Гърция иска 290 милиарда евро от Германия – репарации

Берлин отхвърля исканията, Атина вече е била компенсирана чрез предишни плащания
Обновена: 6 апр 2021 08:38 | 20 апр 2019 14:36, Елка Василева
236
Гърция иска 290 милиарда евро от Германия – репарации
Снимка: архив, Reuters

Парламентът в Атина реши: Гърция официално ще поиска около 290 милиарда евро от Германия. Такъв бил размерът на репарациите, които ѝ се полагали заради нацистката окупация през Втората световна война. Така ли е наистина?

След нападението над Гърция през май 1941 година над Акропола в Атина се развява знамето с пречупения кръст. Окупацията на Гърция от Вермахта продължава до 1944 година. През това време войниците на нацистка Германия убиват и грабят на целия Балкански полуостров. Икономическите щети от войната и окупацията и до днес са обект на много спорове, пише Дойче веле.

Щети за близо 300 милиарда?

Още през 2015 година експертна комисия на гръцкия парламент определи обема на нанесените щети на поне 289 милиарда евро. Германското правителство систематично отхвърля исканията за изплащане на репарации и твърди, че Гърция вече е била компенсирана чрез предишни плащания. От години тази тема натоварва двустранните отношения, тъй като в Атина тя се повдига отново и отново.

От една страна става въпрос за преките щети, нанесени например при грабежите, убийствата и разрушенията. На жертвите на нацистките престъпления в Гърция Федералната република вече е изплатила сумата от 115 милиона германски марки. Според договор от 1960 година това плащане трябва да покрие всички индивидуални искове за парични обезщетения.

Обект на дискусии обаче е и един държавен заем, отпуснат по принуда. Германският Райх принуждава Гръцката национална банка през 1942 година да му отпусне безлихвен заем в размер на 476 милиона райхсмарки. Нацистите твърдели, че парите са им необходими, за да финансират разходите си по окупацията на страната. Въпросните милиони не са били връщани никога. Затова някои гръцки експерти са на мнение, че Германия дължи на Гърция още близо 11 милиарда евро.

Германското правителство обаче продължава да настоява, че въпросът с репарациите за Гърция е решен окончателно. То припомня, че още през есента на 1945 година в Париж се провежда първа конференция по този въпрос. На нея е признато правото на гърците да получат процентен дял от репарационните плащания, които Германия дължи на победителите от войната. Въз основа на това решение Гърция получава обезщетение, чиято стойност възлиза на около два милиарда евро.

В Лондонското споразумение за дълговете от 1953 година западните сили отлагат изпълнението на всякакви по-нататъшни репарационни искания до сключването на мирен договор. Освен това те опрощават част от финансовите задължения на Германия. До официален мирен договор между Германия и страните от антихитлеристката коалиция така и не се стига. Вместо това през 1990 година влиза в сила т.нар. споразумение "две плюс четири", свързано с германското Обединение. Това споразумение беше признато и от Гърция, а в него не са предвидени никакви допълнителни репарационни плащания.

А когато другите спасяваха Гърция?

Темата за репарациите от войната се разпали с нова сила в Гърция след избухването на дълговата криза през 2010 година. Тогава Атина се обърна за помощ към ЕС, за да избегне държавен фалит. Впоследствие страната получи кредити за 274 милиарда евро, от които поне 55 милиарда са от Германия. Гръцки юристи и някои политици смятат, че гръцките дългове могат да бъдат приспаднати от парите, които Гърция настоява да получи от Германия. В случая те имат предвид главно гръцките искания за връщане на принудителния кредит, отпуснат по времето на нацистката окупация. Повечето експерти обаче изключват възможността да се стигне до нови преговори за дължимите репарации - в крайна сметка са изминали вече 70 години от края на войната.  

