
! Отговори
до 72 преди 5 години
Що за глупости пишеш , кой е бащата на ракетната технология и на американската космическата програма -Вернер фон Браун , това го знаят и децата . Не правили самолети , ами Ербъс е наполовина германски , аре стига руска пропаганда .
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До74И един мармот завива шоколад!
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп каза, че Германия трябва да се въоръжава и да плаща повече за отбрана. Всички президенти досега са се плашели от ново въоръжаване на Германия, а тоя лудия ще направи беля. Някой луд пак ще изберат германците и мощната индустрия за нула време ще произведе военна продукция, после ще се чудят къде да я реализират. Може да поискат изведнъж да си върнат това-онова.
71
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой се опитва да вкара нацизма в Европа,въпроса е дали ще позволим това!Това е един кървав режим!Нямаме нужда от убийства и омраза!
70
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички нацисти и фашисти нямат място в Европа!Само Германия е загубила 10 милиона души в тази война,а цяла Европа около 50 милиона,фашизма е вредна идеология и международно осъдена!Тази идеология носи единствено разруха,смърт,изтезания,масов глад,концлагери, омраза,издевателства и НИЩО положително!