"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде Орбан, като мого лае, да вземе да напусне ЕС напук, те го чакат в Евразийския, нали там е по - добре )))):
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еврейския подарък на юнкер за унгарците на изпроводяк! В историята има доста режими наричани фашистки, нечовешки, недемократични и т н. Като общо между
тях е все едно, като не си прав и истината боли, затвори им устата с цената на всичко! Сега следват майдани компромати и американски танкове. Стискам палци на унгарците!
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С нетърпение чакам ЕС да се разпадне, после тарамбуките до един щe идат във Франция и Германия и ще стават интересни неща.
55
26
 
3
 
! Отговори
Нено преди 6 месеца
Който не му харесва в ЕС, да излиза, ще останат най-богатите, а останалите ще са като преди 1989..
Орбан е същият крадец като Бойко, само че се прави на по-голям патриот и националист и така отвлича вниманието от корупционните си схеми
54
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия не разбират ли , че с това гласуване се самоубиват. И без това хората в мнозинство в европейските страни не се чувстват представени от тази шайка, ами сега и неудобните ги изключват. Глупав ход, много глупав ход.
53
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 месеца
Само начело Европа да беше Орбан, а не Юнкер...Меркел.....и други измислени лидери.
52
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За мен Орбан трябав да напусне и да направи нов Съюз с Великобритания. Особено ако Полша и ИТалия го последват ще има фундаментално значение. Икономиката на Германия ще се срути.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Италия ли ще умре от глад. Как така? Нямаш парички за фиат или дукати. Мечтаеш ли си за Ферари, Мазерати? Само некадърния, мързеливия, Г о лтак не е преуспяващ в ЕС.
.
Да де, в ЕС. Ама ако напуснат ЕС дали ще е така?
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Орбан напомни че е избран с над 50 процента от гласовете на унгарските граждани и открои 36 неточности в доклада. Той припомни, че вееч е изпълнявал препоръки на ЕК
49
13
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Не се притеснявайте за Орбан, той се е оправил. Да му мислят близо 1 милион унгарци които напуснаха през последните 5-6 години.
48
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе защо Орбангутаня се мъчи в този подтиснически съюз? Защо гордо не поведе маджарите към свободата и не го напусне като гордите британци? Ей на, Путин ще го приеме с отворени обятия. Защо се мъчи тук?
47
0
 
16
 
! Отговори
kukla преди 6 месеца
Едно време 56 година значи от Съв. съюз са пратили танкове в Будапеща. Сега нещо не виждам разлика. А България ще праща ли танкове?
46
1
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 6 месеца
Не употребявай термини, които не разбираш. Можеш да бъдеш и гол охлюв.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Инакомислищите трябва да бъдат заглушавани. Колелото на историята се върти и безпощадно повтаряме събитията в навечерието на ВСВ. Ако нямате пари за каски , поне си купете боб....
44
0
 
16
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 месеца
КОЙ Е ЖАН КЛОД ЮНКЕР ??? ТОВА Е ЛЮКСЕМБУРСКО МАФИОТЧЕ :-" ДАЛАВЕБДЖОС" - ДАВАЛ "ПРЕФЕРЕНЦИИ-ФИНАНСОВИ" НА КОНЦЕРНИ- ЗА УКРИВАНЕ НА /МАНГИЗО ДОЛАРЕС/ !!! ПИЯНДУРАТА, ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ СЪДЕН И ОСЪДЕН ...НО НЕ... ЕВРЕЙКАТА ЛАГАРД И ЕВРЕИНА СОРОС СЕ ВКЛЮЧИХА И СИ Е КАТО В ИСПАНИЯ: " КРАЛЯТ ТРЯБВА ДА УДУШИ- КАТАЛУНИЯ -РЕПУБЛИКАНЦИТЕ " !!! ТАКА НАРЕЧЕНАТА : НАРОДНА ПАРТИЯ Я ЧАКА -АПОКАЛИПСИС !!! " ЕХ БАНЯ -ЕХ ГЕРБ - ЮНКЕР БАНЯ - ГОЛАМ ...КЕ.НЕФ !!??!!??
43
2
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 месеца
Сега кой е по народняк;))) Бойко или Орбан?;))) Бойко е ***! И то Сълзлива! Може ли, Бойко да поведе, българите, по този Път? Не, не и не!
42
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Орбан може да е велик в нашите очи, но унгарците никак не го обичат. Лично познавам учителка, художник и още няколко интелектуалци, които казват, че в Унгария властта не уважава човешките права. Доноси, корупция, смачквани достойнството на хората.
41
2
 
22
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 месеца
В Унгария веднага да изникнат 1000 джамии,парите ще дойдат от Саудитска Арабия и Катар,и да приеме 1мил. арабски бежанци от Сомалия,Ирак и Либия..
40
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А те го наказват, защото изразява мнение....
.
Мне, наказват го защото не дава право на мнение на различномислещите от него
39
6
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 6 месеца
Италия ли ще умре от глад. Как така? Нямаш парички за фиат или дукати. Мечтаеш ли си за Ферари, Мазерати? Само некадърния, мързеливия, Г о лтак не е преуспяващ в ЕС.