Брюксел вдига глобите на България

Новата система за наказания щади най-големите държави в ЕС
21 фев 2019 07:00,
136
Брюксел вдига глобите на България
Снимка: Reuters

България ще плаща по-високи глоби за неспазване на европейското законодателство, след като Европейската комисия смени начина на изчисляването им. Комисията може да предлага финансови санкции на Съда на ЕС, ако държава не прилага европейското законодателство.

Още по темата

Глобите са последния етап от наказателните процедури, които се състоят от две предупреждения и иск пред европейския съд. Ако магистратите отсъдят в полза на Брюксел, комисията предлага размера на финансовото наказание, което постановява съдът.

При изчисляването се вземат предвид три фактора - тежестта и продължителността на нарушението, размерът на икономиката и тежестта на съответната държава в европейските институции.

Сега Еврокомисията променя последната компонента от формулата, като вместо тежестта на страната при вземането на решенията в Съвета на ЕС, ще мери като институционална тежест броят на евродепутатите й. България има тежест от 10 гласа при вземането на решения в Съвета, които се равняват на 1,44% от общата сума на гласовете.  В Европарламента обаче, тежестта й е 2,26 процента от 751-членния състав на парламента и ще нарастне до 2,41% след излизането на Великобритания.

Европейската комисия обясни, че е трябвало да смени методиката след решение на Съда на ЕС, като новите размери на глобите “няма да водят до неоснователни разлики между държавите членки”.

Сметките показват обаче, че най-големите и най-богатите членки на ЕС ще плащат по-малко, и най-вече Германия.Берлин разполага с 16,5% от гласовете в Съвета, но само 14% от евродепутатите. Тежестта на Франция в Съвета е 13%, а на евродепутатите й - 9,8%. След напускането на Великобритания, Париж ще увеличи представителството си с още 5-ма евродепутати и тежестта си на 11 на сто, но това отново ще е по-малко, отколкото плаща сега.
Испания, чиято тежест в Съвета е 9,2%, има 7,1% от депутатите в Европейския парламент, а след изборите те ще станат 8,4%.

Новите правила влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. За България преизчисляване след излизането на Великобритания няма да се прави, тъй като броят на нейните евродепутати не се променя след Brexit.

През 2017 г. Комисията е започнала 716 нови наказателни процедури, 29 срещу България. Общият брой на отворените случаи е 1559.  В крайната фаза на наказателните производства Комисията предлага глоби, ако въпреки решение на Съда на ЕС страната не прилага европейските директиви или пък не е информирала Брюксел, че вече го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
приема директиви от типа на: Не може да се увеличават лозовите масиви с повече от 1% годишно.FAKE NEWS
35
6
 
29
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
АКО НЕ ИМ ИГРАЕШ ПО СВИРКАТА ще те смачкат мръсниците от Брюксел.По-добре вън и свободни от тая *** ЕС. Да защитим достойнството!
34
3
 
29
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А кога ще има глоби за геноцид към собственият си народ ???
33
3
 
29
 
! Отговори
A преди 5 години
Едни ще крадат от европейските програми и обществените поръчки - други ще плащат глобите.
32
16
 
17
 
! Отговори
До анонимен: преди 5 години
Не гласувам от 20 години насам.Който гласува е съучастник на бг.предателите,политици-мафиоти.
31
10
 
10
 
! Отговори
! преди 5 години
Манипулативно заглавие, подвеждащо, че това решение е конкретно за България. То е просто промяна, която засяга България и доста други страни!
30
7
 
23
 
! Отговори
Няма да се дам преди 5 години
Не на еврото. Всички крадливи евродепутати като Мария Габриел и оназ козел *** *** да бъдат уволнени. Не искам заради тях да съм на евро. Ще има свръх бой и война помежду ни в 2020 ако България оцелее до тогава. Заради въвеждането на еврото. Не! Се бия до смърт! И всичките там евродепутати уволнени дисциплинарно.
29
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа няма никаква файда от ЕС, имат полза, само някои богаташи, дето сучат от фондовете. От ЕС, само дават акъл, и спонсорират антинародни организации и проекти и конвенции, като истанбулската и прочие.От НАТО, вредите са още по--големи, вкарват ни в чужди конфликти и износ на оръжие за антихуманни каузи на убийци. НАТО--ВЪН, ЕС--също.
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдава казвам, че само тоягата ще оправи положението. Една чепата гьостерица и бой по политиците до като не разберат, че ние им плащаме заплатите и, че трябва да си си ги изработят, а не един бидон да ми вика "Аз дадох".
27
5
 
24
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ преди 5 години
приема директиви от типа на: Не може да се увеличават лозовите масиви с повече от 1% годишно. Уж под предлога да се запази качеството. Да поясним. Ако нашите вино производители искат да стигнат ФРАНЦИЯ, ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ ще са им нужни 100 години. ТОВА Е ДЕЙСТВАЩА ДИРЕКТИВА. Планът МАКРОН ще се приема независимо какво плямпат местните тук ИЗВОД: ЕС е ВРЕДЕН за малките страни като БЪЛГАРИЯ. Това е КОЛОНИАЛИЗЪМ скрит като демокрация
26
3
 
25
 
! Отговори
Краве кради мляко преди 5 години
Какво очакваш от бг политиката. Крадци , крадци и пак крадци.
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой да не гласува .
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарича се неоколониализъм.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕСТИТО !
22
9
 
22
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ преди 5 години
е вреден за БЪЛГАРИЯ. Ще поясня. Вноските в ЕС плащат заплати на чиновници като ЮНКЕР, които ние не избираме и десетки хиляди по-малки със заплати от 5000 ЕВРО. Също и на нашите евродепутати, които избираме, ама от тях нищо не зависи и директиви вредни за нас се приемат, щом МАКРОН или МЕРКЕЛ решат. От парите, които ЕС отпуска за развитие 80% потъват в джобовете *** местните олигарси и чиновници. На практика ЕС изсмуква работната ръка. Всички млади и квалифицирани и не толкоз отиват ТАМ
21
4
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Българските милиционери разбират само от глоби. Те така и управляват държавата.
20
5
 
13
 
! Отговори
пецата преди 5 години
И русия и ес може да ни освободи от мутрите, турцизацията и но не го правят защото народа сам трябва да наложи волята си, тръгне ли народа да налага волята си тогава ще ни поддържат или ес или русия , на никой не му трябва безволеви народ само на изедници и мафиоти
19
5
 
29
 
! Отговори
ined преди 5 години
имам гениален план - не правим изобщо евроизбори и не пращаме евродепутати - и без това нищо полезно за България не са свършили.- спестяваме милиони от изборите- спестяваме разходите по личното обогатяване на евродепутатите- "плащаме" глоби от 0 евро щото имаме 0 евродепутата
18
3
 
27
 
! Отговори
Дидка преди 5 години
" Европейските" глоби да се плащат от министърът и екипа му, които са нарушили европравилата. Защо българският народ трябва да отговаря за лошо свършената работа на министри и депутати. Разбира се за всяко нарушение отговорност носи и Министър Председателя, който също трябва да поеме финансовата глоба. Българският народ ги е избрал не само , за да се облагодетелстват с европари и заплати, но и да носят ОТГОВОРНОСТ за делата си !
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние Българите сме единствените на Света толкова ***, нагли и наивни, че успяваме да откраднем сами от себе си и дори от децата си.