Какво ядем ние и какво в Европа? Двоен стандарт за 1/3 от храните

България подкрепи Словакия за ежемесечни доклади за тестовете
Обновена: 30 яну 2019 14:41 | 30 яну 2019 12:30,
233
Какво ядем ние и какво в Европа? Двоен стандарт за 1/3 от храните
Снимка: Reuters

20 от изследвани 64 храни, продавани във веригите супермаркети в Източна и в Западна Европа, са показали съществени различия в състава, които не са направени видими за потребителите. Това съобщи еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова пред земеделските министри от ЕС.

Тя се позова на тестовете, извършвани в изследователския център на ЕС, който трябва да установи продават ли се хранителни стоки с еднакви етикети и различно съдържание. "Двойното качество не е мит", заяви еврокомисарят като съобщи, че Комисията вече е получила данни от 19 държави и в момента сравнява състава на 140 продукта.

Още по темата

Брюксел трябваше да публикува резултатите от тестовете през ноември, но липсата на информация от част от държавите отлага извършването на оценката. През 2018 г. Изследователският център изготви методология за сравнение, но тя трябва да обхване по-голям брой страни, за да се установят проблемните групи страни.

Словакия, която първа алармира за двойното качество, настоя за ежемесечни доклади от Европейската комисия за установените различия, както и за включването на хранителните стоки в новото европейско законодателство за защита на потребителите, което се преговаря в момента между евроинституциите. Според Братислава, тъй като с него се занимават министрите за конкуренцията, е възможно то да обхване основно индустриалните стоки, оставяйки извън обхвата му храните. Ето защо тя настоява земеделските министри също да бъдат включени в предстоящите преговори по нови правила за защита на потребителите.

Словакия, беше подкрепена от Чехия, Литва, Словения, Хърватия, Унгария и България и за настояването си Европейската комисия да информира ежемесечно за хода на тестовете в европейските супермаркети.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева заяви, че България подкрепа мерките и участва в европейските тестове.

Комисар Йоурова не се ангажира кога ще бъдат публикувани резултатите от втората проверка, но съобщи, че ще очаква обяснения от производителите и търговците за различията, когато те бъдат огласени. Тя подчерта, че след това ще бъде работа на властите в страните членки, където различното качество е установено, да поискат от продавачите отстранят стоките с двойно качество или да ги обозначат коректно.

Евроинституциите се надяват да започнат преговори по новото законодателство за защита на потребителите през февруари, след като Съветът даде преговорен мандат на председателстващата в момента Румъния за това.

Европейският парламент вече е готов с предложение, според което стоките, които изглеждат по един и същи начин с тези, продавани в други държави членки, да бъдат идентични като състав и съдържание, ако се продават под едно и също име и марка. В противен случай това ще се смята за нелоялна търговска практика и ще бъде незаконно и преследвано от закона.

Според евродепутатите различията могат да бъдат свързани само с използването на местни съставки и пропорции, съобразени с националния вкус. Тези различия обаче трябва да бъдат ясно обозначени върху продукта, така че да бъдат видими за потребителя.

Проектът за ново законодателство за защита на потребителя беше внесен през април 2018 г. и включва промени в директивите за нелоялните търговски практики, за правата на потребителите, за търговските договори и за обозначаването на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да изгоним и комунистите и капиталистите и да ни дойдат технократи професионалисти да ни внасят качественистоки!
52
1
 
