"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.


516
Още от ЕС
Кого да вербува за подриване на ЕС? Стивън Банън гледа на север
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде Орбан, като мого лае, да вземе да напусне ЕС напук, те го чакат в Евразийския, нали там е по - добре )))):
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еврейския подарък на юнкер за унгарците на изпроводяк! В историята има доста режими наричани фашистки, нечовешки, недемократични и т н. Като общо между
тях е все едно, като не си прав и истината боли, затвори им устата с цената на всичко! Сега следват майдани компромати и американски танкове. Стискам палци на унгарците!
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С нетърпение чакам ЕС да се разпадне, после тарамбуките до един щe идат във Франция и Германия и ще стават интересни неща.
55
26
 
3
 
! Отговори
Нено преди 1 седмица
Който не му харесва в ЕС, да излиза, ще останат най-богатите, а останалите ще са като преди 1989..
Орбан е същият крадец като Бойко, само че се прави на по-голям патриот и националист и така отвлича вниманието от корупционните си схеми
54
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия не разбират ли , че с това гласуване се самоубиват. И без това хората в мнозинство в европейските страни не се чувстват представени от тази шайка, ами сега и неудобните ги изключват. Глупав ход, много глупав ход.
53
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 1 седмица
Само начело Европа да беше Орбан, а не Юнкер...Меркел.....и други измислени лидери.
52
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За мен Орбан трябав да напусне и да направи нов Съюз с Великобритания. Особено ако Полша и ИТалия го последват ще има фундаментално значение. Икономиката на Германия ще се срути.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Италия ли ще умре от глад. Как така? Нямаш парички за фиат или дукати. Мечтаеш ли си за Ферари, Мазерати? Само некадърния, мързеливия, Г о лтак не е преуспяващ в ЕС.
.
Да де, в ЕС. Ама ако напуснат ЕС дали ще е така?
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Орбан напомни че е избран с над 50 процента от гласовете на унгарските граждани и открои 36 неточности в доклада. Той припомни, че вееч е изпълнявал препоръки на ЕК
49
13
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Не се притеснявайте за Орбан, той се е оправил. Да му мислят близо 1 милион унгарци които напуснаха през последните 5-6 години.
48
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе защо Орбангутаня се мъчи в този подтиснически съюз? Защо гордо не поведе маджарите към свободата и не го напусне като гордите британци? Ей на, Путин ще го приеме с отворени обятия. Защо се мъчи тук?
47
0
 
16
 
! Отговори
kukla преди 1 седмица
Едно време 56 година значи от Съв. съюз са пратили танкове в Будапеща. Сега нещо не виждам разлика. А България ще праща ли танкове?
46
1
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 1 седмица
Не употребявай термини, които не разбираш. Можеш да бъдеш и гол охлюв.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Инакомислищите трябва да бъдат заглушавани. Колелото на историята се върти и безпощадно повтаряме събитията в навечерието на ВСВ. Ако нямате пари за каски , поне си купете боб....
44
0
 
16
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 седмица
КОЙ Е ЖАН КЛОД ЮНКЕР ??? ТОВА Е ЛЮКСЕМБУРСКО МАФИОТЧЕ :-" ДАЛАВЕБДЖОС" - ДАВАЛ "ПРЕФЕРЕНЦИИ-ФИНАНСОВИ" НА КОНЦЕРНИ- ЗА УКРИВАНЕ НА /МАНГИЗО ДОЛАРЕС/ !!! ПИЯНДУРАТА, ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН И ОСЪДЕН ...НО НЕ... ЕВРЕЙКАТА ЛАГАРД И ЕВРЕИНА СОРОС СЕ ВКЛЮЧИХА И СИ Е КАТО В ИСПАНИЯ: " КРАЛЯТ ТРЯБВА ДА УДУШИ- КАТАЛУНИЯ -РЕПУБЛИКАНЦИТЕ " !!! ТАКА НАРЕЧЕНАТА : НАРОДНА ПАРТИЯ Я ЧАКА -АПОКАЛИПСИС !!! " ЕХ БАНЯ -ЕХ ГЕРБ - ЮНКЕР БАНЯ - ГОЛАМ ...КЕ.НЕФ !!??!!??
43
2
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 седмица
Сега кой е по народняк;))) Бойко или Орбан?;))) Бойко е ***! И то Сълзлива! Може ли, Бойко да поведе, българите, по този Път? Не, не и не!
42
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Орбан може да е велик в нашите очи, но унгарците никак не го обичат. Лично познавам учителка, художник и още няколко интелектуалци, които казват, че в Унгария властта не уважава човешките права. Доноси, корупция, смачквани достойнството на хората.
41
2
 
22
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 седмица
В Унгария веднага да изникнат 1000 джамии,парите ще дойдат от Саудитска Арабия и Катар,и да приеме 1мил. арабски бежанци от Сомалия,Ирак и Либия..
40
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А те го наказват, защото изразява мнение....
.
Мне, наказват го защото не дава право на мнение на различномислещите от него
39
6
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 1 седмица
Италия ли ще умре от глад. Как така? Нямаш парички за фиат или дукати. Мечтаеш ли си за Ферари, Мазерати? Само некадърния, мързеливия, Г о лтак не е преуспяващ в ЕС.