Какво ядем ние и какво в Европа? Двоен стандарт за 1/3 от храните

България подкрепи Словакия за ежемесечни доклади за тестовете
Обновена: 30 яну 2019 14:41 | 30 яну 2019 12:30,
233
Какво ядем ние и какво в Европа? Двоен стандарт за 1/3 от храните
Снимка: Reuters

20 от изследвани 64 храни, продавани във веригите супермаркети в Източна и в Западна Европа, са показали съществени различия в състава, които не са направени видими за потребителите. Това съобщи еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова пред земеделските министри от ЕС.

Тя се позова на тестовете, извършвани в изследователския център на ЕС, който трябва да установи продават ли се хранителни стоки с еднакви етикети и различно съдържание. "Двойното качество не е мит", заяви еврокомисарят като съобщи, че Комисията вече е получила данни от 19 държави и в момента сравнява състава на 140 продукта.

Още по темата

Брюксел трябваше да публикува резултатите от тестовете през ноември, но липсата на информация от част от държавите отлага извършването на оценката. През 2018 г. Изследователският център изготви методология за сравнение, но тя трябва да обхване по-голям брой страни, за да се установят проблемните групи страни.

Словакия, която първа алармира за двойното качество, настоя за ежемесечни доклади от Европейската комисия за установените различия, както и за включването на хранителните стоки в новото европейско законодателство за защита на потребителите, което се преговаря в момента между евроинституциите. Според Братислава, тъй като с него се занимават министрите за конкуренцията, е възможно то да обхване основно индустриалните стоки, оставяйки извън обхвата му храните. Ето защо тя настоява земеделските министри също да бъдат включени в предстоящите преговори по нови правила за защита на потребителите.

Словакия, беше подкрепена от Чехия, Литва, Словения, Хърватия, Унгария и България и за настояването си Европейската комисия да информира ежемесечно за хода на тестовете в европейските супермаркети.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева заяви, че България подкрепа мерките и участва в европейските тестове.

Комисар Йоурова не се ангажира кога ще бъдат публикувани резултатите от втората проверка, но съобщи, че ще очаква обяснения от производителите и търговците за различията, когато те бъдат огласени. Тя подчерта, че след това ще бъде работа на властите в страните членки, където различното качество е установено, да поискат от продавачите отстранят стоките с двойно качество или да ги обозначат коректно.

Евроинституциите се надяват да започнат преговори по новото законодателство за защита на потребителите през февруари, след като Съветът даде преговорен мандат на председателстващата в момента Румъния за това.

Европейският парламент вече е готов с предложение, според което стоките, които изглеждат по един и същи начин с тези, продавани в други държави членки, да бъдат идентични като състав и съдържание, ако се продават под едно и също име и марка. В противен случай това ще се смята за нелоялна търговска практика и ще бъде незаконно и преследвано от закона.

Според евродепутатите различията могат да бъдат свързани само с използването на местни съставки и пропорции, съобразени с националния вкус. Тези различия обаче трябва да бъдат ясно обозначени върху продукта, така че да бъдат видими за потребителя.

Проектът за ново законодателство за защита на потребителя беше внесен през април 2018 г. и включва промени в директивите за нелоялните търговски практики, за правата на потребителите, за търговските договори и за обозначаването на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
24
 
! Отговори
???? преди 5 години
Стига сте "въртели" едни и същи глупост! И като ги констатирате проблемите - какво от това. Да не говорим, че "статиите" ви са преписани и нямат никога конкретика, ами общи "заключения". Кога "журналист" на днес.бг ще направи разследване... да речем по темата: Как "Национална лотария" обра клиентите на Държавната лотария (ТОТО-то)! И ако печалбите от ТОТО-то бяха за държавата, то при КОЙ отива печалбата от "голямото търкане"?
32
9
 
16
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
За соц носталгиците.Ама като влезете Мола, купете си само социалистическите стоки - хляб, сирене, кисело зеле, кучешка радост и две-три спаружени ябълки (ако има) и се приберете пеша у дома да си гледате съветска телевизия...ако има ток !Защо се нахвърляте на корекомските западни стоки, а след това се оплаквате, че ви мамят !
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен29При тодор живков ядяхме марципан кума лиса, сега ядем милка.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яж тоалетна хартия и ходи по нужда с банан.
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са комунистите които внасят стоки втора ръка за да правят по високи печалби. Трябва да изгоним комунистите и да ни дойдат капиталстически търговци които да ни внасят стоки първо качество на ниски цени.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ние какво ядем не знам ама Знам какво ще яде Европа след брекзита.
27
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков нямаше тоалетна хартия и банани, а днес при демокрацията когато сме в ЕС и НАТО имаме тоалетна хартия и банани.
26
4
 
15
 
! Отговори
потребител преди 5 години
Друг основен проблем е, че родната търговия е узорпирана от фирми на отговорни другари. Те не допускат други на пазара. Договарят от производителите изпилени цени, които се постигат съответно с изпилено качество. Слагат космически надценки и - яж народе вносна храна. После ни втълпяват, че злите западни капиталисти искат да ни изтровят. Не от 75 години ни тровят родните комунисти.
25
7
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Не е виновна демокрацията, виновни да българите защото са *** и мързеливи.
24
3
 
12
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
Нормално е западните фирми да се стремят към по високи печалби и да продават на пpocтите българи ***, българите сами са си виновни защото са *** и ги купуват.
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с битовата химия е така. Прах за пране Ариел от западна Европа-дозировка 100 мл. Такъв за българския пазар-дозировка 150 мл. Или мислят, че дрехите ни са по-мръсни или ни продават продукт разреден със сода.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията от простотия и мързел не лекува !
21
5
 
4
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Ям само кисели краставички и кренвирши с шарена сол като мезе с водката.
20
7
 
7
 
! Отговори
Бай Тодар преди 5 години
А бананите качествени ли са?
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви кара да купувате?! Бойкотирайте Нутела, Нестле, марките на Кауфланд и Лидл... много бързо ще се поправят. Не е луд който яде баницата, а който яде бoклучавите им продукти.
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре не яж нутела и на запад и на изток това си е отрова.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изнасяме само черноработници, които искат не искат ще мият качествено улиците на Запад, иначе - нема леп!
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ял съм течен шоколад Нутела на запад. Тук също. Тукашния шоколад залепва за небцето. Явно не е шоколад а някаква мазнина.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз яма суджук. Там двойни стандарти няма...
14
1
 
19
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Пълен бойкот на тези фирми. Нима в България няма захара, че ползват местния фруктозо- глюкозен сироп??