7
 
! Отговори
Технократ преди 5 години
До Анонимен 53Сините капиталисти няма да помогнат. Трябват професионални хора, които си знаят работата и могат да я вършат без да лъжат кой знае колко клиентите си
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво иската бе, загубихте студената война! Загубилите слугуват на победителите - това е положението. Вие да сте чули някъде господарите да дават на слугите в задния двор да се хранят със стоки първо качество с каквито се хранят и господарите?
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че ключовите позиции търговската мрежа се държат от червени комунистически олигарски, а трябва да ги изгоним от ключовите търговски позиции и да назначим честни сини капиталисти за да внасят качествени стоки.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че Бойко Борисов е ученик на бай Тоше, а трябва да изгоним ГЕРБ и да ни дойде някой ученик на Рони Рейгън или на Меги Тачър да ни внася качествени западни продукти.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми казваше: Кой коквото си надроби, това си яде !
47
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам БСП на власт защото много ми липсват следните неща:-режим на тока-купони за храна и бензин-радиационни марули, но с братска радиация от СССР-не западна!-30 000 лв заплата, равняваща се на 10 долара, достатъчни за 3 кила месо на месец.-дефицит на тоалетна хартия, батерии, ел. крушки, дрехи, обувки, резервни части, мебели, лекарства, електроуреди, автомобили, жилища, битова химия, електроника...-затворени граници, по които се стреля на месо за да не може никой да избяга
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само храните-всичко е ***. Горива, лекарства, автомобилните гуми в белите държави се износва над 80000 км. ,акумулаторите издържат над 6 години и палят без проблеми при -25 градуса, друго е качеството на бялата и черната техника. САЩ са залети с китайски стоки които обаче като качество нямат нищо общо с китайските стоки в България.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е оцветена вода и производни на брашно със захар и какао, а вие плащате за някаква илюзия на 10-20 кратна цена спрямо това сами да си го забъркате с миксера, налитате на храни които ви извличат калция от костите, скапват дробовете и ви правят зависими.
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През соца нямаше тоалетна хартия, обаче имаше едни парфюмирани кърпички в едни пакетчата 10 салфетки 2 стoтинки за какво ти е тоалетна хартия. Толалетната хартия отиваше за Румъния и с парите се призвеждаха парфюмирани салфетки Бай Тошо беше икономически гений.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пука ми. Аз съм на пита с ъ ссвинска мас . Мерудия и лют червен пипер.Мажа отгоре с лютеница. Ям лук и пия с кален Пелин.Аре наздраве.
42
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който му е много мъчно за комунизма може да си отвърта бушона за два часа по 10 пъти на ден. Пускате си два часа ток и после за два часа отвъртате главния бушон. Така ще ви стане едно топло, мило...
41
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не си спомните за жълтите купони за олио и захар от лукановата зима? Ако БСП дойде пак на власт, пак ще има купони за храна и гориво.
40
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кубинската бяла захар беше най-качественото нещо на света, краварите туриха ембарго на Куба за да им убият бизнеса и да си отворят пазари за техните заместители на захар дето уж са диетични. Вижте хипитата от едно време какви са всичките стройни, а тия дето ядат диетична захар всичките са по 300 кила.
39
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При комунистите не се ядеше каквото ти се яде, а каквото имаше в магазина. Днес има кашкавал, утре салам, вдругиден може и месо да има, но меоже и цяла седмица да няма. Понякога пускаха тоалетна хартия, друг път салфетки, но никога нямаше и двете едновременно.
38
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега има едни пържоли ,на нищо не приличат. А при бай Тошо правеха боб дас си оближеш пръстите. А . И домати с ориз.А бозата беше за боговете на Олимп.
37
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мияч на чинииПри Тодор Живков разкладката в казармата беше 70 грама месо на ден, което на практика беше - боб със парче сланина - но новобранците и сланина не получаваха !
36
6
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Всеки иска да живее и да яде!Кажете как може да има храни без консерванти и добавки, които да не траят и да се хвърлят ежедневно, колко средства,енергия и суровини ще отиват на *** всеки ден!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!
35
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При комунизма ядохме марули и мляко с радиация от Чернобил защото комунистическите животни укриха аварията от хората. На тях обаче им доставяха вносни храни, проверени.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Живков бях на държавна софра. И каквото ни даваха това си носехме във вкъщи. Имахме си канчета три броя. Първо, второ , трето.