Брюксел вдига глобите на България

Новата система за наказания щади най-големите държави в ЕС
21 фев 2019 07:00,
136
Брюксел вдига глобите на България
Снимка: Reuters

България ще плаща по-високи глоби за неспазване на европейското законодателство, след като Европейската комисия смени начина на изчисляването им. Комисията може да предлага финансови санкции на Съда на ЕС, ако държава не прилага европейското законодателство.

Още по темата

Глобите са последния етап от наказателните процедури, които се състоят от две предупреждения и иск пред европейския съд. Ако магистратите отсъдят в полза на Брюксел, комисията предлага размера на финансовото наказание, което постановява съдът.

При изчисляването се вземат предвид три фактора - тежестта и продължителността на нарушението, размерът на икономиката и тежестта на съответната държава в европейските институции.

Сега Еврокомисията променя последната компонента от формулата, като вместо тежестта на страната при вземането на решенията в Съвета на ЕС, ще мери като институционална тежест броят на евродепутатите й. България има тежест от 10 гласа при вземането на решения в Съвета, които се равняват на 1,44% от общата сума на гласовете.  В Европарламента обаче, тежестта й е 2,26 процента от 751-членния състав на парламента и ще нарастне до 2,41% след излизането на Великобритания.

Европейската комисия обясни, че е трябвало да смени методиката след решение на Съда на ЕС, като новите размери на глобите “няма да водят до неоснователни разлики между държавите членки”.

Сметките показват обаче, че най-големите и най-богатите членки на ЕС ще плащат по-малко, и най-вече Германия.Берлин разполага с 16,5% от гласовете в Съвета, но само 14% от евродепутатите. Тежестта на Франция в Съвета е 13%, а на евродепутатите й - 9,8%. След напускането на Великобритания, Париж ще увеличи представителството си с още 5-ма евродепутати и тежестта си на 11 на сто, но това отново ще е по-малко, отколкото плаща сега.
Испания, чиято тежест в Съвета е 9,2%, има 7,1% от депутатите в Европейския парламент, а след изборите те ще станат 8,4%.

Новите правила влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. За България преизчисляване след излизането на Великобритания няма да се прави, тъй като броят на нейните евродепутати не се променя след Brexit.

През 2017 г. Комисията е започнала 716 нови наказателни процедури, 29 срещу България. Общият брой на отворените случаи е 1559.  В крайната фаза на наказателните производства Комисията предлага глоби, ако въпреки решение на Съда на ЕС страната не прилага европейските директиви или пък не е информирала Брюксел, че вече го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
16
 
15
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Направо да ни изключват и да ни пращат в Евразия, където всъщност ни е мястото. Да се свършва тази мъка. Ясно е, че ни приеха като гео-политическа стратегия за разширяване на влиянието на западния блок на изток. Така попаднахме и в НАТО. Нито за едното сме готови, нито за другото. 2/3 от населението е неграмотно и плаче за Русия. Да ни връщат обратно при дядо Иван, и да заживеем богато и охолно ...
15
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си *** майката българска пропадналa сега от яд ще го сложa на сестра си от зaд
14
4
 
18
 
! Отговори
ss преди 5 години
кажете за какво са глобите че ми е любопитно, после да се изкаже гардероба от герб, да му чуем коментара за тез глоби или то не било глоби ами гъби???
13
12
 
6
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
мен кво ме интересува днес съм за гъби
12
16
 
15
 
! Отговори
ЕС! преди 5 години
Само в ЕС ми е надеждата , че донякъде ще озапти тези самозабравили се дерибеи.....Лошото е, че докато ги търпим глобите ги плащаме ние----глоби за техните кражби и беззаконие. Ще гласувам за : Демократична България.
11
14
 
7
 
! Отговори
Един преди 5 години
Да ви a.ам на евродирективите, че си правим квото си поискаме!
10
4
 
13
 
! Отговори
Да се оправят преди 5 години
Да му мислят тези, които първо приемат евродирективите в съвета а после не ги изпълняват
9
5
 
9
 
! Отговори
Още да ги вдигнат преди 5 години
Тъкмо ще дисциплинира министерстата и парламента дето се услушват за прилагането на европейските правила и стандарти у нас
8
5
 
7
 
! Отговори
Питагор преди 5 години
Какво толкова - който плаща, поръчва музиката. Германия е с най-голямата вноска в бюджета на ЕС
7
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАГЛАВИЕ -ПОЗИВ ЗА ТРОЛОВЕТЕ ДА ПЛЮЯТ ПО ЕС! ПЛОСКО!
6
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите лъжи и хвалби бяха по време на европредседателството, големите лъжи и хвалби колко хубав е у нас животът, а сега - глоби... :) Да си ги плащат политиците и бизнесмените, които имат полза, а не да вземат от бюджета и да ощетяват народа заради некадърното " усвояване " на политици и бизнесмени.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сига ще платим "сметките" на съдебния бизнес. Честито!
4
7
 
48
 
! Отговори
Италянеца преди 5 години
С партия ГРОБ, мутри-депутати, ***-в офиси, крадци-полицай, дилари-с фирми, нищо добро не чака тази родна и мила майка България
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офтси, от една една страна, не можете да разчитате на честна и справедлива съдебна система, отдруга страна ще плащате кеш!
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целокупна ще плащамее глоби , които се връщат като еврофондове в джоба на избрани 'бизнесмени'
1
12
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Членството ни в този паразитен изкуствен съюз е пагубно. Не стига, че се плаща членски внос, не стига, че парите по европрограмите потъват незнайно къде по сметките на политиците, а сега и глоби.