Въпреки това гърците не се отказват - през декември беше представена оценката на парламентарната комисия по репарациите, в която обемът на нанесените щети на Гърция се определя на близо 300 милиарда евро. А от тази седмица вече е ясно: Атина ще представи на Берлин иск за 290 милиарда евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 36,шегата настрана, но пораженията на сибирците са за трилиони долари, ако не беше руското робство сега тука щеше да е като Швейцария и щяхме да сме около 9-10 млн. население, а не като сега 6 млн.
36
3
 
7
 
! Отговори
Фрау преди 5 години
Рече,че като си върнат дълговете може да обсъдят въпроса.Ама ,а дано ама надали!
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светата троица на тарикатите гърци,евреи и арменци.
34
4
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До докогаТурция докога ще се ослушва за 5 века кланета и ислямизация? От 100 години има договор за изплащане на репарации!.......................Турция няма договор да плаща репарации на България , а има договор да плаща на Русия ! Към Русия си е изплатила задълженията ! Към България Турция има договор да обезщети собствениците на имоти в размер на около 10 милиарда долара ! Турция и до ден днешен чака някой наследник да покаже запазена тапия / документ / ! Без документи няма обезщетения !
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е като да те карат да плащаш за престъпление извършено от дядо ти преди 70 години.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние искаме 500 милиарда, защото Съветския съюз ни е окупирал не 5 ами почти 50 години. Путин, давай милиардите!
31
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
В ГЪРЦИЯ СА НА ПРИНЦИПА АКО МИНЕ НОМЕРА МИНЕ :D2 ПЪТИ ГЕРМАНИЯ ОПРОЩАВА ПО 100 МИЛИАРДА НА ГЪРЦИЯ И НАКРАЯ ИМ ДАДЕ И НОВИ ЗАЕМИ ДА СИ ПЛАЩАТ СТАРИТЕ!АКО НЕ БЕШЕ МЕРКЕЛ ДА СА ФАЛИРАЛИ И РАЗПРОДАДЕНИ НА ПАРЧЕ И ОТДАВНА ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ЕВРОЗОНАТА!---------------ГЕРМАНИЯ ЯВНО Е БОГАТА НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ , ЧЕ ВСИЧКИ ОТ ПРИКАЗКАТА БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ ТРЯБВА ДА И СЕ ИЗРЕДЯТ ДА Я ЦИЦАТ!
30
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Турция докога ще се ослушва за 5 века кланета и ислямизация? От 100 години има договор за изплащане на репарации!"Ами то не е имало кланета. И мюсюлмани има още от преди да дойдат турците. Тъй че няма за какво да ти плаща, понеже това което си казал е несъстоятелно.
29
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гърците и сърбите са народи с достойнство, Не по сери ковци като ганчовците и макетата
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стар вицВъпрос: - Защо евреина заплакал когато се родил гърка ?Отговор: - Защото евреинът открил лихвата, а гъркът измислил, че може да не я плаща !
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Гърция кога ще ми плати репарации, че ми е окупирала моя земя??? И още е окупирана!
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПравилно - фашистите да плащат.--Ако е така,то тогава първо гръцките богаташи,забогатели от нацизма и фашизма трябва да връщат пари и обезщетяват!Те са най-богатите в Гърция,затова гръцкото население мрази фашисти,а и заради фашистката хунта след ВСВ.
25
4
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Нека да им дадат на хората няколко милиарда.Като ги...разпределят,ще...намажат и нашите които са там да гледат болни и престарели,все нещо ще има и за тях.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а бай *** винаги е преклонявал главица - и пред турци, и пред фашисти, и пред руснаци, и пред кравариВинаги наведениЗатова никой не ги бръсне
23
4
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ ИМ ПЛАТИ 300 МИЛИАРДА РЕПАРАЦИИ!!!!И ТОВА ГО НАПРАВИ В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ А КОЛКО СА ВЗЕЛИ СЛЕД ВОЙНАТА НЕ Е ИСТИНАТА!!!МАНТРАТА СВЪРШИ ЗА ГЪРЦИТЕ!!!
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бах таз Германия храни 28 държави, плаща репарации, милиарди, трилиони квадрилиони изхранва бежанци. Колко е БВП на немеца бе, немеца на ден трябва да изкарва няколко милиона. СА, Кувейт и Кaтар са като клошове пред Германия само не знам кога немците ще ги погне икономическа полиция.
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз па искам репарации от Гърция, щото окупираха Беломорска Тракия и гръцки зулуми прогониха от земи, които са български.
20
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно - фашистите да плащат.
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евреин и византиец , заеми не връща !
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА българите не могат да искат репарации, защото сами са поканили нацистите да ги окупират.-Българите не са ги поканили,немците са били на границата ни и са поставили ултиматум, не забравяй,че царя на България е бил с немска кръвна връзка,но дори и царя отказва да изпрати българска войска срещу Русия и в помощ на нацистите.България е била крайно омаломощена от няколкото предишни войни и не е искала война отново,Цар Борис е направил най-доброто,което е можел да направи за страната